Suveranism, democrație

Sâmbătă, 3 decembrie 2022, am participat, la Iași, în calitate de invitat special, la o dezbatere publică privitoare la suveranism și la perspectivele sale în România prezentului.

Mai jos aveți, în rezumat, discursul pe care l-am prezentat în fața a 200 de oameni veniți la Iași din toată țara, la sala de conferințe a Hotelului Traian.
De asemenea, la pct. II, vă prezint cele 13 elemente de program ale unui viitor președinte al României, care să nu mai fie ghiocel și să nu mai accepte poziția umilă de vătaf de colonie.
Mulțumesc celor care au avut răbdarea de a mă asculta la Iași și celor care vor fi avut buna-voința să petreacă 7 minute pentru a citi cele de mai jos.
I. Constituția României este suveranistă.
Iată câteva mostre de principii pe care se susține osatura constituțională, încă din anul 1991.
„România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil” – art. 1 alin.1.
„Suveranitatea națională aparține poporului român” – art. 2 alin.1.
„Statul trebuie să asigure: protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară, exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional, crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii (sănătate, educație, cultură, societate de consum)”.  – art. 135.
„Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice” – art. 136 alin.2.
„Moneda naţională este leul” – art. 137 alin.2.
În plan public, statal, suveranismul înseamnă neatârnarea. Suveranismul strategic înseamnă independența economică, energetică, militară și alimentară.
În ciuda viziunii birocratice integratoare a executivului Uniunii Europene și a manifestei tendințe globaliste a unor organisme internaționale care și-au arogat competențe supra-statele, marile economii ale UE – mă refer la Germania, Franța, Italia, Spania și Olanda – au politici publice suveraniste, proba cea mai evidentă fiind comportamentul acestor state în pandemie și în cursul războiului ucrainean. O surpriză ar fi nu o eventuală manifestare a României ca stat suveran și independent, în conformitate cu propria Constituție, ci menținerea comportamentului supus, colonial, anacronic în raport de tendința lumii de azi de abandonare a globalismului, ca ideologie imperialistă.
În plan individual, suveranismul înseamnă dreptul de proprietate (art.44), libertatea economică (art.45), libertatea de circulație și mișcare (art.25) și libertatea de conștiință (art. 29), precum și celelalte drepturi și libertăți individuale.
Notă – prin efectul nocivei politici de relaxare cantitativă (quantitative easing – emiterea de bani în surplus față de valoarea totală a mărfurilor și serviciilor de pe piață) a fost operată o masivă expropiere a cetățeanului și a întreprinderilor, prin scăderea puterii de cumpărare a leului și prin creșterea ne-naturală a prețurilor. În anii pandemiei, BNR a emis 130 mld lei fără acoperire în bunuri și servicii. Asta a dus la erodarea valorii banilor agonisiți sau obținuți prin muncă și asumarea riscurilor cu 20% pe an. În altă ordine de idei, preconizata monedă digitală a băncii centrale va putea însemna dispariția proprietății și a libertății economice.
Atât la nivel public, cât și la nivel individual, există și trebuie păstrat și un suveranism curent, rezilient, compus din sistemul de asigurări sociale și de sănătate (bazate pe solidaritatea națională și între generații), sistemul de educație, infrastructura de transport și instituțională, precum și plasa de siguranță socială. Conform art. 1 alin. 3 din Constituție, România este stat de drept, democratic și social, în care deminitatea omului, drepturile și libertățile cetățenești și dreptatea sunt valori supreme.
România este o democrație constituțională în care supremația Constituției este obligatorie (art. 1 alin.5).
România este o democrație reprezentativă.
Potrivit art. 2 din Constituție, suveranitatea naţională, care aparţine poporului român, se exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
La ora la care alegerile sunt capturate de servicii secrete, de birocrații eternizați pe posturi și „demnități” publice și de corporații multinaționale imperialiste, accentul cel mai puternic trebuie pus pe atributul constituțional al alegerilor, care trebuie să fie în mod primordial libere și corecte.
Opinia publică actuală este descurajată în a participa la acest exercițiu fundamental democratic al suveranității din cel puțin două motive:
(i) clasa politică este cantonată la două mari „familii” politice, un partid-balama și o organizație etnică perpetuu amalgamate între ele și fluide ca ideologie și reprezentanți transpartinici, interschimbabili;
(ii) politicianul este blamat și pictat în culori preponderent negative (este impostor, prost, corupt, rapace etc.), deci este un lest inutil în raport de “esențiala” și eterna birocrație, mai nou transformată în tehnocrație.
