Războiul pe legile serviciilor se mută la CCR

Liberalii au depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate în cazul hotărârii Parlamentului de înființare a Comisiei speciale pentru legile securității naționale, invocând mai multe motive.

„Între considerentele sesizate Curții Constituționale se numără lipsa de claritate și precizie a obiectivului definit al comisiei speciale, fapt care generează impredictibilitate cu privire la procedura de legiferare, restrângerea competențelor prevăzute comisiilor parlamentare permanente de a dezbate proiecte din domeniul de analiză alocat acestora, generarea unei neclarități asupra ordinii de sesizare a camerelor Parlamentului, încălcarea prevederilor constituționale privitoare la inițierea propunerilor legislative, îngrădirea accesului mass-media la lucrările comisiei speciale”, își argumentează PNL demersul, potrivit unui comunicat transmis luni.

„Nu rezultă cu claritate şi precizie care este rolul acestei Comisii speciale prin raportare la rolul comisiilor permanente ale celor două Camere cu atribuţii în domeniul actelor normative cu incidenţă asupra domeniului securităţii naţionale, prin raportare la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în special cele de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, se mai precizează în sesizare.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat pe 18 aprilie înfiinţarea Comisiei speciale vizând modificarea legilor din domeniul securității naționale, care va fi condusă de senatorul PSD Claudiu Manda.

Înființarea Comisiei a reîncins scandalul dintre președintele Klaus Iohannis și coaliția de guvernare pe controlul serviciilor secrete.

Iohannis a cerut, recent, ca Parlamentul să colaboreze și cu alte instituții când modifică legislația din domeniul securității naționale, afirmând că ”scenariul prost” ar fi ca ”un PSD dornic să acapareze toate instituțiile statului să forțeze schimbări” în acest domeniu.

„Un scenariu ar fi ca un PSD dornic să ocupe toate instituţiile statului, să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Preşedinţia, fără să colaboreze cu CSAT, fără să colaboreze cu armata, cu serviciile. Acesta este un scenariu prost. Alt scenariu: o coaliţie responsabilă care înţelege nevoia modernizării legislaţiei în domeniul securităţii naţionale se apucă să lucreze pe aceste teme foarte importante, colaborează cu preşedintele, cu Preşedinţia, cu CSAT, inclusiv cu reprezentanţii serviciilor vizate şi, în final, se obţine ceea ce ne dorim cu toţii – o legislaţie modernizată, europeană, care într-adevăr conduce la un cadru care permite o securitate naţională modernă, care permite să spună cetăţeanului: ‘Da, statul român este capabil şi are toate instrumentele şi legislaţia aferentă pentru a vă apăra aşa cum vă doriţi cu toţii’. Acesta este scenariul pe care mi-l doresc şi am speranţa că acest al doilea scenariu de colaborare va deveni realitate”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai precizat atunci că nu ar fi de acord cu scoaterea serviciilor de sub autoritatea Preşedinţiei şi a CSAT. Totodată, a menţionat că nu a fost contactat pentru a colabora la îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul securităţii naţionale.

Înfiinţarea comisiei pentru legile siguranţei naţionale a fost anunţată la sfârşitul lui ianuarie de liderul PSD, Liviu Dragnea. Dragnea spunea că este vorba de circa 15 legi care vizează domeniul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8538 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Sa-nteleg ca e ca la ciorba: cu cat pui mai multe in ea, cu atat trebuie sa iasa mai buna!? Dar a uitat, oare?, Marele Mahar zicalele: (1) Cate bordeie atatea obiceie (sic!),(2) Cate capete atatea pareri (si pretentii, desigur) si (3) Copilul cu multe moase ramane cu buricul netaiat. De regula, in astfel de situatii se constituie un GRUP DE LUCRU care face analiza problemei, stabileste cam cum ar trebui rezolvata provocarea si intocmeste un draft care schiteaza o posibila solutie. Abia dupa aceea vine restul lumii si incepe sa-si dea cu parerea despre ce si cat se pricepe fiecare. Daca se pleaca din start la gramada nu se va ajunge niciodata la un rezultat optim. Si nu siu de ce, dar am senzatia ca asta se cam vrea.

  2. Ce au ajuns liberalii și PNL, o portavoce dogită a SRI și DNA, două instituții ratate și antinaționale. Jalnic cu J (mare) și disperant. Chestia ca dacă în scara blocului sau pe stradă cumpără un dubios prețul caselor scade, fiidcă lumea se mută de teama comtaminării, se verifică la PNL. S-au cuplat de dragul Adinei cu PDL-ul băsisto-macovisto-blagist și nu mai sunt nimic nici liberali,. nici populari. Cum zice moroșanul: au ajuns “pă nicări”.

    • Cănd Opoziția și medierea din partea stălpului de la Cotroceni , sanchi , se reduce la o singură alternativă la guvernare constănd doar în a înjura și contesta , fără nimic constructiv , să nu ne mire eternitatea și omniprezența teleormăneană … !

  3. In legatura cu neconstitutionalitatea infiintarii comisiei speciale criticate lipseste tocmai textul din Legea fundamentala care este incalcat,chestia cu neclaritatile si celelalte obiectii fiind total straine continutului acesteia.Starneste nedumeriri si invocarea ingradirii publicitatii sedintelor comisiei,cand se stie,de cand lumea,ca aceste sedinte nu sunt publice.Deci ignoranta sau amatorism,ori efectuarea unui demers pur formal,al carei rezultat e absolut previzibil

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.