Renaşterea nucleară de după război

Războiul din Ucraina a arătat Europei cât de toxică este dependenţa de gazele naturale ruseşti, aceasta fiind întreţinută chiar dacă existau semnale clare că Moscova îşi va folosi energia ca instrument de forţă economic şi politic.

Ca înlocuitor al gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia este propusă energia nucleară. Aceasta, considerată de unii periculoasă, iar de alţii nepoluantă şi sigură, ar rezona cu planurile Uniunii Europene de a-şi înverzi economia. Însă ar întări cu adevărat securitatea şi independenţa energetică?

Producătorii de reactoare, de tehnologie şi combustibil nuclear sunt puţini. Rusia, care acum îşi agresează mortal un vecin, este unul dintre ei. Şi China este furnizor, dar regimul de la Beijing a început să fie privit cu neîncredere de multe din guvernele europene.

Franţa a rămas singura putere nucleară din UE după Brexit, dar este unul dintre codaşii industriei. Coreea de Sud este mică şi este departe. SUA sunt foarte interesate de a participa la o revoluţie nucleară europeană, dar dacă Biden este doar un episod într-un film populist început cu Trump la Casa Albă?

Trump aproape că a distrus ordinea economică şi politică mondială în care SUA şi UE sunt aliaţi. Pe măsură ce UE îşi intensifică eforturile de reducere a dependenţei de petrolul şi gaze ruseşti, accentul se îndreaptă din nou către energia nu­cleară – împreună cu sursele rege­nerabile – ca opţiune, scrie Euractiv.

Îmbunătăţirea capacităţii de producere de energie nucleară s-ar potrivi, de asemenea, cu Green Deal al UE, susţinătorii energiei nucleare considerând-o ca un instrument vital pentru atingerea obiectivelor de emisii nete zero. La începutul acestui an, executivul UE a propus clasificarea unora din investiţiile nucleare drept ecologice – o mişcare extrem de controversată.

Cu toate acestea, extinderea dependenţei de energia nucleară este o problemă care provoacă diviziuni profunde între statele membre ale UE.

Comisia Europeană a fost acuzată de critici că vopseşte în verde energia nucleară şi gazele naturale. Planul produce, de asemenea, diviziuni în UE, Austria şi Luxemburg fiind statele care se opun cel mai gălăgios planurilor. Ţările favorabile rămân totuşi entuziasmate.

Comisarul UE pentru piaţa internă Thierry Breton estimează că UE ar trebui să investească aproximativ 500 de miliarde de euro în energie nucleară până în 2050 pentru a-şi atinge obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon. Alţii avertizează că construirea de noi centrale nucleare nu va fi o soluţie rapidă pentru UE, deoarece aceasta se chinuie să se îndepărteze de energia rusă pe fondul unui război care creşte preţurile deja ridicate ale energiei. „Facilităţile nucleare care sunt deja oprite ar putea fi repuse în funcţiune, dar asta ar însemna doar o economie minimă la consumul de gaze. Dacă doriţi să reduceţi rolul gazului în sectorul energetic, trebuie să încetiniţi eliminarea treptată a cărbunelui“, a declarat András György Deák, cercetător senior la Institutul de Economie Mondială din Budapesta, pentru EUobserver.

„Îmi pot imagina că o renaştere nucleară se va produce din cauza războiului – cel puţin în ceea ce priveşte discuţiile politice. Dar ceea ce începem să construim astăzi nu va fi operaţional decât abia din 2035 încolo. Deci, ce rost are?“, a spus Deák. El este, de asemenea, sceptic că Europa îşi poate reduce dependenţa de gaze mai repede decât era deja planificat.

În 2020, 13 ţări UE aveau reactoare nucleare în funcţiune: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Spania, Franţa, Ungaria, Ţările de Jos, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia. În total, erau în funcţiune 109 reactoare nucleare, potrivit biroului de statistică al UE.

Producţia de energie electrică nucleară reprezintă aproape 25% din totalul energiei electrice din UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. sa se inverzeasca pana se destrama de verde catre mugegai. noi am fost verzi si impaduriti si apropaiti pamantului, de ne-au numit cum?? INAPOIATI! CE LIMBAJ IPOCRIT SI VENINOS. IAR ACUM VORBESC DE „VERDE”, cand ne-au desverzit tradatorii iohann si pretinii austrieci, bara la bara cu uciderea ursilor bruni. astia sunt satane. distrugerea tarilor mici si bogate pentru sugativa m u ie. NOI NU AM FOST INTREBATI DACA VREM! NU S-A FACUT REFERENDUM! UNA ESTE SA TE UNESTI PENTRU O PIATA LIBERA SI ALTA ESTE SA VREI SA FII FEDERATIE. NOI NU AM FOST INTREBATI DACA DORIM FEDERALIZAREA A ROMANIEI SUB BOCANCUL NA ZI ST SOROSH! TREZITI-VA FRATILOR!

  2. Acum va veni distrugerea nucleara, nu renasterea. Renastere va fi forte grea si cam peste 50 de ani pentru o mare parte din Europa lovita de bombitele termo-nucleare.

  3. ceva despre antenele 5 g care fac ravagii sanatatii romanilor? ceva despre noile carti de identitate prin care se doreste amprentarea noastra ca si cum am fi infractori? cine se va folosi de aceste date? CAND NE TREZIM? SE PREGATESTE STATUL TOTALITARIAN MODEL CHINA! SE INCALCA ABSOLUT TOATE LIBERTATILE NOASTRE FUNDAMENTALE. ASA VRETI SA CREASCA COPIII NOSTRI? INTRE UNDE CRIMINALE DE SCANARE SI DISTRUGERE A SANATATII? TOATE TARILE REFUZA, NOI ACCEPTAM? TOTI NE SIMTIM RAU. AVEM AMETELI, NE DOR OASELE. INEXPLICAIL. TOTI ROMANII SE PLANG DE DURERI DE OASE, INDIFERENT DE VARSTA! VOI CUM VA SIMTITI?

