Ungaria, un ”dezastru total” pentru Comisia Europeană?

Reuniunea miniștrilor de Finanțe din UE ce a avut loc marți s-a încheiat cu un dublu impas. Ungaria s-a opus acordării unui ajutor de 18 milioane de euro din partea UE pentru Ucraina, iar decizia privind accesul Ungariei la circa 8 miliarde de euro din fondurile europene a fost pasată Consiliului European, care se va reuni pe 19 decembrie.

Comisia Europeană a propus interzicerea accesului Ungariei la fondurile europene, în ciuda unor concesii făcute de guvernul Orban în ce privește respectarea normelor statului de drept – subiectul disputei dintre Budapesta și Bruxelles. Reuniunea de marți a arătat însă că apar fisuri serioase în UE, pentru că Germania, Franța și Italia (primele trei economii din UE) s-au declarat nemulțumite de propunerea Comisiei și au cerut reducerea sumei care ar urma să fie reținută din fondurile destinate Ungariei, argumentând că guvernul Orban a făcut progrese în ce privește statul de drept.

Politico.eu vorbește despre ”o mână întinsă” de marile economii europene pentru guvernul lui Viktor Orban, dar și despre ”un dezastru total” pentru birocrații din Comisia Europeană, care au insistat foarte mult pentru activarea procedurilor speciale de penalizare a statelor UE pentru nerespectarea statului de drept. Nu trebuie însă să ne imaginăm că Germania și Franta au devenit brusc susținătorii Ungariei; dimpotrivă, Germania și Franța au sprijinit propunerea președintei CE Ursula von der Leyen de eliminare a principiului unanimității în deciziile UE privind politica fiscală și politica externă, ceea ce ar duce la impunerea voinței franco-germane și în ce aceste doua ultime domenii regaliene ce au mai rămas sub autoritatea statelor membre.

Firește, Ungaria a infirmat ideea că vetoul pe cele 18 milioane de euro destinate Ucrainei ar fi o ripostă la interzicerea accesului Budapestei la banii europeni, însă mesajul este limpede: dacă UE va continua să se folosească de fondurile europene ca pârghie de șantaj, atunci va avea de-a face cu atitudini necooperante și chiar distructive din partea Ungariei, cel puțin atât timp cât Viktor Orban se va afla la putere.

Ministrul de Finanțe al Lituaniei a declarat că blocarea fondurilor pentru Ucraina de către Ungaria este un act ”imoral” și ca ajutorul pentru Kiev și finanțarea Ungariei cu bani europeni sunt chestiuni ce ”nu trebuie puse pe același nivel”. Un comentariu publicat de UnHerd arată însă că ”acest argument funcționează și în sens invers: dacă solidaritatea cu Ucraina este mai presus de alte considerații, atunci înseamnă că Bruxellesul ar da dovada de iresponsabilitate insistând pe ostracizarea politică a unui stat membru prin penalizarea financiară”. ”Reținerea unor fonduri europene a avut deja efect, iar Ungaria a adoptat unele reforme sub aceasta presiune. Însă acum se pare ca Bruxellesul ridică și mai mult stacheta, iar Bruxellesul riscă să intre pe un câmp minat al acuzelor și șantajului reciproc, ceea ce ar putea paraliza UE”, mai scrie UnHerd. În vara ce a trecut, Comisia a cerut Ungariei să adopte 17 reforme privind statul de drept, până pe 19 noiembrie.  Ulterior Comisia a constatat că Budapesta nu a îndeplinit acest criteriu și a impus atingerea a 27 de obiective pentru a putea beneficia de banii europeni.

Deciziile finale privind Ungaria vor aștepta până la jumătatea acestei luni, iar presiunile din partea Parlamentului European sunt tot mai mari. Pe 24 noiembrie, PE a adoptat o rezoluție prin care condamna acțiunile guvernului Ungariei și, mai important, cerea reducerea autorității guvernului de la Budapesta în privința folosirii fondurilor europene.

