Rămăşiţe umane găsite printre resturile submersibilului Titan

„Presupuse rămăşiţe umane” au fost descoperite printre resturile submersibilului Titan dispărut cu cinci persoane la bord, în Atlanticul de Nord, în apropierea epavei Titanicului, a anunţat miercuri Paza de Coastă a Statelor Unite într-un comunicat, transmite AFP.

Aceste rămăşiţe, „adunate cu atenţie din epavă la locul accidentului”, precum şi resturile găsite ale minisubmarinului, vor fi analizate, ceea ar urma să ofere „elemente esenţiale pentru a înţelege cauzei acestei tragedii”, a declarat căpitanul Jason Neubauer, care conduce ancheta Pazei de Coastă asupra tragediei.

Titan, submersibil de aproximativ 6,5 metri lungime şi operat de o companie privată, s-a scufundat pe 18 iunie pentru a observa epava Titanicului şi urma să reapară şapte ore mai târziu, dar contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare.

Ulterior, a fost întreprinsă o vastă operaţiune de salvare pentru a încerca să salveze pasagerii minisubmarinului, care se presupune că avea rezerve de aer pentru aproximativ patru zile, pentru a descoperi în cele din urmă că submersibilul, la scurt timp după scufundare, a fost lovit de o „implozie catastrofală”, omorându-i instantaneu pe cei cinci bărbaţi aflaţi la bord.

Resturi ale submersibilului, descoperite pe fundul oceanic la o distanţă de 488 de metri de epava Titanicului, la o adâncime de aproximativ 4 kilometri sub nivelul apei, au fost aduse miercuri la ţărm, la St. John’s, în provincia canadiană Newfoundland şi Labrador.

Acestea ar urma să fie transferate de o navă a Pazei de Coastă americane într-un port din Statele Unite, unde anchetatorii le vor putea analiza.

Media canadiene au arătat bucăţi din ceea ce părea a fi nasul submersibilului, dar şi alte fragmente.

Unul dintre responsabilii companiei Pelagic Research Services, care a desfăşurat robotul său subacvatic cu telecomandă (ROV) pentru a scana fundul Atlanticului, a confirmat că şi-a încheiat operaţiunile.

„Ne-am terminat partea pe mare”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acesteia, Jeff Mahoney.

„A fost o operaţiune extrem de riscantă, atât pentru ROV, cât şi pentru echipă, care a lucrat non-stop, practic fără să doarmă pe toată durata operaţiunii”, a continuat el, confirmând că toate echipele se întorc acum în Statele Unite.

Căpitanul Jason Neubauer a salutat eforturile internaţionale şi interagenţii depuse pentru „a recupera şi păstra aceste dovezi cruciale la o distanţă de ţărm şi la o adâncime extremă”, potrivit comunicatului Pazei americane de Coastă.

În Canada şi Statele Unite au fost deschise mai multe anchete pentru a stabili cauzele imploziei submersibilului.

Criticile s-au înmulţit după dispariţia minisubmarinului legate de posibile neglijenţe ale companiei Oceangate Expeditions în proiectarea sa. Un fost responsabil al companiei exprimase îndoieli serioase cu privire la siguranţa aparatului, al cărui singur hublon nu ar fi fost proiectat să reziste la asemenea adâncimi.

„Mai rămâne multă muncă pentru a înţelege factorii care au condus la pierderea catastrofală a Titanului şi pentru a ne asigura că o astfel de tragedie nu se va mai întâmpla”, a concluzionat miercuri căpitanul Neubauer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. „ IAR S-U CHELTUIT DEGEABA -RESURSE- CU CARE PUTEAU SUPRAVIEȚUI UN AN IO MILIOANE DE „HOMINIDE”!
    hominide-=ceea ce sunt oamenii pentru desmocrațiile înaintate ale lumii!….încă nu m-ați reperat -? grăbiți-vă ,că mă mut!

  2. Dacă povestea ar fi adevărată să găsești motivele scufundării ? Este ca și cum ai trimite o rachetă pe soare și din găsești o frimituri de cenușă … o duci la laborator in speranța că vei descoperi cauzele ? … dacă ești specialist faci asta ..iar dacă ești ziarist trebuie să publici …

  3. Nu mai comentați aiurea, doar ca să arătați că sunteți Gică-contra! E foarte bine că se fac eforturi să mai recupereze ce se poate ca să găsească cauzele accidentului. Clar că ăia au murit de tâmpiți ce au fost, fiindcă vroiau să se laude că ce şmecheri sunt ei că au văzut Titanicul „live” (aidoma cocalarilor noştri care postează poze cu ei în BMW pe facebook), iar batiscaful a fost distrus de presiunea extrem de mare. Deci nu am nicio compasiune din punctul ăsta de vedere pentru victime.

    Ca idee, la adâncimea aia forța de apăsare pe o suprafață de dimensiunile unei poze de buletin pe coaja submarinului era aprox egală cu greutatea unui elefant. Închipuiți-vă toată suprafața acoperită cu poze de buletin şi pe fiecare dintre acestea stând câte un elefant, ca să înțelegeți la ce forțe formidabile a fost supus submersibilul ăla.

    Dar e foarte important să se vadă ce a cedat şi cum, mai ales că s-au folosit tehnologii mai neconvenționale, cu fibră de carbon, pentru a se şti pe viitor ce NU trebuie făcut. De aceea se fac cercetări ample şi la accidente aviatice. Nimeni nu-i întoarce pe morți din groapă, dar măcar nu vor mai muri alții în viitor din aceeaşi cauză.

    E aşa de greu de înțeles?

  4. ca toata povestea asta e adevarata si nu a fost doar o acoperire a procesului lui Biden-jr? Ce, a ajuns o rușine să minți? Ce, ăia au fost pe Lună? Samd.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.