  4. Europa nu s-a dezintegrat încă la dimensiunea dorită! Se va face acum!
    A dracu’ Europa asta :2 războaie urâte, mari, un plan de cucerire economica cu capital american(sau ma rog, sub steag american) numit de reconstrucție Marshall, crize economice, jumătate de continent sub comunism, apoi instaurarea lui pana la Atlantic,dezindustrializare prin mutarea capacităților de producție către China, apoi migranți,plandemie, NATO, arme, disoluția statelor naționale în ghiveciul toxic UE, distrugerea educației, culturii, sănătății,familiei europeanului,instalarea cailor troieni gen ecologiști, reziști, useristi în guverne, etc, si tot nu a sucombat! Trebuie aplicata soluția finala Europei asteia încăpățânate!
    Doar astfel putem trece la implementare marii mizerii!
    China o rezolva singura, ba mai vrea sa dea și la export(ca tot știe face de toate acum), India e de mult resetata pe caste, Africa e toată cuminte, America latina la fel, Rusia e parte din asociație. Asa ca hai pe Europa!

  5. Nuuuu! Nu e doar despre gaze, e despre tot ce inseamna dependenta si consum! Daca Romania angajata de plavanul de lux si guwernerul mieu, va iesi din piata globala de consum, va inchipuiti ce presiuni si ce dezastru va fi?

  6. Europa,dar si America,sufera acum,de fapt,de reducerea brusca a globalizarii cu Rusia si reducerea globalizarii cu China,care si aia se cam joaca cu focul,dar tot din aceea cauza sufera si vor suferi si mai mult rusii si chinezii,daca globalizarea este redusa la zero de porcariile belicoase ale rusilor si chinezilor,plus neincrederea occidentalilor in intentiile viitoare ale belicosilor,iar cand occidentalii vor reduce masiv importurile de petrol si gaze,ca viitorul,oricum,obliga la dezvoltarea altor tahnologii si surse de energie,vor suferi cel mai mult astia din OPEC plus rusii,care acum se rup in figuri incercand,la presiunea rusiilor care le dau grau,sa saboteze,cat de cat,Europa si interesele energetice ale Occidentului, care,fiind ei producatori de hidrocarburi,nu au sa mai aibe catre cine sa isi mai exporte petrolul si gazele.Iar harabii,fara banii din petrol ,vor muri de foame in tarile lor,ca nici rusii nu sunt dispusi la infinit sa le dea grau gratis si nici chinezii la fel sa le dea produse moca.Iar atunci,lasand moscheile si rugaciunile,vor fugi muslimii… ghiciti unde? Oare vor fugi in Rusia si China?

  7. Shi energia nucleara depinde tot de Rushi inclusiv in SUA care au incheiat cu Rushii un acord de tratare a desheurilor nucleare Americane in Rusia caci in SUA nu e posibil. Majoritatea reactorelor civile folosesc uraniu imbogatzit dar doar tzarile posesoare de arme nucleare stiu cum sa imbogatzeasca uraniul. Ceilaltzi chiar daca ar sti nu au voie sa faca asta deci depind de tzarile posesoare de arme atomice pentru a importa uraniu imbogatzit de acolo. Ceaushescu mai dehtept a importat din Canada reactore care functzioneaza cu uraniu natural sau chiar thorium ca in India deci Romania poate produce combustibil nuclear pentru Cernavoda nu shi Germania care depinde de uraniul imbogatzit pe care nu il poate produce.

  8. Dupa cum am spus Romania nu depinde de straini pentru combustibilul nuclear cum depind majoritatea altora: Germania, Ungaria, Bulgaria, Elvetzia, Spania, Suedia, etc. dar are nevoie de apa grea pentru functzionarea centralei nucleare. Romania producea acea apa grea dar guvernul tradator anti-Roman Ciolos a inchis uzina de apa grea shi acum Romania trebue sa importe apa grea pentru Cernavoda.

  9. Toate tzarile inclusiv SUA depind de Rushi pentru reciclarea desheurilor produse de centralele nucleare. In SUA planul a fost ca desheurile sa fie depozitate pentru ca mai tarziu cand asta va fi posibil sa fie reciclate. Depozitele din SUA s-au umplut deja shi acum desheurile sunt trimese in Rusia caci doar acolo ele pot fi reciclate in reactorele BN-600 shi BN-800 singurele in functziune in lume care pot produce electricitate din desheuri nucleare. In Frantza a functzionat reactorul Superpheonix care shi el cand functziona putea arde desheuri dar acum shi Frantza recicleaza desheurile in Rusia. Iarashi Romania sta mai bine caci centrala Cernavoda produce putzine desheuri/KWh dar cele putzine produse sunt shi ele reciclate in Rusia. Se lucreaza la reactorul ALFRED Romano-Italian de la Piteshti care, cand va functziona, va produce shi el ca BN-8oo electricitate din desheuri dar pana atunci shi Romania la fel ca toata lumea depinde de Rushi pentru reciclarea desheurilor nucleare.

  10. Ei lass ca si Uraniul tot fe l sa rusi trebuie luat…Daca Occidentul nu mai vrea gaz si petrol rusesc este formidabil pentru rusi..Le va ajunge lor pentru 800 de ani in loc de 400 de ani….Trebuie sa fii bou sa nu iti dezvolti industria de bunuri de consum propriu cand ai resursele Rusiei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.