Urmăriți și urmăritori

Din păcate, suntem prea bătrâni pentru a dezgropa morții și a ne răscoli trecutul, aducând la suprafață rămășițele unei vieți care oricum n-a fost așa cu ni s-a sedimentat în conștiință și memorie, scrie Nichita Danilov, într-o postare pe Facebook.

„Trecutul e așa cum e. Și nu mai avem timp să răscolim nici prezentul, care a devenit la fel de infect ca și trecutul nostru din perioada comunistă.

S-a schimbat doar cizma, acum e una ceva mai ascuțită și cu pinteni la călcâi.

Legat de trecut: apar fel de fel de dezvăluiri, iar marile repere morale după care ne-am ghidat se prăbușesc unul câte unul. De pildă, magistrul Ursachi, pe care noi l-am divinizat prin anii șaptezeci optzeci, conform datelor transmise de la CNSAS, semnase pact cu diavolul. Unii spun că l-ar fi semnat în timpul detenției sale la Jilava. Desigur asta ar putea fi o scuză. A fost supus torturilor fizice și morale și nu a rezistat. Cert este că noi nu am aflat despre colaborarea sa citind cartea Ioanei Diaconescu „O conștiință literară – Mihai Ursachi în documentele Securității – Ed.Junimea, 2016. ”, care face anumite dezvăluire, neduse însă până la capăt. Desigur, în urma acestei apariții, Mihai Ursachi a pierdut ceva din aura sa de martir și de luptător împotriva comunismului. Nu i-a fost știrbită însă aura poetică. Azi, poezia lui a rămas la fel de enigmatică și valoroasă ca și trecut.
La fel s-a întâmplat și cu prietenul său de generație, poetul Cezar Ivănescu. Citind o altă carte a Ioanei Diaconescu, membră al CNSAS, „Poezia ca act de insurgență – Cezar Ivănescu în Arhiva CNSAS” – Ed.Junimea, 2017, am aflat că și el a semnat colaborarea cu securitatea în vremea studenției sale ieșene. Ca și magistrul Ursachi a fost urmăritor și urmărit. Căci, Securitatea își urmărea în mod constant colaboratorii. Nici poezia lui nu pierde din valoare, doar că deasupra biografiei sale plutesc un mare semn de întrebare.

Ce repere morale mai avem prin preajm a noastră? Bântuie pe aici zvonul că și Luca ar fi fost racolat. Eu, unul, nu prea cred. Dar mai știi. Poetul, Aurel Dumitrașcu, cel care a semnat scrisoarea lui Pleșu, după cum mărturisesc singur, a fost contactat și el de către organe, dar a refuzat să intre în rândul informatorilor.

Adrian Marino a turnat și el. A făcut o listă de 40 de nume, după cum a mărturisit profesorul Petru P. Andrei, fondatorul Universității „Petru Andrei”, care a înfundat pușcăria din pricina lui Adrian Marino.

Profesorul Petru P. Andrei a fost interogat de către colonelul Ceia, șeful Securității ieșene din anii cincizeci. În stânga biroului lui Ceia stătea lejer pe un scaun Adrian Marino, fumând Kent. Când l-a întrebat Petru P. Andrei pe hol pe colegul său de breaslă și de detenție Adrian Marino de ce a făcut această turnătorie, Adrian Marino i-a răspuns laconic „Cu cât mai mulți, cu atât mai bine!” (Acest episod legat de Marino am aflat-o dintr-un interviu pe care i l-am luat profesorului Petru P. Andrei, în anul 1997, pentru Monitorul de Iași, la împlinirea vârstei de 75 de ani.