”Este limpede că principala motivație din spatele solicitărilor UE nu ține de îngrijorările legate de statul de drept. Este vorba despre influențarea instituțiilor politice și judiciare din Ungaria. UE vrea să reducă autoritatea guvernului ales democratic al Ungariei”, scrie Frank Furedi, pentru Spiked. ”Rezoluția PE solicită UE să scurtcircuiteze guvernul Ungariei și să ofere banii direct aliaților pro-UE din Ungaria, prin intermediul ONG-urilor. Cu alte cuvinte, PE încurajează Uniunea Europeană să creeze instituții de stat paralele în Ungaria”.

”În ultimele decenii, oligarhia UE și-a promovat multe politici prin colaborarea cu ONG-urile. Aceste ONG-uri se recomandă ca fiind apolitice și pline de experți. Spun că statutul lor „nonguvernamental” înseamnă că nu sunt influențate politic de guverne. Drept urmare, ONG-urile și politicile pe care le promovează sunt rareori analizate cu atenția cu care ar trebui analizate. În realitate, ONG-urile nu sunt nici neutre și nici independente politic. De fapt, ele nu sunt nici măcar nonguvernamentale. Multe dintre ele sunt finanțate direct sau indirect de alte guverne sau de UE”, se arată în articolul publicat de Spiked, care adaugă că ONG-urile din Ungaria au primit 25 de milioane de euro din partea UE, în anul 2021.

”Dacă fondurile UE destinate Ungariei ar fi oferite în schimb ONG-urilor, s-ar ajunge ușor la destabilizarea guvernului ales democratic. Asta ar permite UE să-și creeze o rețea de colaboratori loiali în Ungaria, care să promoveze interesele UE. Canalizarea banilor către ONG-uri ar putea întări și opoziția din Ungaria. În acest fel, se poate spune că modul de folosire a fondurilor UE propus de Parlamentul European urmărește o schimbare de regim în Ungaria”.

”Comisia Europeană nu a îmbrățișat total propunerea neocolonială a PE de a stabili capete de pod în mediul ONG din Ungaria. Însă cele 27 de noi obiective impuse guvernului Orban arată că aceasta este direcția în care merg lucrurile. Prin impunerea constantă a unor noi condiții, Bruxellesul încearcă să transforme Ungaria într-un stat vasal. Federaliștii europeni au devenit creatorii unui imperiu. Încercările lor de a reduce atribuțiile suverane ale guvernului Ungariei vor avea implicații importante pentru toate statele membre UE”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

19 Comentarii

  1. Păi Ungaria nu-și vinde suveranitatea unor imbecili din UE,. Nu lasă deciziile privind pe maghiari pe seama altora decât guvernul maghiar. Acest lucru stă ca o piatră in cizma uniunii.. De altfel UE cu acest imprumut pentru ”ajutorarea ukrainei” de fapt face o mișcare suprastatală de ”statele unite ale europei”, care este de altfel scopul nedeclarat, cât și europa ca al 51-lea stat al falimentarei SUA.. Ungaria este singura care nu crede, și declară deschis, in scopul real al acțiunilor unionale..UE de altfel este bazat pe parteneriatul statelor, nu pe o organizație suprastatală, care dictează peste guverne..

  2. Komisiya Ioropenisă LA GUNOI !
    Komisiya nu a fost aleasă prin vot popular, deci nu are nici o justificare să i se permită să conducă 450 de milioane de cetățeni, iar P.E. a fost „ales” prin participarea la „alegeri” (o comedie birocratică jenantă, nu o procedură electorală legală!) a mai puțin de 25% dintre votanții din U.E., ceea ce înseamnă ca e ILEGITIM……[Rumburak]

  3. Trebuie sa SCHIMBAM TRASEUL AUTOSTRAZILOR !! Vom avea probleme. Ne vor bloca. Ungaria si Austria au discutii in secret. Ne vor bloca iesirea spre vest . Abandonati prioritatea autostrazilor spre Ungaria. Faceti rapid 2 autostrazi : 1.In sud: Tr. Severin- Belgrad catre Zagreb- Nordul Italiei si alta… 2. In nord : Cluj-Satu Mare- Transcarpatia catre Slovacia-Cehia ! In max.2 ani ne vor bloca

