Slobozia, la un pas de dezastru: varianta statului român

Reprezentanții companiei de stat Transgaz au oferit în exclusivitate pentru Cotidianul punctul lor de vedere în legătură cu sistarea transportului de gaze naturale în dimineața zilei de 7 iulie 2020 către combinatul Chemgas Slobozia, incident despre care proprietarul unității industriale, Ioan Nicuale, a spus că toată zona, inclusiv municipiul Slobozia, a fost la un pas de dezastru. ”Începând cu ora 07:00 a zilei de 7 iulie 2020, ca urmare a faptului că nominalizările de gaze pentru North Chemical, furnizorul combinatului Chemgas Slobozia, erau zero, iar combinatul Chemgas a refuzat oprirea consumului de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA a sistat transportul de gaze natural către acesta. Reprezentanții combinatului, precum și furnizorul lor, respectiv North Chemical, care este Utilizator de Rețea în relația cu SNTGN Transgaz SA (cel care are contractul de transport) cunoșteau situația încă din cursul zilei de 6 iulie 2020, deoarece North Chemical nu obținuse nominalizări de la furnizorul său extern pentru ziua de 07 iulie 2020. Nicuale a declarat pentru Cotidianul că municipiul Slobozia a fost la un pas de catastrofă în dimineața zilei de 7 iulie pentru că transportatorul național de gaze naturale – Transgaz – a oprit gazul către combinatul de îngrășăminte chimice Chemgas. ”E vorba de siguranță aici. Slobozia a trecut în această dimineață la un pas de un mare pericol. Prevalându-se de codul de rețea de acum câțiva ani, aranjat împreună cu ANRE, Transgaz a oprit gazul către combinat. Eu aveam contract de nominalizare până la 7 dimineața dar nu poți opri instantaneu această operațiune. Dai un termen, pentru că pui în pericol tot combinatul și toată zona. În plus, eu am plătit în avans 14.500 MW, așa cum cer ei, și am consumat doar 13.000 MW, iar restul ei îl bagă în sistem. După ce că mă pun în pericol, mă mai și fură. Noroc cu specialiștii noștrii de la combinat care au făcut tot posibilul să evite catastrofa. Am redus din timp activitatea de producție. Pentru așa ceva îți trebuie cam 12-16 ore timp să derulezi operațiunea de încetare. La ora 9-9.30 a revenit totul la normal. Repet, oamenii noștri au reușit să evite o mare catastrofă la Slobozia”, a spus Niculae. El chiar a folosit termenul de șantaj când s-a referit la mișcarea făcută de Transgaz.

În răspunsul dat Cotidianul, oficialii Transgaz susțin că în data de 06.07.2020, la ora 20:42 transportatorul național de gaze naturale a transmis confirmarea către partenerul adiacent cu nominalizarea zero pe PI Isaccea 1-Orlovka ( punctul pe care are în acest moment nominalizare NorthChemical pentru Chemgas Slobozia). Aceste confirmări sunt transmise și către UR, în speța North Chemical, care a primit informația prin email la ora 20:42. În data de 06.07.2020, la ora 20:47, directorul Dispeceratului Național de Gaze Transgaz l-a informat telefonic pe reprezentantul North Chemical referitor la această nominalizare și că urmează să transmită email-uri în acest sens către furnizor și combinat prin care o să le comunice faptul că în situația în care combinatul Chemgaz nu va opri consumul începând cu ora 07:00 a zilei de 7 iulie 2020, SNTGN Transgaz SA va proceda la sistarea transportului de gaze către combinat.  În data de 06.07.2020, la ora 21:07, directorul Dispeceratului Național de Gaze Transgaz a transmis un email către Chemgas Slobozia și North Chemical prin care îi informează referitor la nominalizarea de zero pentru a doua zi și le solicită oprirea consumului începând cu ora 07:00 a zilei de 07 iulie 2020, în caz contrar, începând cu această oră SNTGN Transgaz SA va sista transportul gazelor către Chemgas Slobozia.  În data de 06.07.2020, în jurul orei 22:00, dispecerul teritorial din ET Brăila a luat legătura telefonic cu dispecerul combinatului Chemgas și cu directorul tehnic al combinatului, solicitându-le conformarea cu cele transmise prin email de către Dispeceratul Național, în caz contrar vor proceda la sistarea combinatului începând cu ora 07:00.

În data de 07.07.2020, în jurul orei 05:00, constatând faptul că Chemgas Slobozia nu a luat nicio măsură de reducere a consumului, dispecerul teritorial din ET Brăila a contactat din nou dispecerul combinatului chimic și l-a informat că în situația în
care nu va reduce consumul la zero, începând cu ora 06:00 va reduce presiunea de livrare, iar la ora 07:00 va proceda la sistarea acestuia, au mai spus cei de la Transgaz.

Compania Chemgas Holding Corporation din Sloboozia a fost înființată în 2009 și a fost o vreme unul dintre cei mai importanți producători de îngrășăminte chimice din România. Oficial, societatea este deținută de un offshore din Belize însă compania face parte din grupul InterAgro al lui Ioan Nicuale. Din 2017, firma este în insolvență. Chemgas Slobozia are o capacitate zilnică de 1.500 de tone de uree, 1.100 de tone de amoniac și 900 de tone de azotat de amoniu. Aici, consumul zilnic de gaze este de circa 1,4 milioane de mc. Toate cantitățile provin, de asemenea, din import.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Nu am inteles dece a trebuit oprit gazul?
    „Nominalizarile de gaze sunt 0″…. ce inseman asta? Ceva ca nominalizarile la premiul Gr…???
    Nu s-a prezentat un motiv de inteles.

  2. Închiderea gazului afectează în primul rând instalația de amoniac ,care trebuie oprită in regim de urgenta.Insralatia de amoniac are prevazut in instructiunile de operare manevrele opriri de urgenta in cazul scăderii presiunii ,sau ramaneri fara gaz pe alimentare.
    Asa ca Dle Nicolae nu mai dramatizati ,ca mai sunt si altii care cunosc bine cum functioneaza instalațiile de amoniac,uree ,acid exotic etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.