Spectacole de neratat pe scena TNB

 Teatrul Național București vă invită să vă bucurați de spectacole inedite, cu actori de anvergură și decoruri impresionante, dar și de convorbiri literare cu critici și istorici despre cele mai valoroase și reprezentative opere pentru literatura română. 

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, împreună pe scena Sălii Mari

Miercuri, 6 noiembrie 2019, la ora 19:30, o nouă reprezentație a spectacolului Regele moare de Eugène Ionesco.

Regele moare în regia lui Andrei şi Andreea Grosu este marele spectacol pe care Sala Mare a Teatrului Naţional îl aştepta de multă vreme. A meritat aşteptarea. Un spectacol care umple scena atât de mare cât e ea nu cu decoruri şi nici cu invenţii spectaculoase, ci cu prezenţe autentice. Cu actori care prin ei înşişi sunt un spectacol. Cu un adevăr spus simplu şi cu o temă de meditaţie personală mai valoroasă decât orice entertainment de două-trei ore. Este, poate, spectacolul care ne va face mai buni, care ne va împăca pe fiecare cu sine însuşi. Este un spectacol care poate schimba lumea”. Alina Epîngeac, Yorick

 

Actrița OLGA DELIA MATEESCU sărbătorită prin spectacolul-eveniment

DOAMNA GODOT

Miercuri, 6 noiembrie, începând cu ora 19.00, în Sala Media a Teatrului Național „I.L. Caragiale” va avea loc un eveniment dedicat unei personalități importante a scenei românești: doamna Olga Delia Mateescu.

„Plecând de acasă, de la TDR, vă invit cu emoție acasă, la TNB, la spectacolul DOAMNA GODOT, precedat de o lansare de carte, cu care sărbătoresc 40 de ani de Teatru Național, 50 de scenă și 70 de viață.” (Olga Delia Mateescu)

Cu volumul DOAMNA GODOT, lansat în 2018, în cadrul FNT, Olga Delia Mateescu și-a cucerit un loc aparte în dramaturgia românească. Spectacolul DOAMNA GODOT prezintă o analiză fină și profundă a jocului dintre certitudine și imprevizibil, iar actrițele Ioana Pavelescu și Alexandra Stroe își asumă roluri ofertante, de dramă psihologică, minuțios investigată de regizorul Felix Crainicu. Decorul este conceput de Andreea Sorina Paraschivoiu. Muzica este creată de Alexandru Nucă, iar video-ul este realizat de Radu Crăciun.

Spectacolul va fi precedat de lansarea cărții FANTOMA DIN LACUL MORII (autor Olga Delia Mateescu). Despre volumul apărut la editura ePublishers vor vorbi: Vasile Poenaru, Ioan Cristescu, Loreta Popa.

 

Neguțătorul din Veneția

7 noiembrie 2019 la Sala Studio, ora 19.30

Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguțătorul din Veneția” este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni inter-rasiale, despre discriminare și răzbunare. Cea mai controversată scriere shakespeariană, „Neguțătorul din Veneția” a impus unul dintre cele mai fascinante personaje ale dramaturgiei universale, Shylock, cămătarul evreu mistuit de dorința de a se răzbuna pe rivalul său, neguțătorul creștin Antonio. Marea controversă din jurul acestei scrieri, pe seama căreia exegeza literară a emis opinii contradictorii, este dacă textul are un caracter antisemit sau nu. Cunoscuți critici literari au acuzat piesa de un puternic antisemitism, în timp ce, pentru alții, nemuritorul Will nu face altceva decât să descrie  o profundă dramă umană.
„Neguțătorul din Veneția” – Una dintre cele mai întunecate comedii shakespeariene, în care povestea de dragoste a lui Bassanio, bărbatul care și-a pierdut averea și care trebuie să se împrumute pentru a o putea peți pe femeia pe care o iubește, se integrează în povestea mult mai dramatică a cămătarului evreu Shylock și dorința acestuia de a obține o livră din carnea neguțătorului venețian Antonio.
În spectacolul de la TNB, drama și comedia, farsa și încurcăturile romantice se îmbină cu dimensiuni morale absolute, într-o distribuție impresionantă, cu Ion Caramitru în rolul lui Shylock, și cu o scenografie care ne poartă direct în inima Veneției. O montare captivantă, cu ritmuri dinamice, care pun în valoare extraordinara putere creatoare a lui Shakespeare.

 

Butoiul cu pulbere la Sala Pictura

7 noiembrie 2019, ora 20.00

„Stați liniștiți, trăiți într-una din cele mai bune lumi posibile”, auzim zilnic. Și, totuși, Europa stă astăzi pe un butoi cu pulbere. Violența și crima fac parte din banalul cotidian. O lume întoarsă pe dos care nu are nevoie decât de o scânteie pentru a exploda. Aceasta este lumea văzută de dramaturgul macedonean Dejan Dukovski, unul dintre cei mai jucați autori contemporani.
O comedie neagră despre Balcani, montată în nenumărate țări, ecranizată cu succes, Butoiul cu pulbere surprinde o umanitate cinică, alienată, animată de o violență absurdă și care se exprimă printr-un limbaj frust, brutal. Nimic nu pare să justifice nebunia personajelor. Și poate că, totuși, nebunia este singura armă de supraviețuire într-o lume aflată în derivă.
Regizorul Felix Alexa propune un spectacol modern, în care scenele se succed alert, ca într-un carusel al violenței și unde accentele hiper-realiste alternează cu un umor negru extrem.

 

Conferințele TNB si Romania literara

Duminică, 10 noiembrie 2019, ora 11.00, la Sala Atelier a TNB va avea loc conferința Lista canonică de proză și poezie a „României literare”.

Nicolae Manolescu

După luna octombrie, dedicată unui parteneriat cu revista „Dilema Veche”, în luna noiembrie Conferințele TNB vor fi realizate în colaborare cu „România literară”.
Cunoscuți critici și istorici literari, cu toții colaboratori ai „României literare”, reuniți în jurul directorului acestei reviste, Nicolae Manolescu, vor face o listă cu cărțile de proză și poezie pe care le consideră cele mai valoroase și reprezentative pentru literatura română.
Participă: Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Mihai Zamfir.
Prezintă: Gabriel Chifu

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Va recomand „Negutatorul din Venetia „piesa de teatru care da „valoare extraordinara de putere creatoare a lui Shakespeare” interzisa in tara libertatii SUA, la fel ca extraordinarul roman „Oliver Twist” al lui Charles Dickens(la fel de interzis in SUA!)Asa a fost,asa este,asa va fi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.