Scenarii îngrijorătoare pentru Republica Moldova

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi, a declarat preşedintele Maia Sandu în reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care îl convocase luni seară pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice a republicii, relatează marţi Publica.md.

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

Reprezentanţii instituţiilor responsabile de domeniul energetic, dar şi cele de securitate au prezentat informaţii despre situaţia de pe piaţa de energie şi au descris diverse scenarii de evoluţie a lucrurilor, inclusiv riscul ca gigantul rus Gazprom să reducă şi mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

De asemenea au fost analizate căile alternative de asigurare cu electricitate a populaţiei şi a sectoarelor economice, dar şi măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică ar putea fi compensat prin achiziţii de pe alte pieţe, dar la preţuri mai mari.

Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.

La rândul său, executivul va estima impactul creşterii preţului la energia electrică asupra populaţiei şi a mediului de afaceri, urmând să propună măsuri de diminuare a acestuia. În mod special, este vorba de impactul asupra păturilor vulnerabile ale societăţii, dar şi asupra întreprinderilor, a căror competitivitate este afectată de creşterea preţurilor la factorii de producere, conform publicaţiei citate.

‘Guvernul şi Agenţia Naţională de Reglementare Energetică (ANRE) vor intensifica comunicarea cu cetăţenii şi mediul de afaceri cu privire la necesitatea şi metodele de reducere a consumului de energie. De asemenea, ANRE va revizui reglementările privind investiţiile private în sursele alternative de energie electrică’, se arată într-un comunicat al preşedinţiei, citat de Ziarul de Gardă.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, aceasta din urmă fiind nevoită să sisteze exporturile de energie, după bombardamentele ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice a ţării.

Pe de altă parte, Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Serios! Cersetorii moldoveni cu luxul in gat vor sa aiba peste limita bunului simt de la o tara care e plina varf de mentinuti in saracie? Sa isi vanda masinile si proprietatile, nu sa ceara cu tupeu de la altii! Vad pe live camere in ukraina ca au curent electric mai peste tot 2-3 zone e intuneric dar tot se vede luminain zona, ukrainienii nu sunt puturosi ca moldovenii de peste prut care isi aroga sloganul „Romania e sora noastra si trebuie sa ne ajute si apere”! Serios fa?! Barbatii moldoveni sunt in Romania, cheama-i acasa in tara si nu te mai plange, pute a minciuni crase! Tuta crede ca romanii habar nu au, ea nu stie ca sunt excursionisti din Romania care merg saptamanal sau lunar la ei, dar sunt cetatenii moldoveni care vorbesc, si e cobtra a ce se cere pentru ca nu e lipsa.

  2. Parcă Romania ” exportă” energie electric la un preț denimică toată fraților de peste Prut.

  3. Obiectivele „operatiunii speciale” sunt cunoecute,au fost declarate de la bun inceput si s-au reamintit de citeva ori.Propaganda occidental-jidoveasco-ucraineana si preluata de rahatul de la Cotroceni a ajuns la paroxism.

  4. In afară de crize ? Mai exista in această Democrație ? Dementa ?

  5. Republica Moldova este distrusa de Politica si Politicienii sai extrem de fuduli si aroganti, care au o singura idee, credinta ca daca intra ei in UE vor hali moca cum halesc cei din dreapta Prutului….Si nu vor hali hrana banala
    carne, paine, tuica, legume, fructe autohtone. Vor hali de la Mec, vor bea butoaie de Coca Cola si de wisky, vor castiga usor euroii….si vor fi facuti Sefi si Mahari de UE. In fine, vor intra in Rai si vor scapa de munca…

  6. Sa le dea Germania curent, gaze si lemne. Republica Moldova si o presedinta lesbiana care sfideaza Romania este opera din 1939 a nazistilor.

  7. Au vrut președinte o useristă. Ghinion

  8. Maia este o marioneta sorosista. Ce face o marioneta sorosista? In afara de generare de conflicte si distrugere a orice puna mana, nimic util. Vezi sector 1 la noi vezi primarul Buc si toti usristii pe care nici macar Iohannis nu i-a mai putut suporta.

  9. Cand s-a promis in anii ’90 ca unul din cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda ramase neterminate va fie dat spre folosinta Moldovei au intervenit securistii lui Asthlosh infiltrati peste tot si au blocat cedarea. Moldova s-ar fi miscat mai bine cu chinezii si ar fi beneficiat de un reactor functionabil de multi ani avand si rezerva de a mai livra ceva si Romaniei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.