Ștefan Minovici și restaurarea bisericii Popa Rusu din Cartierul Armenesc

 În dimineaţa zilei de 11 noiembrie 1928, Biserica Popa Rusu din Cartierul Armenesc era sfințită în urma recentei sale restaurări. Fiind grav deteriorată, biserica risca a fi demolată, însă savantul Ștefan Minovici s-a distins în fruntea unei inițiative menite salvării edificiului reglios. Rezident al cartierului, chimistul de renume locuia alături de soția sa, Viorica Minovici, născută Dobrescu, în vila lăsată de tatăl acesteia ca zestre, vilă aflată pe strada Popa Rusu nr. 24. Dacă pisania bisericii indică anul 1813 ca dată a construcției sale, Nicolae Iorga arăta că biserica fusese, de fapt, construită pe lângă o alta: „Unde un «popă rus» făcuse înainte de 1796 clădirea sa de lemn, la care slujia un protopop, la 1813 se înălța cea de zid, prin tovărășia dintre preotul Andrei și vataful harabagiilor, Manolachi. Conducătorul căruțașilor care transporta cu harabaua mărfuri sau oameni”. O evanghelie păstrată în biserică indică drept ctitori ai vechii biserici pe „Jupan Polihronie şi jupâneasa lui Maria «Daniela Popa Rusu la Noiembrie 1796»”.

Actualul lăcaș de cult fusese clădit la începutul secolului al XIX-lea, în vremea lui Vodă Caragea, de către vătaful harabagiilor, Manolachi, și soția sa, Ilinca, păstrându-se denumirea căpătată de la primul preot al bisericii, Popa Rusu. Se pare că în acele vremuri, slujbele oficiate neîntrerupt în biserică „au ferit întreaga mahala de necruţătoarea molimă” iar ctitorii noii biserici și-au arătat astfel recunoștința. Noua construcție a fost clădită în stil bizantin, cu o turlă mai scundă deasupra naosului și o alta deasupra pronaosului.

Inițiativa restaurării din 1928 i-a revenit așadar lui Ștefan Minovici, preşedinte al unui comitet format din numeroși intelectuali și figuri de seamă ale epocii, printre care și Patriarhului Miron şi tânărul preot al parohiei, Bucur. După oficierea serviciului religios, parohul a mulțumit pentru eforturile depuse pentru refacerea bisericii. Totodată, el a amintit că, în lipsa acelei extraordinare organizări, biserica ar fi urmat să fie dărâmată. O parte din terenul său fusese deja vândut particularilor pentru construirea de case.

Un anume arhitect Georgescu s-a ocupat de renovare, încercând, în spiritul epocii, atent de acum la conservarea patrimoniului, să îi păstreze caracterul inițial. Bisericii i s-a mai adăugat atunci un amvon. Pictura a fost restaurată de Grigore Pelinescu, interiorul fiind complet refăcut „aproape în acelaş stil” după cum indică ziarele. La exterior, sub tencuială, a fost descoperit un brâu cu medalioane reprezentând sfinţi. Se pare că restaurarea picturii exterioare nu s-a realizat atunci cu cele mai bune rezultate, fiind necesară repictarea „medalioanelor, rău zugrăvite din cauză că contrastează isbitor cu cele vechi”.

Pentru inițiativa restaurării bisericii Popa Rusu, Ștefan Minovici a fost decorat cu medalia „Răsplata muncii pentru biserică”. La moartea sa, trupul neînsuflețit a fost adus la Biserica Popa Rusu, conform dorinței testamentare: „De voiu muri în Bucureștiu, voiu fi depus la Biserica Popa Rusu al cărei epitrop am fost. Un serviciu religios foarte simplu, îndeplinit de parohul bisericii. Corul va intona Pe tine te lăudăm! Niciun discurs, nicio floare, niciun doliu. Dacă vremea va fi prielnică, voiu fi transportat în cavoul din Morăști, Argeș. În caz contrar, corpul va fi depus provizoriu în cavoul familiei din cimitirul Bellu”. Mai târziu, Viorica Minovici i-a dus rămășițele soțului la Morăști (azi Cepari, în satul Cărpeniș), unde Ștefan fusese ctitorul unei biserici cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului.

Biserica Popa Rusu a mai suferit, de-a lungul timpului, numeroase intervenții de reconsolidare, afectată fiind în urma cutremurelor din 1940 și 1977, iar în anul 1995 a fost repictată.

Surse:

Imagine preluată de pe site-ul Parohiei Popa Rusu, http://www.parohiapoparusu.ro/

Articole din ziarele Universul, Cuvântul, Dimineața pe anii 1928-1936.

N. Iorga, Istoria Bucureștilor, Ed. Mun. București, București, 1939, p. 245.

Planuri inedite ale Bucureștilor”, Revista Fundaţiilor Regale, p. 597.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Biserica nu a fost ”reconstruită” ci a fost construită.. Căci inainte acolo nu era decât o clopotniță cât un wc familial la fundul grădinii.. Deci ca majoritatea bisericilor ortodoxe toate au mai puțin de un secol de existență. Expansiunea ortodoxă, ca religie fundamentalistă și bigotă este ușor de observat, urmărit, iar azi are o putere mai mare decât guvernul, decât și statul paralel mafiot cu epoleți. BOR născut in 1872 este de fapt stăpână pe romania . Deține mare parte din teritoriile și bunurile țării, după care evident nu plătește nimic,..are propriile legi, la fel ca justiția și de fapt impune politicului, la fel cum azi impune religia ca maerie la Bac..Deci,.ce puii mei nu știi de unde să cumperi droguri,..

