Răzvan Nicolescu – Unde e greșeala autorităților privind ”taxa pe soare”

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, susține că marea greșeală în Ordonanța privind taxa pe soare este absența cuantumului taxelor.

Nicolescu a postat ”cateva consideratii despre ”taxa pe soare”, care s stârnit dispute și în sânul coaliției de guvernare.

”O directiva europeana trebuie inteleasa si nu transpusa “copy&paste”. O directiva inseamna niste linii directoare ce trebuie urmarite, intr-un act normativ national, in doua sau in noua.
Art. 21 (3) din directiva 2001/2018 trebuie inteles ca o directie restrictiva pentru cei care ar putea avea vreodata ideea taxarii, limitand taxarea la maxim trei situatii. Legiuitorul european zice, de fapt, daca cumva va vine idea taxarii vreodata, doar intr-una din aceste conditii puteti.
Conformarea statelor membre se face fie ignorand articolul art.21 (3), fie introducand taxe pentru cele trei categorii, fara a exista vreo obligatie sau un termen de realizare a acestui lucru. Poti taxa o categorie, poti taxa doua, poti taxa trei sau niciuna. Esti compatibil in oricare dintre cele patru situatii. Textul articolului 21 (3) nu e recomandat de tehnica legislativa a UE sa fie introdus intr-o lege nationala facand “copy & paste” din directiva.
Sa vorbesti de taxe fara a le anunta cunatumul in acest moment reprezinta o imensa greseala chiar daca spui ca nu introduci taxa de astazi. Orice entitate care investeste are nevoie de un plan al afacerii.
Este imoral pentru toti cei care au investit in proiecte intre 30 kw si 400 kw, in special IMM-uri. Este descurajator pentru toti cei care intentioneaza sa investeasca in proiecte de fotovoltaice care sunt facute pe un orizont pe 25 de ani.
Practic, autoritatile se impusca singure in picior in cel mai riscant moment pentru sectorul energetic romanesc din punct de vedere al disponibilului de capacitate.
Prosumatorii sunt cel mai dinamic sector din energie. Oamenii si IMM-urile au investit din banii lor peste 250 milioane de euro in sectorul energetic romanesc, instaland peste 250 MW in ultimii doi ani. Foarte multa capacitate instalata este intre 30 kw si 400 kw. Ce face statul? In loc sa se bucure, sa ii respecte, sa ii ajute cu liniile de distributie si conectarea proiectelor, ii ameninta cu taxe fara a preciza cuantumul lor.
Profund gresit!
Ce trebuie facut? Autoritatile trebuie sa recunoasca greseala si sa o repare. Nu este sfarsitul lumii. E nevoie insa de claritate si predictibilitate pentru a implica mediul de afaceri autohton si cetatenii in asigurarea securitatii energetice a tarii. Ar trebuie introdus un articol in legea de transpunere a directivei care sa spuna ca pentru proiectele facute de prosumatori nu se va introduce nicio taxa specifica, adica ca Romania alege optiunea din Directiva de nu taxa deloc. Oamenii baga banii lor in locul companiilor de stat sau al banilor din Fondul de Modernizare. Chiar nu e suficient?
Ma ingrijoreaza foarte mult faptul ca am putea deveni cea mai dependenta tara UE de importurile de energie in anul 2026. Am sentimentul ca nu luam in serios acest risc real”, spune Nicolescu.

Ministrul Virgil Popescu a dat luni noi explicații despre așa numita taxă pe soare, pe care a catalogat-o drept fake news. “Vreau să vă aduc aminte că încă din decembrie anul trecut, Guvernul de la acea vreme, la propunerea ministerului Energiei, a introdus conceptul de compensare cantitativă a energiei produsă de prosumatori. Din acel moment, tot la ministerul Energiei, le-am spus că cei care sunt prosumatori sunt susținuți în sensul că energia pe care o dau în surplus o pot lua atunci când au nevoie, fără să mai fie nevoie să primească o remunerație simbolică, așa cum era până la sfârșitul anului trecut. Astfel, numărul de prosumatori a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii, în mai puțin de un an”, a afirmat Popescu. Potrivit acestuia, nu se va introduce nicio
taxă pentru prosumatori.

