Rețeaua Spitalelor CFR, dezmembrată: Armata şi Serviciile sunt beneficiari

Deputaţii au aprobat, în şedinţa de plen de marţi, transferul a 15 unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transferul a 15 unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în subordinea altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Academia Română, autorităţile administraţiei publice locale şi universităţile de medicină şi farmacie acreditate şi universităţile care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate, denumite entităţi, la cererea acestora.

Potrivit unui amendament, după transferul prevăzut în proiectul de lege se interzice schimbarea domeniului de activitate a unităţilor sanitare din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Un criteriu nou pe care trebuie să îl îndeplinească unităţile sanitare, conform unui alt amendament, este cel referitor la „proiect/program de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de sănătate şi de creştere a calităţii serviciului medical, inclusiv un plan de investiţii şi de dezvoltare a tipurilor de servicii medicale oferite”.

Vor fi transferate următoarele unităţi spitaliceşti: Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 1 Witting Bucureşti, Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 Bucureşti, Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi, Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara, Spitalul General Căi Ferate Ploieşti, Spitalul General Căi Ferate Galaţi, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, Spitalul General Căi Ferate Braşov, Spitalul General Căi Ferate Paşcani, Spitalul General Căi Ferate Simeria, Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, Spitalul General Căi Ferate Sibiu, Spitalul General Căi Ferate Drobeta-Turnu Severin.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat, în plen, că modul în care se face această trecere de la Ministerul Transporturilor la alte entităţi arată că intenţiile majorităţii parlamentare nu au legătură cu interesul pacienţilor.

„Spitalul Witting era mult mai eficient şi mai deschis pentru pacienţi dacă ar fi rămas la ASSMB. (…) Spitalul Witting a fost trecut fără acordul pacienţilor, fără acordul personalului medico-sanitar în administrarea Ministerului Apărării, ceea ce înseamnă blocarea accesului majorităţii pacienţilor la un spital foarte bun. Deci o idee bună, în sine, este aplicată prost de acea comisie interministerială”, a susţinut Ungureanu.

Potrivit deputatului AUR George Simion, „cadrele medicale de la Spitalul Witting nu doresc să lucreze la MApN”.

„Cadrele medicale de la multe spitale făcute în momentul ăsta pentru domeniul feroviar, pentru transporturi, vor pleca din ţară. Opriţi nebunia asta, domnule ministru Grindeanu, până nu e prea târziu! Şi aşa avem o deficienţă majoră de cadre medicale”, a afirmat Simion.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 41/2023 privind transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către alte ministere şi instituţii cu reţele sanitare proprii, aşa cum sunt reglementate la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a fost adoptat de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

  1. ma ROG, tot mai multi bolnavi care nu trebuie amestecati cu civilii. Multa sanatate si la cat mai multi ani !

  2. le-au dat pensii speciale, nu merita si spitale speciale?
    Vedeti ca pana la 31 martie primiti 10% discount la taxe, asa ca va asteapta nenea ciolacu la ghisee!

  3. Dupa ce au blocat activitatea Institutului Cantacuzino, trecandu-l la Armata, acum jefuiesc si spitatele cele mai bine dotate si cu personal calificat. Pentru ofiterii MApN, SRI si STS, sa fie cat mau multe sectii de oncologie. Asa se le ajute Dumnezeu!

  4. Normal, cand ai tot mai putini ceferisti si tot mai multi securisti.

  5. Aveam în Sibiu în zona veche de oraș un Spital CFR cu posibilități de analizele de sânge decontate de casă, radiografii, medici specialiști pentru Scrisoarea medicală la 6 luni pentru anumite medicamente cu perioada de programare de o săptămână, două fața de Spitalul Județean de 2, 4 luni. Și un personal amabil și calificat. Dar dacă ceva funcționează vine reformatorul Grindeanu PSD-Ciolacu și-l distruge. Că pe noii nomeclaturiști din Servicii, Armată, Justiție și Cacademii nu-i mai satură Dumnezeu de gratități, spitale, locații în stațiuni de la munte și mare cu circuit închis. Cei ce plătesc taxele din care huzuresc până la 45 de anii după care direct Pensie specială cei din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Academia Română, după o așteptare de 5 luni de la Trimiterea medicului de familie să se înghesuie și calce în picioare la ghișeul Policlinicii din Sibiu în ziua când se face programarea pentru trimestrul următor. Ai ajuns la programare pe 22 iunie după ora 9, s-au terminat locurile. Reveniți pe 22 August. Groaznic câtă suferință și umilință pentru cei mulți și mărunți și câtă îmbuibare la ticăloșii care conduc. Rușine PSD, Rușine nesimțiți de plamentari

  6. Tocmai spitalele CFR care inca mai prezentau seriozitate, merg pe mana celor cu vechime in mânării și nu e bășcălie.

  7. „ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie”
    Si cand te uiti la lista ministerelor si institutiilor intelegi de ce spitalele ptr fraieri, adica bobor, au nivelul unor cabinete veterinare.

  8. Regina Maria a donat toate terenurile de sub spitalele CFR cu destinatie specifica de a fi construite spitale pentru angajatii CFR… ma intreb cum o sa jongleze cu asta in justitie, dar ma rog… Casa Regala e complice cu globalistii corupti iar Justitia e corupta pana-n maduva oaselor, in special cand vine vorba de a se obtine bunuri si foloase pentru sistemele de forta.

  9. o miscare suspecta….spitale cu paturi pentru raniti ? ne pregatim de razboi ?….

  10. @paul – probabil, cand Poohlonia, Germania si Finlanda anunta ca se pregatesc pentru un razboi „defensiv” cu Rusia pana in 2025, traducand din „Double-Talk”-ul de 1984 practicat de NATO si „Vestul Civilizat”, inseamna ca au de gand sa atace FR si atunci e foarte probabil sa o dam in schimburi de rachete

  11. @pamflet „ma ROG, tot mai multi bolnavi care nu trebuie amestecati cu civilii.”

    stim pa unu
    se lauda ca s-a injectat la ei acolo-n ministeru de fortza:
    -il monitorizam,
    decamdata pare ca nu are nimic,
    poate i-au dat doza fara cheag.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.