Blocajul mental și decizional al alegătorilor este favorizat de casele de sondare a opiniei publice, mereu aceleași, mereu stipendiate de partide și de ong-urile politic militante.
Populația este făcută să creadă că democrația însăși este o idee proastă, deci alte modalități de organizare a statului ar fi dezirabile. Numai că inversul democrației este totalitarismul – unde este tiranie sau dictatură sau autoritarism, nu există drepturi și libertăți individuale și nimic natural nu poate crește.
Idiosincrazia populară față de democrație este, de fapt, rejectarea actualului sistem de rotire a cadrelor și de „alegere” a reprezentanților poporului de către servicii, corporații, ong-uri globaliste sau tehnocrați. Este, de fapt, o rejectare a democrației non-reprezentative, a republicii experților și a procurorilor, o „democrație” unde votul liber și corect al cetățenilor este inutil, deci suveranitatea poporului este furată în favoarea unor interese private.
Cetățeanul informat nu votează pentru că, de fapt, are oroare de birocrați, tehnocrați, corporatocrație și oengeocrație, adică de „elite” ne-mandatate, cu tendințe totalitare, care subtilizează suveranitatea națională și, în plus, își asigură imunitatea de răspundere politică, morală sau juridică, pe cheltuiala noastră, a tuturor.
Democrația TREBUIE să redevină reprezentativă, pentru că avem CU CE și avem CU CINE. De vreme ce suntem un popor, este improbabil ca rezerva de oameni de stat să se fi epuizat prin punerea lor sub obrocul imperial și în slujba neo-feudalilor economici. Trebuie doar să cercetăm mai atent și să fim mai vocali. Și, oricum, nimeni nu e de neînlocuit.
Suveranismul este, de fapt, o redeșteptare a sentimentului de încredere în democrație.
II. Președintele României
Ca reprezentant al poporului cu cea mai mare legitimitate dată de vot, președintele României poate înclina balanța și poate schimba percepția opiniei publice.
Este important ca oamenilor să li se redea încrederea în democrația reprezentativă, în separația și echilibrul puterilor în stat, în dreptate și în casă, familie și viitor.
Atunci când alungi posibilitatea ca reprezentanții poporului să fie aleși de popor, lăsând această treabă pe seama institutelor de sondare a opiniei publice, a serviciilor secrete și a birocraților, este evident că torpilezi democrația, care devine ne-reprezentativă și, deci, indezirabilă.
Mai mult chiar, când permiți puterii economice să controleze toate celelalte puteri în stat, precum și birocrația, pervertești democrația într-un neo-feudalism destructiv, care nu poate să se termine decât în anarhie. Iar cei care suferă în perioade anarhice sunt oamenii obișnuiți, familiile nevinovate.
Un presedinte rațional, independent, conștient de misiunea și mandatul său, nu poate permite asemenea derapaje.
Președintele României trebuie:
(i) să redea poporului încrederea în democrație,
(ii) să pună punct „republicii experților” și „republicii procurorilor”, luându-și în serios rolul de mediator între societate și puterile publice,
(iii) să pună serviciile secrete sub controlul civil efectiv și prompt al Parlamentului,
(iv) să redea celor 3 puteri ale statului dreptul și autoritatea de a limita intruziunea puterii economice în legislativ, executiv și justiție,
(v) să repună la locul cuvenit răspunderea tuturor decidenților pentru faptele proprii, punând capăt epidemiei de reglementări și contracte care îi cadorisesc pe decidenți cu imunitatea sau cu impunitatea,
(vi) să respecte și să impună respectul dispozițiilor constituționale relative la dreptate, ca valoare fundamentală a Statului român, la caracterul democratic și social al acestuia, la obligația de a proteja drepturile personalității și condiția umană, la libertatea conștiinței și a presei și la libertatea comerțului,
(vii) să se preocupe permanent de protejarea interesului național prioritar în activitatea economică, inclusiv în privința resurselor naturale (agricole, industriale sau tehnologice),
(viii) să garanteze proprietatea individuală, inclusiv contra abuzului de putere economică sau administrativă,
(ix) să asigure libertatea presei, inclusiv pe platformele online sau în rețelele de socializare,
(x) să se preocupe permanent de menținerea independenței magistraților,
(xi) să facă din educație, cercetarea științifică fundamentală și aplicată și din sănătate priorități naționale absolute și perene,
(xii) să facă din circulația liberă și rapidă a cetățenilor în interiorul țării un țel permanent al executivului,
(xiii) să acționeze în permanență în așa fel încât orice locuitor al acestor meleaguri să se simtă acasă, opunându-se de fiecare data oricărei forme de segregare (sanitară, ideologică, economică, religioasă).