Ce să mai vorbim apoi de Paleologu, care, ce-i drept, și-a făcut mea culpa. Confesiunea pe care mi-a făcut-o, tot pentru același ziar, e zguduitoare. Ce să mai vorbim de poetul Ștefan Augustin Doinaș, de Constantin Dragoș Munteanu a cărui voce o ascultam în fiecare seară la Europa Liberă. Era ca un zeul pentru noi. A colaborat și el. și de atâția alții
Ce să mai vorbim de Băsescu care a ajuns de două ori, în mod ilegal, președinte al României. Toată epoca sa stă sub semnul ilegalității. Ce să mai vorbim despre alte „repere” morale care au stat și stau încă sub acoperire?
O tristă, tristă țară și plină de humor”, își încheie postarea Nichita Danilov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

11 Comentarii

  1. Dacă ții cuțitul de lamă, în loc să-l ții de mâner?
    Nu turnătorii sunt cheia, ci ăia la care turnau!
    Ăia cu pensii mari, care râd de voi până la moarte.

  2. tulburi sunt uneori apele, dar urmarind pe Wiki constat o dubla masura. Unii care au vorbit prea mult sunt comentati negativ, fiind o tradare punctuala, un coleg/prieten, iar ce-i care au tradat tara, 20 sunt pomeniti in veac pt ca au votat cedarea Basarabiei, Bucovinei, Tinutului Hertei, a Buceagului in 28 iunie 1940. Iar noi am invatat la scoala de Dictatul de la Viena din 30 august 1940.https://ro.wikipedia.org/wiki/Petre_Andrei Sublim peste ani o Universitate ajunge sa-i poarte numele Petre Andrei. De ce ne uitam doar la pacatul unei ”maini de tarana” a unora si nu la toti? De ce nu am inteles Scrisoarea I a lui M Eminescu, propriul sau testament in care ne subliaza ca nu vom fi in stare sa apreciem valoarea poetica, filozofica si cosmogonica, fiind un adevarat descoperitor al teoriei relativitatii alaturi de popurul roman in La steaua si Tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Dar la fel uitam eroismul, genialitatea si statornicia in aceiasi vatra de milioane de ani a poporului si il improscam zilnic cu tot felul de nemultumiri. ” Nu lumina
    Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele și vina,https://ro.wikisource.org/wiki/Scrisoarea_I

  3. Pe scriitorii, artiștii, oamenii de cultură unguri, sași, șvabi, evrei, secui, ceangăi, sârbi și care vor mai fi fost nu-i dezvăluie doamna Ioana Diaconescu ca și colaboratori ai securității? Cei care dau informații acum la SRI, iar SRI prin STS care ne ascultă și vede prin telefoane și televizoare SMART o face, nu-i așa, numai pentru “siguranța națională” a României capitaliste. În comunismul de tristă amintire România nu avea dușmani externi și interni vezi lovitura de stat decembrie 1989 și ce au făcut din țară și popor după, și serviciile secrete erau numai “poliție politică??? Doamna Ioana Diaconescu nu constată că fără colaborarea cu serviciile secrete nu poți să te afirmi pe merit? Ce ce nu au colaborat și nu sunt pe lista lor intrăm la ratați. Fost Ambasador UK în anii 80 văzându-și dosarul CNSS a declarat că nu a gasit decât banalități și el dacă era întrebat de serviciile secrete ce a vorbit cu unii și cu alții ar fi relatat!!! Așa că doamna Ioana Diaconescu prin ce se afirmă este tot o persoană căruia îi place să tragă cu urechea și să privească prin gaura cheii, care acceptă să lucreze pe bani mulți într-o instituții unealtă a SR, vezi cazul Petrov, și se dovedește și un caracter mizerabil care-ș folosește funcția spre.contra românilor, răscolind trecutul unor oameni care tineri și valoroși au avut momente de slăbiciune? Este de lăudat? Totuși datele de la CNSS nu sunt accesibile doar familiei și pentru cei ce vor funcții publice?

