Pe cine a mai găsit Orban vinovat

Transportul public, bată-l vina!

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că a solicitat Poliţiei Rutiere şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) să intensifice controalele privind transportul public în cadrul localităţilor, intra şi interjudeţean, dar şi privind transportul asigurat pentru angajaţii unor companii, susținând că s-au constatat focare de COVID-19 ca urmare a modului în care acesta este organizat.

Orban a avut, la sediul MAI, o videoconferinţă cu prefecţii şi cu şefii instituţiilor implicate în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

„Le-am solicitat o atenţie sporită pe transportul public, atât transportul public în localităţi, cum este transportul cu metroul, transportul cu tramvaiul, cu troleibuzul, cu autobuzul, cât şi pe transportul intrajudeţean, interjudeţean, dar şi pe transportul asigurat pentru angajaţii unor companii, pentru că am constatat, în mai multe situaţii, că avem nişte focare care nu se datorează companiilor şi muncii angajaţilor în companiile respective, ci se datorează modului în care este organizat transportul spre serviciu, de acasă la serviciu şi de la serviciu acasă. Am solicitat o concentrare din partea Poliţiei de circulaţie, a ISCTR către aceste entităţi care asigură transportul public, astfel încât să respectăm regulile„, a afirmat Orban.

 

El a explicat că la ora actuală autorităţile pot aplica amenzi şi au şi posibilitatea de a suspenda sau de a anula autorizaţii de funcţionare pentru entităţi persoane juridice care nu respectă regulile de protecţie sanitară.

„Am avut o analiză privitoare la strategia de efectuare a controalelor, în care le-am solicitat să efectueze controale în locurile unde există cel mai mare risc epidemiologic şi de unde avem informări sistematice atât pe baza informărilor prin telverde – există un telverde pus la dispoziţia cetăţenilor, cât şi prin alte informaţii pe care le avem de la cetăţeni să concentreze acţiunile de control şi resursele umane spre acele locuri unde există cele mai mari încălcări”, a completat acesta.

Orban a mai declarat vineri că a solicitat responsabililor din sistemul medical, şefilor Direcţiilor de Sănătate Publică, să pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate cu COVID care s-au externat la cerere din spitale şi cu cele de contact, pentru a putea emite deciziile de izolare la domiciliu odată cu intrarea în vigoare, săptămâna viitoare, a Legii privind carantina şi izolarea.

„Le-am solicitat să pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate care s-au externat la cerere din spitale, cu persoanele care sunt, în urma anchetelor epidemiologice, considerate persoane de contact pentru care să pregătească, deja, în avans, (…) deciziile de stabilire a izolării la domiciliu pe perioadă de 14 zile. Practic, le-am solicitat să se pregătească pentru momentul intrării în vigoare (a Legii privind carantina şi izolarea -n.r.), adică marţi, astfel încât ei deja să aibă baze de date şi pregătite, inclusiv din punct de vedere al sistemelor informatice şi al posibilităţii de a emite într-un timp cât mai rapid decizii”, a declarat Ludovic Orban, vineri, la plecarea de la sediul MAI.

El a explicat că Legea carantinării şi izolării dispune măsurile şi indică autorităţile care decid lucruri care ţin de epidemie, respectiv „cine stabileşte măsurile de izolare, de carantinare, măsurile care privesc tratarea pacienţilor, fie în spitale, fie în izolare la domiciliu”.

„Am solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică, cele care vor avea obligaţia ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să dispună în baza reglementărilor toate măsurile de protecţie sanitară, să fie pregătiţi să îşi organizeze bazele de date, să ia toate deciziile care sunt prevăzute în lege şi în actele normative de ordin secundar pentru a dispune măsurile de protecţie privitoare la persoanele diagnosticate cu COVID care au ieşit din spital şi anume deciziile de a asigura tratarea la domiciliu, persoanele care sunt diagnosticate să intre în evaluarea medicală care este realizată la nivelul spitalelor COVID. În privinţa persoanelor care sunt persoane de contact în anchetele epidemiologice, să dispună măsura izolării la domiciliu; de asemenea, comandantul acţiunii, şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă, să pregătească toate măsurile şi toate deciziile care se impun, evident, ţinând cont de prevederile legii. Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, respectă măsurile prin care este tratat medical şi nu pune în pericol sănătatea celorlalţi cetăţeni”, a detaliat premierul.

Orban a mai afirmat vineri că i-a fost greu să înţeleagă, din noua lege, procedura contestaţiei în termen de 48 de ore a măsurii carantinării sau izolării şi i-a sfătuit pe cei depistaţi cu COVID să rămână internaţi măcar 5 zile, cum prevedea anterior legea, pentru analize aprofundate.

