Proiectul legii fiscale. Când eşti în criză trebuie să reduci taxele, nu să le mărești

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seara că nu este de acord cu mărirea taxelor în perioadă de criză, punctând faptul că în criză trebuie reduse taxele, pentru a stimula economia.

„Eu nu-s de acord să măreşti taxele când eşti în criză. Când eşti în criză, trebuie să reduci taxele, inclusiv taxa pe muncă, să stimulezi economia. Deci, aici avem o viziune total diferită faţă de ceea ce s-a întâmplat în proiectul legii (legea privind măsurile fiscal-n.red). Dacă mă uit la economiile mari, care în perioada de criză merg cu măsuri de a reduce taxele, văd că ei reuşesc să depăşească criza mult mai repede decât acele economii care cresc taxele. Cresc taxele – înseamnă că economia va sta pe loc”, a spus Kelemen Hunor la Europa FM.

În context, liderul Uniunii a arătat că este de acord cu unele măsurile fiscale, cu care era de acord încă de când UDMR se afla în coaliţie, dând exemplul taxei de solidaritate, dar sunt şi măsuri cu care nu poate fi de acord, referindu-se la discuţia apărută în spaţiul public legată de Pilonul II de pensii.

El a precizat că nu înţelege de ce nu se aplică taxa pe solidaritate în privinţa instituţiile financiare nebancare.

„Nu ştiu de ce n-au apărut instituţiile financiare nebancare când e vorba de taxa de solidaritate, fiindcă acolo, într-adevăr, sunt extrem de mulţi bani, ei fac cămătărie legală, deci dobânzile acolo sunt foarte, foarte mari, plăteşti săptămânal, acolo există profit. De exemplu, au scăpat. Băncile au intrat, companiile mari au intrat, IFN-urile (instituţiile financiare nebancare-n.red.), nu, deşi eu nu înţeleg de ce”, a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că nu înţelege care va fi impactul bugetar al măsurilor fiscale şi s-a referit la cifre neconfirmate referitoare la veniturile bugetare pe luna septembrie, punctând faptul că ar trebui ca oficiali de la Ministerul de Finanţe să ofere aceste informaţii.

„Eu nu înţeleg care va fi impactul bugetar, fiindcă acest lucru nu l-am aflat de la nimeni. Dacă marea majoritate a măsurilor vor intra în vigoare după 1 ianuarie, o parte în octombrie sau în noiembrie, după ce Curtea Constituţională va da un verdict, nu ştiu care va fi impactul. Eu văd o cifră, astăzi suntem pe 4 octombrie. Eu aş vrea să văd cifrele din septembrie, fiindcă dacă este adevărat ceea ce se aude, că cifrele din septembrie sunt dezastruoase, la veniturile bugetare vorbesc, sunt în minus cu 7,5 miliarde de lei faţă de cele prognozate. Asta înseamnă că minus 15% faţă de ceea ce era prognozat. Asta înseamnă o sumă uriaşă (…). Încă nu sunt confirmate (cifrele-n.red.). Trebuie să spună cineva dacă este adevărat sau nu, fiindcă ziarişti de specialitate, oameni de specialitate vorbesc de o astfel de situaţie. Trebuie să ne spună cineva la un moment dat, că vorbim, totuşi, de bugetul României. La un moment dat trebuie să iasă cineva de la Ministerul de Finanţe, din altă parte şi trebuie să spună cum am închis luna septembrie”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat cine a făcut proiecţia greşită bugetului, liderul Uniunii a răspuns că a fost vorba de un optimism mult prea mare în ceea ce priveşte veniturile.

„Nu ştiu dacă era o estimare greşită sau era, hai să spunem aşa, un optimism mult prea mare în ceea ce priveşte veniturile, fiindcă anul trecut inflaţia era foarte mare şi s-a făcut bugetul pe inflaţia aia mare. Consumul în 2022 era mult mai mare decât în 2023, fiindcă oamenii mai aveau rezerve din pandemie şi atunci probabil că au crezut că va merge consumul şi în 2023. Nimeni nu a ştiut cât de mult va scădea economia şi toţi aceşti factori la un loc, plus evaziunea fiscală, înseamnă acest deficit, această gaură. Nu poţi să spui că cineva a greşit, poate că au fost mult prea optimişti cei care au făcut proiecţiile”, a apreciat Kelemen.

Liderul UDMR a mai menţionat că, din informaţiile pe care le are de la primari, au încetinit investiţiile publice, iar acest lucru va însemna că gaura la buget va creşte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. adica trebuie micsorate cheltuielile
    da’ moare primarii,
    moare assistatii
    -victime colaterale!

  2. Doctorul de marhuțe Kelemen Hunor cu dubla lui cetățenie multe mai știe despre ce trebuie stimulat în România. Curios că mărirea taxelor este cerută și de experții din delegația FMI.

  3. Ei domnule Kelemen, nu înțelegi? Explicația e simplă.
    Robert-Ionatan Sighiartău. Dar asta știți și dumneavoastră, domnule Hunor.

  4. Cand esti in criza trebuie sa repornesti , ce ai oprit si inca, nu ai distrus! Dati de lucru la oameni , scoateti-i din somaj! Reporniti industria ! Nu mai vindeti , la export, materii prime brute, precum tarile colonii! Nuuuu, nu se poate, nici vorba! E mai simplu sa marim taxele si impozitele , care ,orisicum , lovesc in primul rand, in amarestenii de rand! Treceti, d-le P-ministru, la salarii si pensii LOGICE, nu fanteziste ! Vedeti ce faceti cu ajutoarele sociale ; prea multi asistati , prea putini , dornici de munca! Pai, d-le Ciolacu, ce faceti d-voastra este o coborare ,abrupta, a nivelului de trai ! Asta este, calea cea mai simpla!? Nu cred ca aveti motive de lauda si mandrie! Pacat!

  5. Aici nu mai este vorba de a fi anti sau pro Ciolacu/PSD. Hunor chiar nu stie ca este vorba de eliminarea unor facilitati fiscale si nu de majorari de taxe ?! De cand au fost scosi de la guvernare, nimic nu le mai convine.

  6. Normal bre,.Este bine știut din toate tratatele de economie politică.. De altfel borfașii au și promis că nu vor majora..Insă,. De fapt cum văr ei guvernanții mersul economiei in condițiile create ?? Mai poate supraviețui cineva ?/ Sau de fapt scopul e de a rări cât mai mult populația,..Doar e directivă a licuriciului,. Iar africa subsahariană abia așteaptă să se instaleze in europa.. Vizibil..

  7. Ascultati poetul, daca vreti venituri mai mari, micsorati taxele si impozitele, la limita, cand taxele si impozitele sunt zero, sumele culese sunt cele mai mari !!! Cat talent au unii si ieconomistii se inspira de la ei.

  8. Vezi, randunelele s-au dus
    Dar a ramas Marele URS
    Cu spiritu-i atat de larg
    Ca si pateul Fainosag

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.