  4. Lăsați ca repere morale sunt securiștii, militienii, judecătorii, procurorii, politicienii de azi și traseistele de dormitor NATO și UE.etc. Poate de aceea sunt atat de mulți candidați la Academii sau la facultăți pe un loc. Ai bani, privilegii, pensii speciale, statut special și firește întrare libera în viata cetateanului. Cel puțin o parte dintre cei amintiți de autor au lăsat valori spirituale moștenire tarii spre deosebire ce cei amintiți de mine care lasă în urma lor teroare, vieți distruse, afaceri veroase, manipulării ordinare, suflete moarte și tradari naționale. Trădarea celor de azi se face la lumina reflectoarelor și vizează tara în ansamblul ei nu în beciurile sau casele conspirative, ca odinioară.
    PS. Dar ce repere sunt americanii sau occidentalii cu valorile lor împuțite după care mulți au tânjit 50 de ani? Repere in drumul spre pratastii morale, spirituale și fizice, astea sunt reperele lor.

  5. cum puteti gandi asa despre o doamna care ”iubeste poporul roman” si isi castiga painea, scriind admirabil despre el, poate chiar obtinand si fonduri de la un ONG pt ”facerea de bine”. Haideti sa-i admiram opera de mare savanta de renume mondial. tot asa sunt unii care vor sa stearga pietrele unui neam ca sa ramana doar istoria lor.

  6. Amprenta Securitatii asupra oricarui om de ‘valoare”nu poate fi stearsa, e un stigmat pana in mormant si dupa
    Cine considera ca Statul Comunist era un prost ,ca dizidentii si ‘exilatii’nu au fost papusati,se inseala amarnic, asa cum astazi cine crede ca partidele nu sunt controlate 100% de servicii,e un naiv virusat de prostie

    PS Este sarcina statului să se preocupe de propriile sale probleme și sarcina cetățenilor să admită că trăiesc într-un stat

  7. ….zise scriitorul POSTAND PE FACEBOOK, care e mama supravegherilor…
    Asta da inteligenta deosebita, sa-ti imaginezi ca facebook e acolo pentru conversatii banale. Cineva iti ofera aceasta minunata platforma pe gratis, si tu Nichita nu-ti pui nicio intrebare, „dar generosul ofertant ce interes ar putea avea?”
    Pai dincolo de turnatorie mai intra si prostia in joc…

  8. Ca spune doamna aici este turnătorie în stil mare, vb lui Bourdieu”în zona literară care transgresează sprepolitic” dar fenomenul amoralității era prezent la toate nivelele, de la ciripoii de 11 ani cu funcții de”lpionieri” majoritatea beizadele de partid local si până la rahatul reeducării tineretului numit”armată”unde erau antagonizați toți decompensații, pe clase, vârste și macaroane, cu șefi de aceeași categorie, o clasă bine plătită de hoți inutili, pusi la îngrășat și alcoolizați cvasipermanent. România era o rusie de mahala de sec XIX, lucru vizibil cu brio în ’89.Azi nu e departe de ieri.Dacă pe „ăi de jos” asprimea vieții i-a mai modelat, baștanii dinastici de stat sunt la fel, aparatcici cu iz moscovit brejnevian si apucături de crai de curtea veche veniți din istorie, nu din romanul lui Mateiu.

  9. apropos de securitate si slugile lor, de ce Cotidianul cenzureaza comentariile despre moartea procurorului Panait, la articolul **Şeful DNA: „Măcar un dosar de calibru, per procuror”?

    „de ce eu?” CAT DE ADEVARAT! VA SUPRARA ADEVARUL? VA ESTE FRICA DE EL? CINE CONTROLEAZA JGHEABUL COTIDIANUL?
    https://www.youtube.com/watch?v=PmsIVrD8IDA
    https://www.youtube.com/watch?v=azCNN9eep00

    Misterul mortii procurorului Cristian Panait / MARIUS TUCA
    https://www.youtube.com/watch?v=aSGWLvLpUuY

  10. Produsul ca produsul dar ce te faci că una fumăm alta vorbim. De n-o fi și alte alea ca Vasiliu sau alți răspopiți

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.