Se schimbă puterea, se schimbă și discursul?

OMV Petrom, schimbare majoră de discurs față de autorități

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din țară, încă nu a luat o decizie privind dezvoltarea perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră din cauza legislației fiscale existente însă în raportul privind rezultatele la nouă luni, publicat miercuri dimineață, se observă o îndulcire a discursului la adresa autorităților. Dacă în raportul privind rezultatele din primele șase luni ale anului se spunea că ”mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”, acum se vorbește despre redeschiderea dialogului. ”Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. Autoritățile române iau în considerare modificarea legislației cheie în domeniul țițeiului și gazelor naturale (un nou proiect al Legii Offshore, amendamente la OUG 114/2018 și OUG 19/2019, posibilitatea unei reveniri mai rapide la o piață liberalizată a gazelor naturale). Vedem redeschiderea dialogului privind astfel de subiecte fundamentale pentru România că fiind un important pas înainte. La 1 august a intrat în vigoare un ordin ANRM care stabilește la 68 lei/MWh prețul de referință pentru redevență aferentă cantităților de gaze naturale din producția internă destinate vânzării pe piață reglementată”, se arată în raportul privind rezultatele la nouă luni. De asemenea, OMV Petrom a anunțat că salută inițiativele recente ale autorităților române de a îmbunătăți mediul fiscal și de reglementare actual aferent proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale. ”Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat”, a au arătat oficialii OMV Petrom.

Luna trecută, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și Legii Petrolului nr. 238/2004. Potrivit acestui proiect, impozitul special pe veniturile din liberalizarea prețului gazelor nu se va mai aplica decât de la un preț de 100 de lei pe MWh. De asemenea, va fi majorată deductibilitatea pentru investiții în formula de calcul a impozitului suplimentar de la 30% la 60%, iar producătorii de gaze din Marea Neagră vor putea vinde gazele și prin contracte directe, nu doar pe piețele centralizate. În plus, se elimină din formula de calcul a redevențelor și impozitului special prețul de referință de pe bursa austriacă. Totodată, proiectul menționează și necesitatea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit.

În perimetrul Neptun Deep din platoul continental românesc al Mării Negre, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi. Nemulțumirea OMV Petrom de până acum a derivat din prevederile OUG 19/2019, care modifică OUG114/2018, numită și a lăcomiei, precum și din legea offshore, votată anul trecut. ”Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 19, care a modificat Ordonanță de Urgență nr. 114/2018, în urmă consultărilor cu jucătorii de pe piață. Considerăm că Ordonanță de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro”, se arăta în raportul din primele șase luni.

Partenerul american, ExxonMobil, a dat semne că vrea să renunțe pe investiția cu OMV Petrom. Americanii caută încă un partener în proiectul de exploatare a perimetrului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră după ce ani de zile a lucrat în tandem cu OMV Petrom. Perimetrul Neptun Deep, unde s-ar fi găsit rezerve de 42-84 miliarde de metri cubi, adică jumătate din resursa certă de gaze a României, reprezintă cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al gigantului american, având costuri de explorare capitalizate în valoare de peste jumătate de miliard de dolari, se arată într-un raport anual pe 2018 al companiei, depus la Comisia de supraveghere a pieței de capital din SUA, citat de Profit.ro. Astfel, potrivit sursei citate, la Neptun Deep au fost capitalizate sub formă de active costuri de explorare în valoare de 536 milioane dolari în perioada scursă între 2012, anul descoperirii zăcămintelor, și 2016, când au fost finalizate lucrările de explorare. Suma este mai mare decât cele aferente proiectelor Gorgon Area Ullage din Australia, care va extrage gaze în vederea lichefierii (318 milioane dolari în perioada 1994 – 2015) și Papua LNG (246 milioane dolari în 2017), următoarele două din clasament, potrivit Profit.ro.

Conform OUG 19/2019, în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare. Plafonarea, impusă inițial pentru toate vânzările, a fost păstrată, prin OUG 19, doar pentru populație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

6 Comentarii

  1. NU! Resursele Romaniei nu pot fi subiect de negociere ci de IMPUNERE!!! Aceste resurse trebuie exploatate exclusiv in benficiul tuturor cetatenilor romani si nu pentru buzunare putine care au pus ochii pe resurse inca dinainte de decizia de la Haga.

  2. E normal pentru ca intra la putere guvernul meu”cloaca infractionala specializata cu vechime”!

  3. Lasă că vine sica si va da resursele pe o șapca. Sa nu aiba si bufonul asta una?

  4. acum este clar motivul pentru care a fost distrusa industria, in cazul de fata cea producatoare de echipament petrolier…pentru ca Romania sa fie nevoita sa cedeze exploatarea pentru „redevente” de doi lei gauriti. nu se poate negocia fifty/fifty ?

  5. Deja s-au cam facut cartile pentru guvern:
    – ai drepturi doar pe care ti le dau eu,
    – limita ce depaseste minim al vitetii,daca trebuie sa traiesti 80-85 ani,iti impun anumite obligatii sa nu poti ajunge la acea varsta(politica perindatilor in guvern),
    – cine are sa traiasca,cine nu,sa nu-si direasca,e zicatoarea pe care se bazeaza pnl-istii deoarece,tin cu tarie sa nu mai fie subventionat combustibilul pentru saraci si pentru nimeni,politicienii sunt singurii autosponsorizati direct din bugetul tarii,
    – cica vestile online sunt fake=false,dar ce scoateti pe gura,sunt minciuni? Sikkktir!
    – scriptologic in docuentatia pnl este tot o forma de minciuna crasa! Vezi moaca lui mabdolina care in anumite momente deranjante pentru persoana lui,seamana cu base. Cititi-i moaca si va convingeti!

  6. Flacaii stiu ca vor avea cu cine sa „discute” daca Infractor-voda pune ghiara si pe guvernare si aduce Molima Galbena peste romani.Unde mere padurilii de ce n-ar mere si zacamintilii? Ca la cati rostovani are tzara ca sa le realeaga pretenu,ce le mai trebe? Doar nu dejaba le-a bagat rostovanilor lozinci in cap cu coruption de amar de vreme ca sa nu le pape acum tot si urgent, de pe unde nu au avut inca intrarea libera.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.