Oamenii care simt că suntem la răscrucea istoriei și care vor să nu o luăm pe calea greșită a totalitarismului, sub impactul nociv al progresismului și al globalismului, cei care vor să trăiască în pace, alături de neamul lor, cei care consideră că există un loc sub soare pentru toți, sunt oamenii normali, care nu mai pot fi induși în eroare de programatorii miturilor sau ai crizelor de tot felul – ei sunt votanții către care se îndreaptă aceste gânduri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Nous sommes ici de 2000 de ani:))o clipa nu am fost suverani Traiasca Ghita Presedinte Piperea ca vrabia suveranista malai viseaza si le doineste frumos Si eu sunt in pană de bani,dar nu candidez pe omagiile prostimii

  2. Nu asa functioneaza o democratie .Implicarea Statului in economie trebuie sa fie cit mai mica (aveti multiple exemple in care activele statului produc doar pagube).Presedintele nu este un factotum .Rolul Presedintelui este stipulat in Constitutie ca si rolul Parlamentului Romaniei .Romania momentului nu poate face tot ceea ce textierul ne aduce spre dezbatere .Suntem angrenati intr-un sistem politico – social numit Uniunea Europeana .
    Suveranismul sub forma prezentata noua in text devine rapid comunism sau iliberalism in care un tatuc si niste politicieni fac ce vor .Nu acesta este drumul nostru ca natiune .Momentul actual se numeste razboi .In timp de razboi sa lasam pe cei priceputi sa isi spuna cuvintul .Abia dupa putem sa trecem mai departe , Functie de finalul confruntarilor vom lua cu totii o decizie .Democratie include si acceptul dorintelor majoritatii cetatenilor ce conform tuturor sondajelor ne pozitioneza alaturi de UE si NATO.Populismul , indiferent cum este el denumit de unii sau de altii , nu reprezinta viitorul .UE trebuie sa se federalizeze rapid si intreaga decizie pe segmentul militar sa se mute la NATO iar cele pe Justitie sau cele socio -economice la Bruxelles .Guvernele ce conduc natiunile trebuie sa devina doar participante inspre a alinia toate deciziile venite de la centru ceea ce va creste viteza de reactie a Europei(si a nostra a tuturor) in fata provocarilor .Singuri pe lume „SUVERANISTI” fiind suntem sortiti esecului .

  3. La români ??? Glumești bre, E cazul să fii solemn,.Nu realizezi in ce ipostază te-ai pus deja ?? Mai poți vorbi de suveranitate când nu poți trăi decât din importuri, când trebuie să cumperi arme, chiar de rămâi in izmene,..Când ai baze militare străine in țară și mai vrei,. Păi la care gânduri, idei te duce o astfel de atitudine de ”stat suveran ” ?? Crezi că mai are rost să votezi ? Când și in care caz vei scăpa de ei, de ocupanții parteneri ?/ Sau mizezi pe un rezbel mondial ? Dacă ție ca român ți s-au epuizat posibilitățile, alții mai inteligenți vor și pot trăi mai bine mai civilizat,.Iar in acest caz, realizezi de cum ai futisat direcția ??

  4. @bunul samaritean/Da bai samritene, implicarea statului in economie trebuie sa fie cat mai mica pentru ca toata averea statului sa ajunga in mainile multinationalelor. Ele sa se imbogateasca pe spinarea poporului roman, furnad peste 40 de miliarde de euro anul si lasand astfel cetatenii platirori de taxe in saracie. Mai ai frati??? Sau esti si tu din gasca lui Muraru?

  5. Poate ar fi mai bine sa spunem: servilism, prostie, hotie.
    Ca presedinte vom avea iarasi vreo nulitate morala si profesionala. Doar astfel de specimene pot accede la aceasta functie, ptr a fi marionete docile in mainile serviciilor secrete.
    Sincer eu nu vad vreo speranta de impunatatire pe viitor……[Rumburak]

