Premiera „Opera de trei parale”

Teatrul Tamási Áron la Festivalul de vară Seghedin

Festivalul de vară de la Seghedin  este cel mai vechi  festival de teatru în aer liber din Ungaria, 1926 fiind anul în care poetul  Juhász Gyula a propus ideea organizării acestui eveniment. Ediţia 2019 a prestigiosului Festival cuprinde în programul său şi o coproducţie între organizatorul din Seghedin şi Teatrul Tamási ÁronOpera de trei parale a lui Brecht, în regia lui Bocsárdi László. Producția se anunţă a fi un grandios spectacol, care se va juca în Festivalul de la Seghedin în zilele de 2, 3 si 4 august de la ora 21, iar în stagiunea 2019/2020 va intra şi în Repertoriul  Teatrului Tamási Áron.

Nu este prima dată când Bocsárdi László lucrează cu Trupa Festivalului: în anul 2017, regizorul a pus în scenă Tosca lui Puccini. Pregătirea muzicală a actorilor din Sfântu Gheorghe a fost asigurată de Incze G. Katalin, corepetitorul Operei Maghiare din Cluj.

Opera de trei parale este o adaptare a melodramei satirice Opera cerşetorilor,  de John Gay, scrisă în 1728, pe care Brecht o rescrie în 1928, exact la 200 de ani distanţă, gest prin care dramaturgul şi reformatorul teatrului german dorea să-şi pună în practică teoria conform căreia  „oricine poate fi creativ, în schimb rescrierea altora e o provocare”. Brecht plasează acţiunea tot în Soho-ul londonez, dar reface  lumea cerşetorilor, criminalilor şi prostituatelor din perspectiva Berlinului interbelic,  încercând să demonstreze  forţa teatrului de a-i provoca pe spectatori să reacţioneze  la nedreptăţile din lumea înfăţişată pe scenă.

Opera de trei parale este  o creaţie-cult a teatrului secolului 20, care, după premiera din 1928 de la Berlin,  l-a impus pe Brecht la nivel mondial, piesele sale transformându-l pe dramaturgul german în al doilea cel mai jucat  autor, după Shakespeare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.