Raport: Rusia a folosit cel puţin şapte tipuri de mine

Rusia a folosit cel puţin şapte tipuri de mine terestre cu fragmentare şi cu suflu de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, relevă un raport al Observatorului Minelor, făcut public joi şi citat de AFP.

Este „o situaţie fără precedent, în care o ţară care nu este încă parte a tratatului foloseşte această armă pe teritoriul unui stat membru”, atrage atenţia acest raport care evaluează punerea în aplicare a Convenţiei privind interzicerea minelor terestre din 1997 (sau Tratatul de la Ottawa).

Folosirea de către Rusia – ţară cu cel mai mare stoc mondial de mine terestre (26,5 milioane) – a acestui tip de arme în Ucraina a fost condamnată ferm de diverse ţări.

Şase dintre tipurile de mine terestre sunt cu fragmentare (MOB, MON-50, MON-100, OZM-72, POM-2/POM-2R şi POM-3). Rusia foloseşte de asemenea mine cu suflu (PMN-4). Toate au fost produse de Rusia sau de URSS, conform raportului.

Numărul victimelor civile ale minelor şi ale altor resturi explozive de război înregistrat în Ucraina în primele nouă luni ale anului (277) este de aproape de cinci ori mai ridicat decât numărul de victime înregistrat în 2021 (58), constată de asemenea raportul.

În prezent, 164 de state fac parte din Tratatul de la Ottawa, iar unul dintre semnatari, Insulele Marshall, nu l-a ratificat încă. La 25 de ani de la adoptarea sa, rămâne unul dintre cele mai ratificate tratate de dezarmare.

Însă după o reducere semnificativă a numărului de victime în urma intrării în vigoare a tratatului, acest număr a atins niveluri ridicate „dramatice” în ultimii şapte ani, conform raportului.

Cel puţin 5.544 de persoane au fost rănite sau ucise în 2021. Civilii au reprezentat majoritatea victimelor înregistrate, jumătate fiind copii.

„Situaţia necesită o acţiune guvernamentală imediată şi coordonată”, spune Marion Loddo, responsabilă editorială a Observatorului Minelor.

Anul trecut, Siria, care nu a semnat tratatul, a înregistrat cel mai mare număr de victime anuale (1.227), urmată de Afganistan (1.074), stat semnatar.

Raportul, care analizează perioadă cuprinsă între mijlocul lui 2021 şi octombrie 2022, subliniază că, în afară din Rusia, junta din Myanmar, care nu este parte a tratatului, a recurs la rândul său la aceste arme pentru a lupta împotriva rebeliunii.

Grupuri armate nonstatale au folosit de asemenea mine terestre în cel puţin cinci ţări: Columbia, India, Myanmar, Republica Centrafricană şi Republica Democrată Congo, în perioada acoperită de raport.

Acţiunile de deminare în lume constituie o altă provocare importantă.

La fel ca în anii precedenţi, majoritatea deminărilor în 2021 au fost realizate de Cambodgia şi Croaţia.

Treizeci de state membre şi-au respectat obligaţiile de deminare de când Tratatul de la Ottawa a intrat în vigoare în 1999. Însă, numai două dintre cele 33 de state membre în continuare contaminate par în măsură să îşi respecte termenele de deminare prevăzute de tratat, mai exact Sri Lanka şi Zimbabwe.

O altă preocupare vizează finanţarea în continuă scădere a asistenţei pentru victime. Conform raportului, în 2021 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel de finanţare de după 2016, în ciuda nevoilor tot mai mari şi numărului ridicat de victime observate în ultimii ani.

Până în acest moment, 94 de state au precizat că au terminat să îşi distrugă stocurile, cea mai recent fiind Sri Lanka în 2021.

Două ţări încalcă în continuare tratatul prin faptul că nu şi-au distrus încă stocurile în termenele prevăzute: Ucraina, care deţine 3,3 milioane de mine terestre, şi Grecia, cu 343.000.

Foto: Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Din cele 7 tipuri, 6 erau tipuri de mine de pe vremea lui Ivan cel Groaznic, Petru I, din timpul razboiului cu Napoleon si de la asediul Sevastopolui. Abia al 7-lea tip erau mine mai moderne ca-n ,,Valurile Dunarii”, de pe vremea lui Stalin si Hitler.
    Eu ma mir cum de n-au putrezit minele medievale, din pulbere neagra in butoaie din lemn.
    Ce sa mai zicem dle: tehnologie ruseasca super-avansata. Cum batea putin vantul, cum se rupea sfoara de ancorare si ne trezeam cu minele la Mamaia si la Varna…….[Rumburak]

  2. Mda … diverse tipuri … mine de creion … mine de carbune … chiar Putin mi se parea deunazi, in ciuda celor care-i cinta prohodul de aproape un an, ca avea o mina buna … Adica ucranii sinucigasi si-au minat la greu porturile, de acuma pina si o barca trebuie sa faca „slalom special” pe Marea Neagra printre mine, care calatoresc mai ceva ca „Message in a bottle” si o sa avem in curind si prin largul Hawaii mine ucrane, si tot „rusii sint de vina” ! (editat) cu „observatorul” vostru !

  3. … ca-l Editat ! Ba Rumburak, tu esti ca maioru’ ala „destept” din armata care ne spunea : „Soldati, fiti atenti sa nu va loveasca tancul ! Ca daca va loveste si va accidenteaza, una din doua, ori muriti, ori ramineti timpiti ! … Si pe mine m-a lovit unul ! …” … Doar ca pe tine, ba Rumburak, nu te-a lovit tancul, ci mina „ruseasa”, in timp ce faceai pipi in mare, la Mamaia ! (precizez : pipi in mare, direct de pe plaja !)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.