  4. Ne place sa ne laudam ca sintem tari europene ,independente si suverane ,dar in acelas timp nu putem lua nici-o decizie proprie ,dupa cum ar dorii poporul pt. ca sintem constrinsi de Bruxelles si daca nu facem ce vor ei, atunci sintem penalizati si chiar pedepsiti.Cum vine treaba asta ,mai ne putem considera ca sintem tari independente si suverane ,sau sintem sclavii acestui Bruxelles ?

  5. Nu poți să nu vezi cifrele 1(as) și 8(octo/acto/act).
    18 milioane
    8 miliarde
    18 data; 6.12 (6+12)

  6. Ungaria a fost/este și va fi un apendice nervos în centrul Europei. Politicienii români sunt prea mediocrii pentru a-i pune la punct, iar Occidentul nu-i ia în seamă. Concluzia: ungurii trăiesc într-o bulă atemporală în care își imaginează că sunt o super-putere.

  7. Citeam deunazi, pe o pagina de FB, „Uniti suntem puternici”, care apartine unui sindicat al angajatilor din M.A.I., o propunere care efectiv, m-a incantat.
    Sa interzicem exportul de lemne, petrol si gaze pentru urmatorii zece ani.
    Din motive ce tin de securitatea energetica nationala, sa zicem, ca tot este la moda acest subiect…
    Cred ca apoi ne vor baga cu forta in spatiul Schengen, toti „partenerii” nostri egali din UE.
    Mai ales austriecii, nemtii, olandezii si suedezii…
    😉

  8. In definitiv, e vorba de BANI, foarte multi BANI ! Atunci cind posibilitatile de fraudare si de FURT de ordinul miliardelor de euro din asa-zisele „ajutoare pentru Ucraina” se restring, pentru ca unii se dovedesc mai vigilenti si nu accepta sa li se bage mina in buzunar mai ceva ca-n tramvai, atunci apar si masurile de retorsiune.

  9. In Rusia se numesc oligarhi iar in Ioropa si Amerlocia se numesc oameni de afaceri sau oengiști.Diferența dintre ei e doat birocratia robotizată de la Bruxelles si armata NATO care ii sustine pe unii in detrimentul celorlalti si in defavoarea populatiei platotoare de taxe.

  10. Viktor Orban da o lectie oricui vrea sa invete, despre cum trebuie sa te comporti in UE.
    Demn, curajos, patriot, gata sa faca orice pentru a apara interesele poporului sau.
    Bravo Victor Orban !

  11. Serbia nu e in UE ca să treacă autostrada din România către UE.

    Iar ruta din nord (prin Cluj) spre UE trece tot prin Ungaria.

    Da’, poate face Zdrelensky vreo excepție pentru tine sa te lase sa treci spre Polonia (stat membru UE) prin Ucraina.

    România poate trece spre UE doar prin Ungaria si Bulgaria. Restul vecinilor nu sunt membri UE ca să treacă Romania spre UE pe unde o taie niște capete seci ca al tău.

  12. Eu nu inteleg ptr ce-i mai tine UE si NATO in brate pe acesti slugoi putinezi?
    Sub masca apararii intereselor nationale hunguresti, Ungaria duce o politica vizibil filorusa.
    Sulfe si nimic mai mult……[Rumburak]

  13. De exemplu, ca sa ai tu pe unde sa treci spre UE, ‘nteligentule! D-aia-i tine!

    Alt motiv ar fi ca sa aiba oligofrenii tema de „meditatie”.

  14. Ar fi de adaugat si finantarea ilegala a campaniei electorale a opozitiei de stanga ungara cu milioane de dolari de cercurile guvernamentale/CIA din SUA. Nu numai UE lucreaza la rasturnarea guvernului democratic ales. Ca in Ucraina, in 2014.

