România e la pământ şi PNL e gelos pe ascensiunea PSD

Pe cât creşte lehamitea faţă de comportamentul clasei politice româneşti (în care populaţia nu mai are nici o încredere), pe atât România are nevoie de această clasă politică să reînvie din propria cenuşă. Fiindcă fără ea nu se poate mişca sistemul constituţional, statul nu se poate reforma cât de cât. Aserţiunea asta e valabilă pentru toate statele lumii. România nu e condusă de sindicate sau de societatea civilă, ci de politicieni. Totul e să avem o clasă politică performantă. De ce n-o avem? Din cauza moştenirii comuniste? Dar şi Cehia a avut această moştenire, şi ce clasă politică selectă are (ea a fost curăţată din start de balastul celor compromişi de practica ideologiei comuniste), să dau doar exemplul ei. Sau din cauza calităţii proaste a selecţiei la urne, la noi, la alegerea preşedintelui ţării, a parlamentarilor şi primarilor sau consilierilor locali – că e o boală strict românească, perpetuată din epoca formării statului, bazată pe corupţie, ticăloşie, demagogie şi iresponsabilitate. În statul român, din secolul al XIX-lea (al celor două principate) şi al XX-lea (după marea unire), politicienii înţeleg doar că rolul lor, odată puşi în fruntea bucatelor (aleşi sau numiţi), e să se îmbogăţească şi să-şi servească exclusiv clientela politică, nu să servească interesul general, al statului şi al populaţiei.

Ce se întâmplă şi azi e semnificativ – Traian Băsescu şi PDL au venit la putere pe aripile lichidării corupţiei. Şi ce ştie toată lumea? Că Băsescu şi cei din PDL sunt cei mai corupţi politicieni (au acaparat abuziv România, nimic nu le-a scăpat, e jaf în resurse şi banii publici sunt vărsaţi în buzunarele alor lor „legal”). I-au depăşit pe cei de la PSD-Iliescu-Năstase. Mă şi întreb dacă, după ce vor fi alungaţi de la putere, liderii PDL nu vor sta numai pe la procuratura generală, să dea cu subsemnatul (cum a păţit un Adrian Năstase). Nu se mai scoate o vorbă de corupţia din România după ce Băsescu şi PDL au pus mâna pe tot (şi şi-au subordonat justiţia). Dacă n-ar dispărea corupţia la vârf, România ar avea bani să-i împrumute şi pe alţii. Inclusiv evaziunea fiscală (ajunsă la procente inimaginabile, la 40 la sută din PIB; şi ea creşte acum, după ce a fost mărită cu 4 procente TVA) dă de gol gradul corupţiei din România. Fără această evaziune fiscală (numai cu câteva procente din ea, dacă ar fi micşorată), România ar putea să-şi plătească datoria externă. Dar puternicii zilei n-au nici un interes să extermine evaziunea fiscală (mai ales că ea dă bani negri românilor de toate categoriile, e acceptată tacit de toţi). Sau altă promisiune, pe aripile căreia blocul Băsescu-PDL a preluat puterea: promisiunea că vor fi atrase imediat cele 35 de miliarde de euro date nouă de către Uniunea Europeană (făcându-i praf pe guvernanţii PNL, la finalul anului 2008, că au fost incapabili să-i atragă), care ar fi asigurat şi cheltuielile cu infrastructura, şi cu Sănătatea şi cu Educaţia. De necrezut, din decembrie 2008 până azi, guvernanţii PDL n-au atras decât bani simbolici din această sumă uriaşă acordată de UE pentru dezvoltare. Aceste 35 de miliarde de euro ne-ar fi rezolvat toate problemele în aceste vremuri de criză. Dar nu, incompetenţa celor aflaţi la putere s-a perpetuat de la un guvern la celălalt. Şi s-a ajuns azi să împrumute guvernul Boc 20 de miliarde de euro de la FMI et comp., să poată să plătească salariile şi pensiile şi să ţină sub control moneda naţională, iar majoritatea românilor să trăiască sub nivelul de subzistenţă şi fără nici o speranţă de îndreptare a situaţiei pe termen scurt.

Cine restructurează clasa politică parlamentară şi neparlamentară de la noi, de care depinde gradul de democraţie postcomunistă? De ce partidele nu caută o soluţie pentru a ieşi din marasm? Dacă Băsescu-PDL înţeleg bine că nu pot mai mult, de ce nu se retrag? Practic, aşa cum atrăgea atenţia un europarlamentar PDL, ducând ţara în prăpastie, PDL nu face decât să crească PSD în opţiunile electoratului până la a avea singur o majoritate parlamentară (şi asta fără să mişte un deget, aşteptând să se compromită definitiv la guvernare PDL). Un PSD care promite să distrugă tot ce a promovat „dreapta PDL”: de la acordul cu FMI la desfiinţarea cotei unice, de la întregirea salariilor bugetarilor (din care azi se opreşte un sfert) la întoarcerea TVA la 19 la sută, dacă nu mai puţin. Nu contează că PSD nu spune de unde ia bani destui să aducă la bugetul statului, să salveze aparenţele. De ce opoziţia parlamentară şi neparlamentară, pe de altă parte, nu forţează nota şi nu atrage de partea ei membri ai PDL, să schimbe majoritatea parlamentară? Se zvoneşte că e pregătit deja un grup de parlamentari PDL care să trădeze PDL şi să voteze moţiunea de cenzură a PSD, încurajat de sondajele care dau de gol o altă majoritate parlamentară. Cu toate acestea, asistăm şi în această vară la o dihonie politicianistă între partidele din opoziţia parlamentară, PNL e gelos pe ascensiunea PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.