  6. Piperea ignora cateva realitati: In 1989 a fost un act de CONTINUITATE a „republicii bolsevice” impusa cu tancurile lui Stalin de FOSTI romani/evrei/maghiari/tigani si alti conlocuitori dupa 1945; deasemenea ca si constitutiile bolsevice dinainte de 1989 erau „suveraniste si ‘democratic-socialiste'” cu toate ca Romania era COLONIE SOVIETICA, situatie PRELUNGITA dupa 1989!
    In calitate de PROFI, universitar, Piperea trebuia sa stie ca PANA IN 1996 AM RAMAS COLONIE SOVIETICA pe fatza prin Ilici Genocid si Pedro Romanovici-Pauker-Ibarruri, ODRASLE DE COMINTERNISTI DOVEDITI, ulterior prin teatrul democratic si mai absurd de sub Emilutz Tzapu’, Mongolu’ si Alogenu’ Secu-i COLONIA Romania fiind administrata ACOPERIT prin Filialele Comintern CIA/deepe de staatte si Berlin/Bruexellees! PROFI, universitar, Piperea ar trebui sa nu mai abordeze societatea romaneasca doar in functie de „valurile si curentii” de suprafata si sa-si ia inima-n dinti sa urce intr-un batiscaf cu care sa…coboare in adancurile SECURIST/COMINTERNISTE pentru a cerceta malurile/sedimentele caracteristice!

  7. ‘ Scrisoarea … nu este pierdutá ‘, va veni la momentul oportun cu pecetea ‘Ínaltelor Porți’. In topic : ‘art. 137 alin.2.
    „Moneda naţională este leul’, dar, totul se raportează la euro și, prin excepție, la dolarul american în cazul petrolului, deci, unde-i suveranismul cu excepția acestui articol din Constituție ?! P.S. : milioane de oameni percep realitatea dar nu au nicio pârghie pentru a acționa.

  8. sper inca in UNITATE SI PATRIOTISM, adica IUBIRE DE POPOR. daca iti iubesti semenii TE UNESTI, CU CEI CARE GANDESC ASEMENEA. inca sper…SA AVETI PUTERE DE LUPTA SI SUSTINERE DIN PARTEA ROMANILOR! CATI S-OR TREZI SA VOR LUPTA SA STEA DREPT… nu plecati, pentru ca isi spun in fiecare clipa cat de „mici” sunt…

  9. Trolii cu EPOLETzI și/sau „șortZuletZe”, lingăi la ordin de Zi pe unitate ai ?-ului de la Kiev, au sărit imediat să-l muște pe Piperea.
    AtZi vrea să votăm măCiuca analfabetă îîî…ăăă…îîî…
    ZicetZi că nu-i așa !?

  10. De ce ne miram de pizivenghii din Romania,suveranistul Trump a solicitat ,nici mai mult nici mai putin decat renuntarea la Constitutia SUA (Trump’s call for ‘termination’ of constitution condemned-BBC) va dati seama cat de departe merge ipocrizia politicianista si neuronul prostimii?:))

  11. UN_OM:prostie,milioanele de oameni au VOTUL,dar votul tau sa ti-l bagi unde iti recomand eu
    Suveranismul e sinonim cu prostia si viceversa, sa spuna dr.Astarastoaiei Penalul E -Learning ,care tocmai vorbeste in poza,taceti,ca nu se intelege nimic

  12. Remember 6 Decembrie 1916,.. Ai avut doi ani de viață europenă austro ungară. Nu ți-a plăcut.. Acu sărbătorești centenarele afundării in rahat..

  13. Cum ” sa puna Cocotatul penal,(la varful statului mafiot pe care tot el l-a si esuat,dupa cum a declarat,esuarea producandu-se sub inaltul lui patronaj ),serviciile secrete sub controlul civil al Parlamentului.Atata timp cat el este popandaul serviciilor care l-au cocotat,si sub a caror ” indrumare ” isi presteazaa ” serviciul „,pt.care de ani de zile a acumulat in cont salarii de milioane de lei.Ca nu baga mana in buzunar sa-si cumpere nici macar o chifla.

  14. Romania este o Colonie amerloca, toate prevederile importante din Constitutie sunt incalcate, deformate, mimate.

  15. În epoca IT cuvintele lui Stalin (‘Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile.’) sunt demonstrate, vezi rezultatul ultimelor alegeri locale de la secturul 1 București, geaba cap dacă e gol.

  16. Cand Trump si-a ales cabinetul, unul din aleasa ,,fauna” disponibila era responsabilul cu comertul, pe nume Wilbur Ross, un fost sef al Bankruptcy Advising Team Rothschild Inc si un partener personal de afaceri a lui Trump peste 25 de ani. Inteleg ca alegeri preferentiale pentru amicii de bizniss care intamplator au lucrat pentru dusmanul number one al suveranitatii din toata lumea, este paradoxal expresia culmii suveranitatii.

