
Procurorul general Augustin Lazăr a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG de modificare a legilor justiţiei.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a anunţat încă de vineri, la RFI, că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale suspecte de neconstituţionalitate în ordonanţa pe legile justiţiei, iar luni va face demersurile pentru sesizarea Curţii Constituţionale.
„Va fi o blocare a sistemului justiţiei, în primul rând o blocare a Ministerului Public fiindcă iată care este cea mai delicată dintre dispoziţiile care au venit, dispoziţia legală care permitea delegarea în toate funcţiile de conducere în care numirea se face de preşedintele României a fost eliminată să nu se mai poate face niciun fel de delegare pe aceste funcţii de conducere, or delegarea era menită tocmai pentru a genera soluţii rapide în situaţii de urgenţă. (…) Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcţionează instituţia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar, dacă dosarele nu sunt instrumentate şi instituţia Ministerului Public nu funcţionează?”, a afirmat Lazăr.
El a spus că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale care ar putea fi neconstituţionale.
„Cineva trebuie să observe. Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care să fie suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia. Vreau să vă spun că Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispoziţiilor legale suspecte de neconstituţionalitate şi în cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu”, a anunţat Lazăr.
Întrebat ce se va întâmpla dacă se merge la CCR în încercarea de a bloca OUG, dar CCR nu face acest lucru, Lazăr a afirmat: „Eu zic că în urma punctelor de vedere şi poziţii adoptate de magistraţii procurori nu se poate să nu se deştepte raţiunea legiuitorului, a instituţiilor competente care să observe că nu e posibil să faci altfel decât spun juriştii. Când există un raţionament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva, la voia întâmplării”.
Spuneții întâi domnule procuror general Lazâr cum a performat Ministerul public folosindu-se de delegările de procurori. Căte dosare nu s-au prescris, sau nu se vor prescrie fiincă au fost date unor procurori ajunși fară concurs, doar prin detașări, să instrumenteze cauze complexe. Există vreo diferenă principial vorbind între o Delegare și o Ordonanță de Urgență? Sau delegarea se motivează fiindcă o dă un procuror șef, iar ordonața nu se motivează fiincă o dă Guvernul. Gândirea procuristă a domnului procuror general Lazăr formată după chipul și asemănarea celor trei Furii ale Justiției din Romania din 2005 încoace, Monica Macovei și Codruța Kövesi și Livia Stanciu, nu poate ieși din Cheile Binomulu în care a intrat.
şi ciorbea o să-i spună că o să citească până o să-nţeleagă, adică de îndată…
MARTALOGULE, termină-ți mandatul rușinos și vezi-ți în PLM (Partidul Liberal din Moldova) de pensia ta scârbos de onctuoasă!
Lasă grija schitului în sama arhimandritului!
Hi, Seek TEar!
Cum țipă Statu paralel prin individul ăsta abject Lazăr- un sclav mincinos și fără onoare.
Auzi tu, solutii rapide! Mai Zarzarica dar ati avut 30 de ani la dispozitie sa incadrati prin concurs functiile de sefi din parchete! Nu ti-e rusine sa spui ca pana acum te-a durut in cur si nu ai organizat concursuri ? Huuuo! La canalul Dunare-Bucuresti cu tine, tractoristule!