“Prin ordonanța care a fost aprobată pe data de 29 decembrie am implementat directiva RED2 a energiei regenerabile, prin care acordăm o facilitate prosumatorilor, astfel că o singură persoană poate să își monteze panouri fotovoltaice în mai multe locații, poate beneficia de aceeași compensare, de schimb și de consumul energiei electrice între locațiile aceluiași prosumator, în cazul în care au același operator de distribuție și același furnizor”, a mai spus Popescu.

Avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriș a nuanțat cele trei situații. ”Art. 21(3) din proiectul de OUG incriminat (care implementează cu mare întârziere Directiva 2018/2001) prevede că prevede că autoritățile (Guvernul, ANRE) pot introduce taxe și tarife nediscriminatorii (adică la fel că pentru energia cumpărată) pentru prosumatorii care îndeplinesc cel puțîn una din următoarele condiții:
i) au primit bani de la stat că să își monteze panourile, dar doar dacă astfel de tarife nu subminează viabilitatea proiectului (tare sunt curios cum vor arată normele!);
îi) puterea instalată depășește 30 Kwh (adică, nu prea vorbim de casnici aici, că nu ai cum să pui pe casă atâtea panouri).
Mai e și o a treia condiție, și anume că puterea instalată totală la prosumatori să depășească 8% din puterea instalată totală în România, din 2026. Asta este exclus să se întâmple la noi!” a spus Biriș.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4571 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Văd că toți o dau pe după colț, cum era de așteptat. Toți sînt în aceiași barcă.
    Ce trebuie să lămurească este dacă sînt subvenții la numiții prosumatori sau nu. Dacă sînt, cît? Restul e gargară.
    Se pare că sînt două feluri de subvenții, (a) preț prefernțial garantat mai mare și (b) luarea gratuită în rețea a curentului făcut în salturi pe costurile temocentralelor și hidrocentralelor.

  2. Deci hAurelul Simion a avut dreptate…. Mai avem multi „ghiocei timpitei „prin cele ministere ? Sau sunt profi in fizica si „dottori „ca „primii oameni in stat „? Stat care la virf debordeaza de prostie „dottorala „! La atita mirsavie de ce nu iese „geaca rosie”sa ceara demisia ? Deh 2 ani trec tot asa cum au mai trecut 8 …”Da-i in plm de fraieri de rumini „cred ca gindeste….

  3. Unde a greșit… și răspunde un fost ministru… bleah . Greșeală este ca oamenii nu ies în strada sa ii calce pe gât. Ai masina, plătești rate 5 ani s-o statul ia bani din toatecpartile. Impozit, asigurare, combustibili, service, taxe verzi etc. Au n taxe vârste peste tot, cu toate ca el nu oune un deget. Ce jigodii.

  4. Chestia cu energia fotovoltaică este o țeapă financiară. Dovada – au explodat „privații” în domeniu. Deci gratis bagi în sistem curent electric cu intermitențe: ziua, vara, când nu sunt nori (și primești și bani) și apoi o iei gratis când vrei tu: noaptea, iarna, cel mai bun preț… Și această energie nefiind livrată constant, oricum nu poți opri pentru doar câteva ore o hidrocentrală, atomocentrală, termocentrală (care deci oricum produc).

  5. Nicolescu OMV loveste fara mila in Popescu OMV
    Doua marionete,acelasi stapan

  6. Hai bre, dati – o dracu de Uniune Europeana care ne invata si cum sa stam pe closet! E lucru elementar, orice producator care isi vinde productia trebuie sa plateasca o taxa. Fie si 3 lei pe an…. A vrut lumea Capitalism pentru ca nu a fost informata ca trebuie sa plateasca taxe pe proprietate, pe productie, pe vanzare, pe cumparare, etc. Scutitea de plata unor taxe e o masura politica, nu economica…..Inainte de constituirea de Cooperative CAP si in Romania se platea impozit agricol, dar putini plateau. Daca nu plateau venea Fiscul si iti ridica tot porumbul din curte….Ca in romanul Morometii.