  17. @@Mărgelatu :ai dreptate cu ‘voturile,cine le numara conteaza”(vezi cazul recent brazilian cand masonul sindicalist a fost declarat urgent presedinte la 2 ore de la inchiderea votului, Bolsonaro deranja establishmentul) dar trebuie sa-ti spun ca alegerea primarului din sectorul 1 este deja legenda urbana,voturile au fost numarate de 3 ori de 3 comisii diferite, toti din primarie aveau interes sa iasa Tudorache si a iesit Clodilde,in afara de orice banuiala,asa cum la PMG a iesit corect Nicusor Dan,resul e gargara
    Mai degraba diferenta dintre Clotilde si Tudorache-Diamante sau diferenta dintre Nicusor si Firea a fost mult mai mare,dar sa o lasam asa

  18. Trebuie felicitat Iasul pt. dezbaterea publică privitoare la Suveranism și la perspectivele sale în România prezentului,o tema de importanta majora,fundamentala,ardenta pt.Romania.
    Felicitari de asmenea dlui Gheorghe Piperea care si -a expus viziunea asupra temei ,prin discursul sau.
    Si-a intemeiat discursul pe Suveranitatea Statala Constitutionala ,pe valorile democratiei reprezentative .
    Arata derapajele si solutiile.
    Arata rolul Presedintelui in structura si sistemul Statului Suveranist Democratic National,specificand clar abandonarea rolului de ghiocel acceptant al poziției umile de vătaf de colonie.
    Aceasta declaratie program este istorica ,aprtinind eminentului jurist Gheorghe Piperea ,intelegem ca acesta o va promova si in alte debateri,va continua pe baza dezideratlor expuse pt.prima data la Iasi !Intelegem de asemenea ca va candida la functia de Presedinte al Romaniie.
    Felicitari Cotidianul, dlui.Cornel Nistorescu care a gazduit ideile sale,vazindu-l demn de o asemenea candidatura.
    Oricine intelege patriotismul,il vede demn pt candidatura la Presedintia Romaniei!

  19. Conu Dumitrache fata in fata cu reactiunea si citez”

    „Vladimir Putin a semnat luni 5/12/2022 o lege care interzice mitingurile in fata cladirilor publice, universitatilor, scolilor, spitalelor si in apropierea spitalelor, aeroporturilor si porturilor, garilor, bisericilor si instalatiilor de sustinere a vietii, anunta publicatia rusa Baza’ Asta inseamna suveranism,asta va asteapta romani,daca puneti votul la ineptiile politicienilor!

  20. @ ,,Popular și verde”, ?
    Când funcționează globalismul cât vă ține buzunarul sunt și simpatizanți, când nu vă mai ține buzunarul e mai dificil și cu globalismul, ?

  21. UFF !….Asta inseamna sa iesim din U.E. si NATO ! (si cu cat greu am intrat sau n-i s-a dat impresia ca este greu desi ne vroiau) Deci iata o noua discutie referitoare la aceasta posibilitate, virtuala bineinteles: avantaje-dezavantaje, dorinta-putinta, momente potrivnice-prielnice etc etc…..

  22. Rog cititi-o pe doamna dr. Afrodita Iorgulescu in comentariul sau” Shengen? Nu, multumesc”

  23. Vad pe acici numai acopperiti si slugi. Stramosii nostri au murit sa lase ceva urmasilor lor, dar iobagii nu inteleg acest lucru. In rest, mai usor cu pianul pe scari,ca vi se vad epoletii, baieti

  24. Treaba e pe jumătate rezolvată: Noi vrem, trebuie să mai vrea și el!

  25. Piperea insista absurd pe solutionarea TRAGEDIEI Romaniei prin alegerea unui presedinte iubitor de tara si astfel demonstreaza ori ca nu are expertiza in domeniu, ori ne imbrobodeste cu intentie, stiind ca situatia actuala se datoreaza Partidului si Secu
    care SI-A PASTRAT VECHEA GARNITURA DIN INSTITUTIILE STATULUI, respectiv i-a inlocuit pe demobilizati cu noi cadre credincioase Cauzei!!! Ce fel de PROFI e daca ii scapa acest detaliu primordial ca problema Romaniei nu e de personal, ci de structuri vadit antidemocratice? Sa nu inteleaga ca „REPUBLICA BOLSEVICA” A ESUAT DE DOUA ORI dupa 1947 ca rezultat al unei falii catastrofice
    aplicate unei ISTORII MILENARE MONARHICE? Practic dupa 1947 si 1989 Romania a revenit la PERIOADA FANARIOTA, dar cu Inalta Poarta IDEOLOGIC-COLONIALA la Moscova!!!

  26. Nici rapid nici incet suveranismul nu devine comunism.Poate sa-mi spuna cineva cum este comunismul?A trait cineva din Romania in comunism?(exceptie cei care au avut experienta dintr-un kibutz)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.