„Poate să sesizeze instanţa de judecată, numai că în cele 48 de ore nu ştiu dacă se va stabili termen şi dacă un judecător poate să ia o decizie. Sigur, e nevoie de celeritate în astfel de situaţii, dar, după părerea mea, orice om care este diagnosticat cu COVID are nevoie de o evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome vizibile. Nu se poate şti. Boala asta, acest virus acţionează într-un mod care nu este cunoscut încă de specialişti. Sunt evoluţii fulminante, în cazuri care nu prezintă niciun simptom şi practic orice persoană care este diagnosticată cu COVID trebuie să fie supusă acestei evaluări medicale. Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore, să stea cum era înainte, măcar cinci zile, să fie urmărite, să se poată face analize mai aprofundate, de tip RMN sau de tip computer tomograf, în cazul în care există anumite, să spun, suspiciuni din partea medicilor, referitoare la posibila evoluţie, pentru a fi în afara oricărui pericol. Aţi văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieşit din spital şi care s-au întors în spital, în situaţii critice, iar unii dintre ei chiar au decedat”, a afirmat premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Multumim organ !
    Ai mai pus o caramida la organizarea revolutiei ce va sa vina peste tine, ca tunamiul ala evocat de cretinul de oancea de la Timisoara !!!

  2. Și dvs. domnule prim ministru aveți simptone de stupid, de servitor al președintelui și al serviciilor și nu are cine să vă carantineze. Și suportăm cu toții pandemia prostiei, îndatorării țării și sărăcirii populației. Sfatul românilor pe care-i tot sfatuiți fără ca aceștia să vă solicite sfatul este cel din melodia formației cu nume actual: Spitalul de Urgență. “Lasă-ne, lasă-ne / Că ne-ai păcălit. / Daca ar durea prostia! / S-ar țipa in România / Idotii fără vina si cretinii licențiați / Va dați premii, bani si case / Intre voi vă laudați…

  3. Sfatul lui este să încălcați legea să le fie lor de bine.model iohania.

  4. Meritam tot ce ni se intampla. Asa se ridica fascismul de tip china in Romania pas-cu-pas. Toate POPOARELE vecine sunt in strada, poolimea rumana isi aranjeaza vacante si teste manarite si sufera ca nu sunt deschise reustaurantele si cluburile sa-si afiseze noile masini de lux si „tzoale da firma”. Intre timp „relansarea economica” este asteptata de la milioanele m u e in experimentul soros in Romania. Dar pentru asta trebuie arestati romanii in lagare intai si „reeducati” – fenomenul Pitesti in varianta moderna. „Cine nu gandeste ca noi, tovarasi, o va face!” Toti dictatorii au „internat”, „reeducat” vocile care aratau adevarul din sistem – „bolnavi mintal” sau „conspirationisti” – asta-i noua – sau „dusmani ai poporului” etc. ROMANIA TREZESTE-TE!

  5. Dl PM ca din spital ”nu se ia” ceva? Este declaratie publica a unei doctorite care spune:”veniti in terapie intensiva si apoi vedeti peste doua saptamani daca nu aveti Covid”. Ce vrea sa spuna? S-a aflat ca „sperietoare” cu pacientul din Galati, externat si mort a fost din cauza unui infarct.

    https://flux24.ro/barbatul-prezentat-in-media-ca-ar-fi-murit-de-coronavirus-deoarece-ar-fi-refuzat-internarea-la-galati-a-facut-de-fapt-infart/

    Poate ar fi trait daca in UPU ar exista personal al carui creier sa se gandeasca si la alte afectiuni decat COVID, UPU l-a ”ajutat” sa nu fie tratat pt o suspiciune de infarct. Bolile cardiace dau tuse cardiaca, emotiile puternice, pot da sufocare, daca totul il tratati Covid cate persoane cu infarct au murit tratare in ATI de plamani cand ele aveau nevoie de tratament pt inima? Bolnavii de tiroida care de luni de zile nu gasesc Levotiroxina/Euthyrox, pot avea sufocari si pe ei ii veti trata de Covid daca fac COMA MIXIDEMICA? In stare critica sunt bolnavi Covid sau sunt declarati Covid si nu Coma diabetica, Infarct, AVC, etc.? Cum poate fi salvat cineva care ar trebui sa primeasca insulina, levotiroxina sau un medicament de inima etc. si ii dati tratament antiviral?

  6. Papagalul asta impreuna cu celalalt papagal de la Cotroceni sunt deja penali. Au pe constiinta grosul romanilor morti de covd sau din cauza gestionarii tembele a covidului. Amandoi incearca cu disperare de la inceput sa arate cu degetul vinovati inventati. Chiar si focarele care apar mereu au ca sursa spitalele calcate de procurori si militari. Pai de ce nu trimite caraghiosul asta din nou procuratura in spitale, Si chiar si in autobuze.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.