  15. Victoras Orbeanu demonstreaza clar ca prostul nu este prost destul daca nu este si fudul,si mai este foarte clar un putinist la fel ca toti moghiorolii fani ai lui pe care niciodata,nici in istorie si nici acum,nu i-a dat mintea afara din casa,ca de aia au ramas tot mai putzini pe lume,facandu-si ei acum dusmani si din vecinii lor ucrainieni Orbeanu,in tembelismul lui,nu a gasit alt mijloc de a santaja Bruxelul ca sa-i dea bani da moccca decat sa ii loveasca in plus,in nenorocirea lor,pe ucrainieni,ceea ce nu numai ca aia ii vor ura de moarte pe moghiorolii cat vor exista ei pe lume,dar toata scarba planetei pentru ororile lui Putin si ale rusnacilor in Ucraina,ii va cuprinde si pe moghioroli care tot mai mult vor fi tratati peste tot asa ca pe rusnaci si toti astia ca pe niste oi negre si jegoase.Asta pentru ca nu se facea ca moghioroli hulpavi sa isi rezolve junghiurile lor cu UE-ul lovind in altii,precum ucrainienii, care sunt cu adevarat mult mai amarati acum ca orcine,fiind ei invadati ,distrusi si ucisi de satanele rusnace. Si toate astea si dupa ce nesimtitilor moghioroli tot Bruselul i-a scutit de embargoul pe gazele rusnacilor,dar poate ca caprele moghioresti si cu ciobanul lor inca nu au aflat ca conducta aia ce le aduce gazul nu le vine direct de la rusnaci si poate fi inchisa,sau chiar taiata,atunci cand le este moghiorolilor lumea mai draga.

  16. Cu panarama Orban in fruntea lor,care nu mai stie ce gafe sa mai produca, moghiorolii risca sa fie trimisi in Siberia,sau Patagonia,iar mie sincer imi pare rau ca noi romanii sa ramanem fara unguroaice,ca stiu ce dame bune e ele.

  17. Macar Romania nu se loveste de aceleasi probleme ca Ungaria deoarece noi am devenit de mult o colonie sclavagisto-consumatoare. In ziua de astazi grija cea mai mare a romanilor e sa nu vina o criza a hartiei igienice ca Lidl si Kaufland, pro-tv si digi24 au grije de noi.

  18. pt. @nicu olahus : draga coleg de comentarii te rog sa citesti atent si cu o harta-n mana. Trebuie sa stii ca in Serbia-Croatia-Slovenia este o autostrada f. bine pusa la punct inca de pe vremea cand erau republici iugoslave si care asigura deja acces pe o sosea ce se leaga de autostrada celor care merg din Romania in nordul Italiei. Astfel,o autostrada Tr. Severin-Belgrad ar asigura un foarte bun trafic cu Italia de Nord.
    In ceea ce priveste nordul te rog sa te uiti pe harta si vei vedea ca o autostrada Satu Mare – Halmeu-podul Tisa ar face legatura cu soseaua din Transcarpatia(acum provincie in Ucraina ) ce merge la Mukacevo si apoi in Slovacia-Cehia-Germania . Hai mai vioi cu geografia….

  19. Fratioare, vad ca insisti in prostie. Poa’ sa aiba sarbii autostrazi intre fiecare sat, ca tu, roman, tot nu poti sa le folosesti sa treci spre vestul Europei, fiindca Serbia NU ESTE in UE! Prin urmare, tu nu poti trece prin Serbia „doar cu buletinu’ ” cum treci prin Ungaria/Bulgaria.

    Ai inteles acu’ de ce nu-ti folosesc autostrazile din Serbia si/sau din Romania catre Serbia ca sa treci spre UE (vestul Europei)?

    Ce dracu’, ma! Chiar n-ai avut si tu niciodata curiozitatea macar sa te uiti pe harta administrativa a UE? Ca documentele programatice e clar ca nici nu stii ca exista, d-apai ca scrie niste conditii/proceduri etc. in ele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.