  2. Marele patriot natinalist Mihai Eminescu :

    „Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului, ea care domneşte puternică dincolo de graniţele noastre şi e azilul de mântuire naţională în ţări unde românul nu are stat”

    “Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre.
    Ea a stabilit şi A UNIFICAT LIMBA NOASTRĂ într-un mod atât de admirabil încât suntem singurul popor fără dialecte propriu- zise ;
    EA NE-A FERIT în mod egal DE ÎNGHIŢIREA printre poloni, unguri, tătari şi turci, EA ESTE ÎNCĂ ASTĂZI SINGURA ARMĂ DE APĂRARE şi SINGURUL SPROJIN A MILIOANE DE ROMÂNI cari trăiesc dincolo de hotarele noastre.
    CINE-O COMBATE PE EA ŞI RITUALURILE EI poate fi cosmopolit, socialist, republican universal şi orice i-o veni în minte, DAR NUMAI ROMÂN NU E.”

    „Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francm asoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională…”

  3. Toate bisericile zidite din Romania au fost construite in locul unor bisericute saracacioase din lemn sau materiale ieftine, dar vechi de aproape doua milenii. Erau modeste din cauza invaziilor, cand bisericile erau incendiate de invadatorii necrestini, populatia se retragea in codrii desi care nu erau distrusi pe atunci de Holtz Industrie Schweihoffer, dupa care revenea si le reconstruiau pana la urmatoarea invazie.
    Crestinarea daco-romanilor a inceput odata cu legiunile romane ale lui Traian, sosite din Orientul Mijlociu si s-a intensificat in timpul impararului roman/bizantin/crestin Constantin cel Mare, care a recucerit Valahia si sudul Moldovei prin campaniile sale din 324-325-326-328 impotriva gotilor si vizigotilor necrestini, pe care i-a invins si i-a gonit. A construit valul de aparare Valul lui Constantin (Brazda lui Novac), lung de 700 km de la Drobeta pana la Pietroasele-Bz.
    Noi suntem crestini de mai mult de 1700 de ani, nu de un secol cum insinueaza Marele Okornek.
    Pe atunci maghiarii inca nu coborasera din copacii Uralilor si le-au mai trebuit inca 700 de ani ca sa vada Panonia europeana……[Rumburak]

  4. Taca-ti fleanca mincinoasa si toxica, „marele urs”, debitezi niste gogomanii in cateva fraze, cu pretentie de adevar absolut, asa cum comit prostii analfabeti functionali, agresivi in ignoranta lor. Nu convingi pe nimeni cu nestiinta ta tupeista, uite ce prost fudul deformeaza istoria bisericii ortodoxe.

  5. Multumim pentru articol! M-as bucura sa fie prezentata istoria mai multor biserici din cartierele vechi (sau noi) ale Bucurestiului

  6. Ortodoxia este cea mai veche denominaâiune creştină, atestată documentar şi arheologic.

  7. @Marele Rus (caci prea-i iubeste pe rusi) nu scapa nicio ocazie sa incerce sa ne umileasca, considerandu-se ca face parte dintr-o natie nobila.
    Din postarea de la 11:42 se vede ca este total in afara istoriei, dovedind ca habar nu are ca pe vremea cand daco-romanii erau deja crestini, maghiarilor le-au mai trebuit cca 700 de ani ca sa se aseze in Panonia si ceva mai multi ani ca Stefan cel Sfant sa-i crestineze.
    Dl Marele Rus nici macar nu intelege ca el nu mai are nimic comun in afara limbii maghiare cu stramosii lui maghiari, ca este european, fapt evident daca s-ar uita in oglinda si ar vedea ca nu mai are trasaturi asiatice nici cat tov Putin……[Rumburak]

  8. Multumim din inima cenzorului….. Sa nu atingi cumva javra @ Mare scUrs. El poate sa-si verse „laturile”in capul nostru , noi …. Nu suntem prieteni cu cenzorul.Da pentru doamna MC, de cind „shoachitele”cum le spun romanii de pe valea Uzului ceangailor sunt maghiari ?Si daca le amintesti ca un nepot al unui cneaz romain „szent Istvan”, sfintul Stefan i-a crestinat ,iar cenzuram ? In schimb cenzore ,daca esti roman mai sustii ca Sf. Apostol Andrei ne-a crestinat ? Cu vreo mie de ani inaintea migratorilor ? Acum sigur ca poate dai drumul comentariului , dar atunci cind era de actulaitate de ce nu ? Voi pupati-ii ca ei se cufuresc in capetele noastre. Si scUrsul asta de ceva ani improasca cu „rahat „tot ce-i romanesc pe acest forum . vVi ce faceti ? Ne cenzurati pe noi.Zicea marele Eminescu : „Cine-a indragit strainii /Sa-i mince inima ciinii”! Cenzurati baieti si fete si asta ..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.