Necunoscutele managementului privat

Unsprezece întrebări pentru administratorul Salrom SA

În urma unei presiuni internaționale și, în acest caz, a unui contract-beton, semnat (!?) de reprezentanții Departamentului Privatizării și Administrării Participațiilor Statului (DPAPS) din Ministerul Economiei în 2017, Salrom SA a ajuns la un management surprinzător.

Într-un fel, întrebările de mai jos sintetizează o situație care se regăsește la mai multe societăți comerciale cu capital de stat. Cazul managementului de la Salrom SA merită studiat pentru felul în care sunt valorificate resursele materiale și umane ale statului român. Exemplul de față trimite mai degrabă la o irosire stupidă a potențialului, costurilor și beneficiilor, decît la o gestionare riguroasă și eficientă. În același timp, exemplul managementului privat de la Salrom SA este reprezentativ și pentru tehnica de administrare, dominată de beneficiile enorme pentru manageri și de încasările reduse pentru acționar (statul român).

Statistica ne arată (conform datelor Institutului Național de Statistică) că în cazul firmelor conduse de manageri autohtoni, profitul este de trei ori mai mare decît la cele ai căror manageri sunt „importați“. Care să fie explicația acestei diferențe enorme? Se mai practică exportul mascat al profitului? Sau în unele cazuri profitul este trimis către cîteva patiserii, bodegi și chioșcuri locale?

După aceste experiențe, devine importantă o analiză a eficienței acestui tip de administrare. Concluziile legate de profitabilitatea managementului privat, adoptat la recomandarea Comisiei Europene și aplicat de-a valma la unele societăți cu capital de stat, obligă la modificări de legislație. De ce să fie România țara salariului minim în UE? De ce să fie piața internă manipulată profesionist în interesul altora? De ce fenomenul nu intră în atenția DNA, extrem de atentă doar la comenzile politice? Informații pe surse ne atrag atenția că sesizări privitoare la prejudicii enorme, expediate la Direcția Națională Anticorupție, zac neanalizate și neinvestigate.

Iată un set de întrebări bune de pus managerului Salrom SA, mai ales că ziarul nostru a publicat cîteva aspecte din activitatea managerului Salrom SA:

1 Cine trebuie să plătească costurile grevelor inutile de la Salrom SA, provocate de atitudinea agresivă a managerului prin respingerea majorărilor salariale cu 100-150 lei pe salariat? Acesta a invocat o lege care nu îi permite o asemenea decizie. Motivația: nu are un buget aprobat, cînd în fapt putea folosi a 12-a parte din fondul de salarii aprobat în 2017.

2 De ce credeți că ați ieșit din sala de negocieri de la Mina Slănic în huiduielile oamenilor și cu paza poliției?

3 Cum vă gîndiți să consolidați tavanul camerei de lucru de la Slănic?În plus, vă mențineți poziția stranie conform căreia dacă se prăbușește cupola peste mineri, nu ați putea fi implicat decît „cel mult moral“?

4 Ați prevăzut și investiții de urgență pentru 2018?

5 Venitul dumneavoastră de 500.000 euro anual (semnat de funcționarii cel puțin neatenți ai statului român) este justificat de progresele făcute în viața SNS Salrom? Pentru ce credeți că primiți atîția bani în țara salariului minim și la o societate comercială în care lucrează cei mai săraci mineri?

6 De ce vreți să mai angajați 78 de mineri, dacă preconizați o reducere a cantității de sare livrată în acest an, față de 2017?

7 Ce vor spune minerii de la Cacica amenințați cu lipsa de activitate pentru că nu mai este cerere de sare recristalizată, iar dv nu răspundeți la o cerere de ofertă pentru o firmă slovacă, deși aceasta așteaptă din decembrie 2017?

8 Cîte litigii aveți pe rolul instanțelor și care credeți că vor fi sumele pierdute? Pentru cît ați constituit provizion? Cît cheltuiți anual pe contracte avocațiale? De ce mai plătiți cei șase juriști, din moment ce angajați case de avocatură extrem de scumpe?

9 Cum explicaţi investiția în sediul închiriat pentru „sporirea confortului salariaților“, mai important decît asigurarea securității oamenilor care produc valoare?

10 Cum vă explicaţi preţurile favorite practicate cu clientul US Govora, deținut de grupul polonez PCC, în defavoarea Oltchim SA? Cum justificați prețul la jumătate oferit polonezilor, față de cel pentru Oltchim SA, pentru aceeași sare în soluție? Mai rău, faceți livrarea pe conductele Oltchim, cu apă de la Oltchim? Ce ziceți? Ar avea de cîștigat polonezii de la PCC dacă ar cumpăra pe aproape nimic Oltchimul aflat în insolvenţă?

11 De ce Salrom votează contra vânzării de active la licitațiile organizate de Oltchim? Nu vă interesează să vă recuperați banii pe care îi aveți de încasat? Sau nu sunteți lăsat de cine ar dori Oltchimul, cu toate activele? l

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Vlad Dumitraș 282 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Mda,.. E o firmă interesantă,. Mă intreb ,, De ce Salina Turda aparține și produce pentru administrația locală,.. in timp ce Salina Praid, produce pentru bucurești, iar și pentru o rolă de hârtie igienică e nevoie de aprobarea bucureștiului ??

  2. Acest director Editat , cativa ca si el iau spaga in nume personal pe langa renumeratia exagerata , acesti indivizi care ruineaza valorile Romaniei vor fi executati ca si Ceausescu, poporul roman nu doarme. PUSCARiABILUL director este impostor in libertate azi,inca trebuie sa ne pazim .

  3. Cum? Aud abia acum ca „marele manager” este…..”etranger”, „stranger”, „stranier”. Mai sa fie! Cupletul lui Constantin Tanase despre ingenunchearea Romaniei si acapararea TUTUROR firmelor romanesti pare a fi fost scris ieri. Eu cred ca am intrat in….”Tunelul Timpului” si ne-am intors in perioada interbelica.

  4. Hi,hi,hi! Se coace ceva ! Se munceste tare acolo in directia asta ! Eu cred ca concluzia acestei activitati este una singura : Salrom ? Hai sa-o vindem ,urgent , la straini ! Mai este o tufla buna pentru unii aici ! Sa-nceapa dansul ! N.B. In Romania tufla-i tufla ! Nimeni nu-i vinovat , nimeni nu raspunde ! Vezi afacerea „Microsoft ” , unde au fost implicati 10 fosti ministrii , iar statul a fost pagubut cu sute de milioane de euro ! Nu s-a intamplat nimic ! S-a asteptat, cu rabdare , prescrierea faptelor , lucru care s-a si intamplat ! Urrra ! Vivat justitia romana !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.