  7. In modul asta ne putem astepta sa ne impuna alesii poporului si taxa sau impizit pe supraftat geamurilor. Adica ceva de genul, cu cit vrei sa intre mai multa lumina naturala in camerele locuite, platesti mai mult, nu iti poti permite atunci vei sta pe intuneric. Mai multi regi englezi au incercat sa introduca asa ceva, in evul mediu in anglia lor, unii au avut pentru scurt timp, altii nu au reusit, si de fiecare data populatia s-a rasculat raminind o urita amintire despre lacomia unora ce ajung la putere. Dar la alesii nostri, se vede nu exista rusine, nu exista scrupule, domina nepasarea pentru populatia tarii si ii intereseaza doar sa fie bugetul statului doldoea de bani, sa dea pe afara, fara sa-i intereseze daca populatiei ii mai ramine ceva sa aiba din ce trai decent.

  8. nu e nici o greseala taxarea: si-au permis primii sa aiba exces de producere de energie electrica grupul politicienilor si intermediarilor lor, in timp ce la tv ptr „CASA VERDE” nu stiu care a asteptat de 2 ani si nu a venit nea Fasole sa-i conecteze panourile pe siliciu(cele mai ineficiente posibil sunt pe siliciu , cele mai performante sunt polimorfe si costul e exagerat si de cel care il vinde, cel care il importa + spaga celui care le vinde +taxe)
    cei saraci nu reusesc oricum sa aiba control la $$$ si mai tot ce produc consuma ei ,nu produc excedent.
    asa ca „hotul de Popescu” nu e chiar atat de hot si are dreptate.
    ba Simion ! nu mai fugari iepurele frate! 🙂

  9. In loc sa le majoreze redeventele ,de doar 3/, din petrol austriecilor santajisti , rahatul cu dinti de la Ministedul Energiei pune taxe romanilor pe fotovoltaicele achizitionate si montate de ei .Agentul austriac de la ME vrea cu adevarat suprematia energetica a austro-ungariei asupra Romaniei . Inchide capacitati romanesti existente si facute de romani, le vinde iraqienilor ca sa construiasca arabii , chipurile , o instalatie producatoare de hidrogen si grupuri energetice pe hidrogen . Ma amaratule , dar iraqienii daca au petrol , sunt direct interasati ca Romania sa mearga pe petrol si nu pe hidrogen , decat sulfuros de la propriile instalatii din dos . Agentul asta austroungar trebuie imediat coborat din demnitatea romaneasca si arestat pentru tradare . Jos tradatorii Romaniei !!

  10. Cat costa un kwh de la Soare. Toata lumea o arde electric fara sa stie ce-i aia. Continuati … pentru ca meritati !

  11. Andrei ,nu iese POPORUL in STRADĂ!
    Nu . Se uita la tv , horoscop, moaste
    vedete de carton ondulat, etc
    Dar revenind la Tradator Popescu , chiar nu se găsește niciun procuror mai curajos sa-l cheme la un interviu?
    Omul acesta joacă interese straine de cele ale românilor.
    Are protectia unor dulai ? O fi si un dulau partener strategic?
    Anchetati-l sa vedeti cine maraie!
    Vedeti dacă ROBO da OK pentru începerea urmarii penale.
    Trădător Popescu trebuie cazat!
    Va fi greu caci are imunitate si protecție de parlamentar si ministru.
    Infractorul tradator Popescu trebuie destituit și cazat!
    .

  12. ce imi place mie scoala lu’ bashila, invatata bine de toti analfabetii functionali. intai o dau tare, apoi o dau la intors, apoi o scalda, iar, in final, cade exact cum au vrut, de fapt, de la bun inceput! natzi-o buna ca tzi-am dres-o!

  13. Singura intrebare pentru cei care comenteza daca ei au acaso vreun tip de panouri fotovoltaice si bineinteles productie sau doar comenteaza in loc sa taca.Sunt prosumator avand un sistem de 3.3 kw ce produce anual(vara mai mult,iarna mai putin) in jur de 3000-3200 kw ce injectezi in retea si cand am nevoie atunci descarc din retea.Am intentie sa mai instalezi inca un sistem mai mare de 8-10 kw ce sa fosolsesc pentru cazan electric pentru incalzirea locuintei in timp de iarna.Deci in timpul iernii as avea caldura prin energie electrica nepoluanta din aceea energie tot nepoluanta ce am produs toata vara, avand in vedere ca aceasta este tendinta si CE de a impune energii alternative, nepoluante — vezi masinile electrice.Insa cu actualii politicieni in romanica nici ce tii in mana nu este sigur nimic pentru ca asa schimba legislatia dumnealui ca sosetele.Sunt neprofesionisti,habarnisti etc jeguri de tot soiuri care au ajuns sa ne conduca.Foarte multe mari lanturi de magazine. dedemna,cora,kaufland etc, au investit mult in sisteme de panouri fotovolaice fiind indrumate nu demult de aceeasi guvern incompetent care acuma vrea sa pune taxa.Deci investesc din banii mei, pentru mine(ca nu vand energie electrica) si mai am si taxe de platit, nu am platit destule prin achizitia acestui sistem in TVA etc?Deci marea schimbare in VERDE nu ne intereseaza pe nimeni bani sa iasa.Deci cam asa sta treaba cu „taxa pe soare” a ministerului habarnist al energiei d-l Virgil Popescu habarnist.

