PSD, noi detalii despre cei care vor fi supraimpozitați

PSD va propune, în cadrul coaliţiei, supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro.

Având în vedere principiile de echitate şi solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferenţiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcţie de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari şi impozite mai mici pentru cei cu venituri mici, susţin social-democraţii.

„În acest sens, PSD va supune spre dezbatere în cadrul coaliţiei de guvernare următoarele propuneri: 1) supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României; 2) supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete); 3) aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%; 4) o contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani”, arată PSD într-un comunicat transmis, joi.

De menționat că  30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al președintelui României, conform statisticii oficiale.

PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

„Cel puţin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro şi 500.000 de euro”, adaugă social-democraţii.

Încă de miercuri au apărut informații că supraimpozitarea salariilor mai mari decât ale președintelui și a pensiilor speciale și o contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată, sunt câteva dintre propunerile PSD pentru modificarea Codului Fiscal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

16 Comentarii

  1. Ciolacu este un politician incapabil sa spuna lucrurilor pe nume. El nu are obisnuinta de a sustine o idee cu argumente, el doar mimeaza.
    Capabil sa mimeze orice; inteligenta, educatia, profesionalismul, empatia, patriotismul, acesta este exmatriculat in 2019 de la doctorat de la Academia SRI tocmai ca sa nu fie vulnerabil in cariera de marioneta la varful PSD.
    Faptul ca se pregatea sa-si sustina o lucrare de doctorat la SRI arata ca este un alt produs al apelului de seara unde se numara bocancii in serviciile de informatii.
    De aceea impozitarea progresiva propusa de el nu este altceva decat o reducere mica a cheltuielilor de personal in administratia centrala si locala. In economia privata lucrurile au o capacitate de adaptare mult mai rapida fara sa creasca prea mult cheltuielile. In fapt, urgenta cea mai mare este reducerea cheltuielilor guvernamentale de tot felul in care trebuiesc incluse reducerile de personal si al cheltuielilor cu stufoasa incregaturii de sucursale si filiale inutile de peste tot, cu posturile de conducere aferente.
    Asta chiar ne ia de prosti. . . .caci masura va nemultumii foarte multa lume rezolvand doar in mica masura deficitul datorat cheltuielilor inutile ale administrarii tarii.
    Ne intoarcem la 1990 cand ION RATIU ii explica lui Ion Iliescu ca taierea cozii (pisicii) dintr-o singura taietura este singura masura eficienta de a face reforma economica. Iliescu sustinand ca taind putin cate putin coada, pisica nu se va prinde, omitand ca aceasta va suferi un timp mult mai lung caci transformarile (taierile) mici si repetate nu vor face decat sa pastreze societatea intr-o iluzie desarta cum ca statul are grija de toti si de toate.

  2. citez: PSD considera ca scopul principal al reformarii sistemului fiscal din romania este de a reduce inechitatile sociale!!!
    Deci s-au rezolvat toate inechitatile de pana acum, pensiile sunt numai pe contributivitate, aparatul bugetar a fost optimizat, in privat plata la negru si la gri e aproape eradicata, evaziunea pe TVA e minima, profiturile sunt declarate in tara nu in paradisuri fiscale etc. A rama fix impozitul progrsiv care va atinge imediat clasa de mijloc adica cei care s-au mai chinuit sa invete, sa ocupe un post prin concurs adevarat care de obicei mai duce in carca 2-3 beizadele fie la stat fie la privat! Asta chiar ne ia de prosti!

  3. ” reducerea inechitatii sociale „. ” Suna ca dracu!” Un alt mod de a explica sau aplica comunismul si de a ascuti lupta de clasa ! Nici Dej, nici Ceausescu, nici Ciolacu nu pot sa depaseasca un anumit prag de inteligenta ! De ce e relevant salariul Presedintelui ? La ce hal de presedinti am avut trebuia sa primim noi bani ! Sigur ca Ciolacu vorbeste pentru electoratul lui, intr-o tara unde 45% sunt analfabeti functional !

  4. trebuie intretinute putorile de functionari la stat, sa aiba ei bani de pensii si salarii speciale, sa se pensioenze la 40 de ani. Trebuie sa muncim pt acesti paraziti, inutili, ineficienti. Bugetarii sunt cancerul Romaniei. Le dam bani sa aiba ce sifona cu firmele lor

  5. Huuo jigodie! Impozitați progresiv toate veniturile nu numai pensiile speciale ale magistraților dacă vreți să mai corectați legea tâmpită de salarizare făcută de Olguțu PSD!

