Ungaria avertizează: „Nu va ceda presiunilor UE”

Ungaria a transmis luni că nu va ceda presiunilor altor state din Uniunea Europeană pentru a accepta discuţiile de aderare cu Ucraina, pregătind scena pentru o confruntare la summitul UE din această săptămână, relatează Reuters.

Guvernul ungar „va continua să ia decizii în conformitate cu valorile europene şi naţionale” şi „nu va ceda presiunilor din partea nimănui, indiferent dacă ele vin sub formă de mită sau sub formă de promisiuni”, a transmis luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-o postare pe Facebook, citată de agenţia de presă MTI.

Înaintea „întâlnirilor istorice care afectează viitorul Europei” şi care vor avea loc la Bruxelles în această săptămână, Szijjarto a declarat că există semne de „presiune politică şi mediatică înfricoşătoare”.

„Elita politică şi mass-media europene amestecă în mod evident dimensiuni complet diferite, încercând să rezolve probleme istorice şi strategice prin acorduri tactice”, a spus el.

Însă, „evident, nu vor reuşi”, pentru că „nu ne vom da consimţământul”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Dezbaterile dintre miniştrii de externe din UE şi cele din cadrul Consiliul Afaceri Generale se vor concentra asupra Ucrainei, a spus el, adăugând că „o mare parte a politicienilor din UE încearcă să adopte decizii care sunt în mare parte nepregătite şi nu au un consens strategic”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, rămâne inflexibil în opoziţia sa faţă de deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, la fel şi faţă de creşterea ajutorului pentru Kiev în faţa invaziei ruse.

Comisia Europeană a pledat în noiembrie pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, precum şi cu Republica Moldova, două ţări care au obţinut statutul de candidat la UE în iunie 2022, la câteva luni după începerea războiului de către Moscova.

Executivul european a mai propus alocarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, în cadrul unei revizuiri la jumătatea perioadei a bugetului pe termen lung al UE.

Liderii europeni se vor reuni joi şi vineri în cadrul unui summit la Bruxelles, la care unul dintre punctele de pe ordinea de zi va fi deschiderea negocierilor cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia, deşi premierul ungar Viktor Orban a anunţat deja că se opune acestei chestiuni, care necesită unanimitate.

Orban, principalul aliat al Rusiei în UE, a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care le cere liderilor blocului comunitar să nu discute despre extinderea cu Ucraina sau despre ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că ar fi „devastator” pentru ţara sa şi pentru UE dacă summitul european de joi şi vineri nu ar da undă verde pentru discuţiile de aderare şi pentru suplimentarea ajutorului financiar şi militar pentru ca Kievul să se apere în faţa invaziei Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

17 Comentarii

  1. gargara! contributia Ungariei la UE este mica comparativ cu cati bani primeste Ungaria de la UE
    dupa Polonia si Grecia ,Ungaria primeste cei mai multi bani de la UE

  2. Bravo Ungaria 👍👍👍
    Asa trebuie reprezentat interesul national la Bruxelles.
    Toata desconsideratia pentru reprezentantii Romaniei care se lasa facuti pres in fata nazistilor austrieci !

  3. Extinderea NATO si UE a dus si va duce la Razboi mondial…UE nu seamana cu CAER, care inseamna doar colaborare economica….UE insemna NeoColonialism..

  4. „ar fi „devastator” pentru ţara sa şi pentru UE dacă”

    Devastator pentru UE ? Obranicia ukrainilor n-are limite. Noroc ca mai exista Orban. Cine accepta in UE sau NATO o tara aflata in conflict teritorial cu toti vecinii ? Daca nu dau inapoi toate teritoriile furate de URSS, Ukraina risca sa nu mai existe. Deja au fugit 20 de milione de oameni de acolo si eu fost scosi din lupta cateva sute de mii. Si Zele si Kuleba vor plati pentru asta, celor care i-au ales, dar continua cu impertinenta.

  5. Eduard M😂tZ ot CZern😂witZ spune:
    11 dec. 2023 la 15:44 ———Stimabile ,banii pe care ii primesc tarile care fac parte din EU de la Brucxelles ,sint in functie de niste criterii foarte bine stabilite.Nu se dau bani asa cum crezi dumneata !

  6. Romania primeste cu vreo 200 milioane coco mai putin decat Ungaria,adica cca 4 miliarde(statista)

  7. Banii de la UE sunt toxici pentru Romania…Orice ban extern care nu e investit in Cercetare este toxic…Tampeste poporul, ii putrezeste mintea, creatia, il face sklavete dobitoc, il face animal de consum…..Stiu, o sa vina natafletii cu Planul Marchall…O prostie, acest Plan a avut doar rolul inregimentarii amerloce a Europei de Vest…care este din 1950 o Baza militara Americana ce serveste Imperiului iudeo american, inclusiv prntru Spalarea dolarului…Europa de Vest detinea deja Stiinta si Tehnologia, ele au fost furate de Americani dupa Razboi…

  8. Mai, Coreea de Nord depaseste stiintific si tehnologic Romania de azi, desi Coreea de Nord este lipsita total de resurse…Stiu, va mandriti cu Ratia de Parizer de la NATO, pe care nordcoreeni nu o au….Dar nu stiti cati romani nu o au, ati ramane uimiti daca ati sti…

  9. iară l-au scos rușii pe Tweety la produs. bietul hidrocefal!
    de ce nu iese ungaria din ue și nato!?

  10. Ukraina trebuie aruncata in carca europei cu orice pret.
    Ps. Unchiul Sam

  11. Să vedem poziția Mutului nostru în problema asta!…
    Iară are un weekend plăcut și prelungit…joi,vineri, sâmbătă, duminecă…!…merge și Getuța ?…

  12. Ukraina are nevoie de $107 miliarde sa mai existe, cam cat bugetul Romaniei pe 1 an de zile. Cate sute de miliarde s-au aruncat acolo ? Diplomatia era gratis.

  13. @Paulian Ionescu: stimabile, in UE totul e transparent,nu ca in Rusia ta, afumata si secretoasa;straduieste-te sa ajungi la adevar

  14. Eduard M😂tZ ot CZern😂witZ spune:
    11 dec. 2023 la 16:44 ———-Ce intelegi dumneata prin transparenta ,toate povestile si minciunile pe care le primim de la occidentalii care au nenorocit intreaga Europa si au saracit oamenii ? Doar din curiozitate compara Romania cu toate bogatiile pe care le avea inainte de 1989 si cu ce a mai ramas la ora actuala ,de cind sintem sclavii occidentului.

  15. @ Paulian 17:03
    Nu-l băga-n seamă, e o clonă Urcacă.
    măRog…🤮
    Redacția, faceți ordine că v-a năpădit Secu’ Urcac (SBU).
    Nu vedeți că apar doar la articolele despre VITEJII Urcaci ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.