  14. Sa platesti taxe da, dar pentru cea ce incasezi s-au pentru folosirea retelei de distributie, ori daca tu esti o mica intreprindere si folosesti baterii de stocare ( gen masina elecrica ) de ce sa platesti pentru ceva ce tu singur produci si folosesti.
    Hopa uite o idee, sa se folosesaca „PNNR” pentru subventionarea de achizitie baterii de stocare prin care sa sa stocheze curentul cand este in exces si sa fie folosit la „orele de varf”

  15. Dupa Mintia recidiveaza a cata oara liberalul Razvan Popescu al „guvernului meu” de impostori, plagiatori si de jefuitori la drumul mare. Dupa demiterea lui Citu sanatos ar fi fost sa urmat alegeri anticipate imediat nu compromisuri. PNL o sa bage taxa pe lumina Lunii si stele si pe cantatul greierilor aka taxa pe prostie ca are cu cine.
    In mod normal scumpirea energiei si a gazelor cand Romania are gaze in Marea Neagra si producatori de energei la pret rezonabil ar fi cazut, ar fi dus la proteste si demiterea lui Popescu si guvernului meu ca Ciuca este primar in functia de primministru pus sa semneze acte ca cica e general din teatrele de operatiuni si nu minte nu inseala doar semneaza ca primarul smecheriile le fac PeNaLii PeeNeeLee si preturile umflate de Popescu fraierii le platesc.

  16. Nu este mai ieftin orice este produs in cantitate tot mai mare, industrial ? S-a schimbat lumea si n-a anuntat Gandea la tv ? Pretul la energia electrica este exact la fel ca la muraturi si niciunul nu este deranjat ca unii prefera sa-si produca singuri. Sunt exact aia la care pretul la munca si combustibilul lor nu conteaza, dar sunt nemultumiti ca sunt prost platiti. Continuati … ca meritati ! Si nu uitati sa spuneti cat timp dintr-un an de 365 de zile, 24 h pe zi, aveti energie electrica care „nu va costa ceva”. Omul are tendinta sa devina propriul sau sclav si cine munceste, n-are timp sa castige. Omenirea s-a luptat milioane de ani de primitivism sa scape de „capriciile” vremii si vin unii acum sa ne spuna ce prosti suntem noi aia (diplomati in electrotehnica) ca nu ne intoarcem in grota.

  17. @ pista 35 Se pare ca le cam incurci pe aici…sper ca ai acoperisul lung cat Soseaua Soarelui sa acomodeze inca 10.000 W, indreptat spre Sud,inclinat conform axei pamantului si latitudinii,ajustabil (vara soarele este deasupra capului iar iarna la picioare) si nu mai continui.Nici inchiriind acoperisul nu este o afacere,vinzi cu 1 leu si cumperi cu 4,nu te lua dupa ce zic unii,nimic nu este gratuit.Guvernele tarilor nu au interesul ca tu sa ai ceva gratuit,soare,apa,vant si preturile componentelor sa-ti faci un sistem ptr. uz personal este cam piperat,nerentabil.

  18. Pai asa guwernarul taxeaza. Dar altii bulgarii, Polonia, Viktor Orban in Ungaria or sa introduca taxele lui Popescu? Oare

  19. nu Popescu este sursa problemei ci toti politicienii(din toate tarile) : toti stalpii , toate acoperisele tuturor cladirilor din partea luminata a planetei ar trebui sa asigure ptr cealalalta parte a planetei energie consumatorilor iar daca exista deficit sau surplus sa fie asigurat din stocari(baterii) . ideea nu-mi apartine ,a fost motivul(dar alta tehnologie) ptr care a fost discreditat Tesla ..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.