Studiu: în Germania, inegalitatea crescândă este doar o părere

În Germania este încetățenită ideea că bogații devin și mai bogați, iar săracii și mai săraci. Însă un studiu recent al Institutului pentru Cercetare Economică din Koln arată că această discrepanță nu este într-atât de dramatică pe cât pare, scrie Bloomberg.

Salariile celor mai de jos angajați au crescut mai repede decât cele mai mari salarii, aceasta însemnând că în ultimul deceniu inegalitatea – mai degrabă decât să crească – a rămas mai mult sau mai puțin aceeași, arată studiul coordonat de Hans-Peter Koes și Judith Niehues. Introducerea în Germania a salariului minim de 8,50 euro pe oră începând din ianuarie 2015 a întărit această tendință, spun cercetătorii, deși nu au avut la dispoziție informații recente în acest sens.

”Există marota că salariile nu au crescut timp de ani de zile în Germania”, scriu economiștii. ”Însă dacă ne uităm la statisticile salariilor și ținem cont de inflatia extrem de mică, prăpastia este mai degrabă una de gândire, nu între bogați și săraci”.

Indicele Gini, care măsoară distribuția veniturilor, plasează Germania pe locul 17 în rândul celor 28 de state membre UE. Însă cum pensionarii reprezintă circa 25% din populatia Germaniei, imaginea aparentei inegalități este exagerată, pentru că de pensionari are grija aproape exclusiv statul și acest lucru nu este reflectat în statisticile veniturilor, spun cercetătorii. Calculele ajustate pentru pensiile de la stat, pentru subsidii și taxe împing Germania pe locul zece în amintitul top UE

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.