  6. Pai nu zicea legea cadru ca cel mai mare salar de bugetar este la el Presidente? Da stim ca e o minciuna, BNR e stat in stat, serviciile stat in stat, si multe stat in stat. No, astia se vor repezi sa zica ca au salarii mai mari ca mutu? Serios… Atat a putut ursuletul cu catzulache? Nu ne luam de marii retaileri, de jobgleriile din energie, de mafia din paduri, de BNR care saraceste populatia de la zi la zi si multe altele. Ba chiar be meritam soarta.

  7. ca nimeni nu poate sa aiba un salariu mai mare decat presedintele, ori legea nu exista ori este incalcata…

  8. nu la BNR este problema, ea este in fond o banca si sunt cativa…directorii din ministere, etc. au salarii mult mai mari decat ministri si implicit decat presedintele, cum poate un subaltern sa fie loial unui ministru daca el ii este superior financiar si stie ca nu poate fi inlocuit…de aceea apar multe erori, anomalii, pt ca unii nu mai au loialitate fata de sef si implicit tara…

  9. Ce fericire pe oamenii aia !Cum sa nu dai bani impozitati de placere” pentru educatie,pentru sanatate,pentru mediu”cum spunea un retardat maghiar cu functie in UDMR sau Ciolacul,rusinea Buzaului.. Si cand colo banii se duc pe sicrie zburatoare din Norvegia,pe corvete scufundabile din prima,pe salariile puturosilor bugetari

  10. un deputat PNL fugit la L Orban se vaita amarnic de soarta cruda care va lovi multinationalele cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane euro…sa intelegem ca PNL-istii/orbanistii sunt sponsorizati de aceste firme? Cand vom afla daca mai declara pierderi sau profit minim, avand angajati platiti la limita de jos a Europei, fata de tarile de orogine, deci numai de aici le ”iese” profit suplimentar fata de o tara din Vest…

  11. Dar de ce nu îndreptați coeficientul de inegalitate a salariilor? Normal ar fi sa nu existe un decalaj de 1 la 4,5.

  12. AU CRESCUT PRETURILE LA BRANZA TOPITA DE LA 4 LEI SI 46 DE BANI , LA 6 LEI SI 12 BANI . AU CRESCUT PRETURILE SI LA CREMWURSTI DE LA 11 LEI LA 13 LEI . AU CRESCUT PRETUL SI LA PAINE CU 10 BANI , CA ASTFEL O PAINE COSTA 1 LEU SI 59 DE BANI ! NICI NU S-AU DAT CARDURILE CU VOUCERE DE 250 DE LEI , CA DEJA SUPERMARKETURILE AU CRESCUT PRETURILE INTRE 1 LEU SI 2 LEI ! PAI CU CE SA PLATIM ? DACA NU E CU CE ? TREBUIE SA MANCAM DOAR 2 CREMWURSTI PE ZI , ASTFEL CA 2 PACHETE DE CREMWURSTI , SA AJUNGA 6 ZILE !

  13. SUPRAIMPOZITEAZA SUPERMARKETURILE , IAR SUPERMARKETURILE CRESC PRETURILE ! CA SUPRAIMPOZITAREA O PLATESTE TOT CETATEANUL SARAC ! CA NU AU PRIMIT CARDURILE DE 250 DE LEI !

  14. Impozitul pe salarii, [dacă vorbim cel puțin despre cele impozitate în mod real, cu precădere cele din domeniul bugetar care sunt plătite tot de
    catre stat, (apropos de lătrătorii principiului contributivității la pensii in domeniul bugetar )] înseamnă in fapt, o scădere mascată a salariilor bugetare. Cum un drept câștigat nu poate fi confiscat, s-a apelat la acest subterfugiu care nu poate fi contestat in instanțe. Pentru polime sună bine, numai că reducerea salariilor are efect direct si imediat , în PIB: Scade avuția națională în ansamblul ei. Este ca și cum ar scădea valoarea de piață a unei firme la bursă sau a unui produs la piață iar vânzătorul devine mai sărac. Adică țara devine mai săracă printr-o decizie administrativă prost gândită, dată din pix. Avem exemplul Băsescu 25%. Cine poate avea un astfel de inters? Cei care cumpără produse românești, adică, importatorii? Care este efectul? SCADE VALOAREA LEULUI CONCOMITENT CU CRESTEREA CURSULUI VALUTAR. In acest fel am ajuns si ajungem mereu să vindem ieftin și să cumpărăm scump. Unde sunt si ce fac economiștii acestei țări caci Guvern este greu să spunem că mai avem de câțiva ani buni?

  15. „sa nu existe un decalaj de 1 la 4,5.”

    Neomarxism ? Astia nu stiu pe ce lume traiesc.

  16. ,,impozit de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei” – asta arata cat ne sfideaza astia judecata! Doar nu credeti ca actualii guvernanti vor taia cu 90% pensiile speciale ale parintilor lor! Totul e doar gargara electorala!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.