Proiectul legii pensiilor speciale. Nu e o reformă, e o lege de salvare a acestora

Proiectul legii pensiilor speciale, votat luni de deputaţii din comisiile de specialitate, nu este o reformă a pensiilor speciale, ci este o lege de salvare a acestora, atacabilă din nou la Curtea Constituţională, a afirmat luni deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

„După ce lui Rareş Bogdan i-a luat câţiva ani să numere cele 30 de zile până al eliminarea pensiilor speciale, staţi să vedeţi cât îi va lua să numere până la 40 de ani, deşi nici peste 40 de ani, conform acestei legi, România nu va scăpa de pensii speciale. Şi peste 40 de ani vom avea oameni care se vor pensiona mai repede şi pe o modalitate de calcul preferenţială, ca să le iasă pensia mai mare. Legea de acum nu este o reformă a pensiilor speciale, este o lege de salvare a pensiilor speciale, acum îmbunătăţită, pentru că, deşi Curtea Constituţională a avut nişte critici de constituţionalitate, ceea ce coaliţia a modificat la Senat şi astăzi la Camera Deputaţilor, treceţi dincolo de ceea ce a cerut Curtea Constituţională. De fapt aceste elemente fac ca legea, în noua ei formă, să fie încă o dată atacabilă la Curtea Constituţională, dându-i acesteia şansa să trimită încă o dată înapoi în Parlament”, a declarat Seidler într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Potrivit acestuia, „niciunde Curtea Constituţională nu a cerut ca suporturile nepermanente să fie reincluse în baza de calcul, niciunde Curtea Constituţională nu a cerut să crească la 80% din baza de calcul pensia specială a auxiliarilor din justiţie”.

„Acestea sunt elemente adăugate în plus de coaliţia PSD şi PNL, pentru că ei doresc să păstreze pensiile speciale. Punct. Despre asta e această lege, e un scuipat pe obrazul nu doar a pensionarilor de astăzi, ci şi a copiilor de astăzi, pentru că, atunci când ei vor ajunge să aibă 40 de ani, vor plăti din munca lor pensii speciale pentru că aşa a decis astăzi Parlamentul”, a transmis deputatul USR.

El a menţionat că există o Curte Constituţională în care pensiile speciale au majoritate, pentru că PSD şi PNL şi-au trimis acolo oamenii speciali, oameni de partid”.

Cristian Seidler susţine că preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, care are o pensie de 19.800 de lei, va pierde, dacă această lege intră în vigoare, 1.400 de lei.

„Dacă asta înseamnă eliminarea inechităţilor, dacă asta înseamnă aducerea tuturor pensiilor speciale la principiile contributivităţii, atunci înseamnă că aceşti oameni trăiesc într-un univers paralel, pentru că în România pensia reală este de uşor peste 2.000 de lei. Aşa văd ei echitatea”, a adăugat el.

Comisiile pentru muncă, de buget şi pentru constituţionalitate ale Camerei Deputaţilor au dat luni un raport favorabil proiectului legii pensiilor speciale, pe care l-au pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Membrii celor trei comisii au respins toate amendamentele depuse de USR şi AUR la acest proiect.

Proiectul intră luni în plenul Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Se bazeaza probabil pe forta de munca din Pakistan, Nepal, Sri Lanka, etc, deoarece romanii capabili vor pleca de aici, nu vor devenii sclavii specialilor. Un roman trebuie sa munceasca inca 20-30 de ani in plus comparativ cu un special, pentru a-i asigura acestuia traiul luxos.

  2. Să vă văd la anul cum votați!…30 de zile sau 30 de ani?…și să nu-l uitați pe întârziatul mintal de la PNL!…cel cu pudra roz pe față…

  3. domnii de la USR trebuiau sa faca acest proiect cat erau la guvernare alaturi de PNL si daca ii interesau cu adevarat rezolvarea acestei probleme sa-si fi dat demisia daca PNL nu era de acord . asa e simplu sa latri de pe margine ca sa mai gasesti gugustiuci sa te voteze!!

  4. speciala sau mai bine spus nesimțită a fost clocit de PSD și acceptata de TOTI. Nu am văzut un singur partid sa renunțe la ea. Puteau sa doneze banii la înființarea și finanțarea unui spital de copiii, de exemplu. Cum erea cântecul, aia hoți, aia hoți, tu-le…

  5. Cainii latra caravana trece fara obstacole politice marca usr. Sa nu cumva sa credeti ca prin inactiune la locul de munca dar cu actiuni pe facebook, veti avea voturi.

  6. Bună ziua !
    Oare cât de nesimțiți sunt DECIDENTII Ciolacu,CIUCĂ și arlamentari care isi bat joc de popor prin minciuna eliminarii pensiilor speciale?
    ABROGATI art 211 si art 212 din LEGEA 303/16.11.2022 si alte articole din legi care permit pensionarea la varste sub 50 de ani si calcularea pensiei ca 80% din venitul din iltima luna de activitate!
    Mincinoșii vorbeau de eliminarea pensiilor speciale si in 2022 cand au votat Legea 303 care mentine aceste pensii de jaf.
    CCR JUDECĂ ILEGAL SPETA PENSII SPECIALE DEOARECE ESTE PARTE BENEFICIARA DE ACESTE PENSII!
    Deciziile CCR IN ACEASYA SPETA SUNT NULE DE DREPT.
    NIȘTE MINCINOȘI! Nici dracu’ nu o sa-i mai voteze, doar proștii.

  7. Cand vezi cum a ajuns societatea romaneasca dupa 34 de ani de parodie democratica si gluma cu egalitatea in fata legii si cu economia de piata, ajungi sa te intrebi, reconsiderand istoria, daca nu cumva comunistii aia stiau exact cu cine au deaface.

  8. Ce povară pe acest poppor să plătească pensii babane pentru :comunisti din fosta conducere comunistă.securiști,militieni și alte gunoie .Acum nu se poate scăpa de speciali din magistratură doar pe cale naturală (Domnul Dra*u dacă le mai dă ceva boli terminale) ,deci o generatie de gănoie speciale ăncă 30 de ani! Românie te iubesc dar e …jale.

  9. E simplu! Abrogati legile pensiilor speciale. CCR n-are cum sa se opuna!!!
    Daca vreti; dar nu vreti!

  10. Ei tot mermelesc problema in aceasta modalitate doar de ochii fraierilor de votanti, planul lor incluzand de fapt contestarea la curtea constitutionala si anularea legilor pe care de fapt nu le doresc puse in practica.
    Singura modalitate de desfiintare a pensiilor speciale este abrogarea legilor prin care au fost ele instituite. Adica:
    1) dupa abrogare cine iese la pensie nu mai ia speciala;
    2) se pune problema ca pensiile speciale nu sunt de fapt pensii (pentru ca oamenii aia nu au cotizat la CAS pentru componenta speciala), deci nu sunt “un drept castigat” asa cum sustin ei, ci niste sume acordate prin bunavointa statului, pe care statul sarac si cu deficit bugetar si care adopta o politica de austeritate nu isi mai poate permite sa le acorde si deci nu vor mai fi acordate.

  11. Sunt singurele pensii adevărate! Ciumatii emanați nu au vrut sa aducă toate pensiile la acest nivel! Magistratii au dezertat, nu ataca prin litigiu legea Forțelor de Sărăcirre a Poporului! Spitalele adevărate regenerative lipsesc pentru o pensionare la vârste înalte!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.