Urmează un val de scumpiri

lei, inflatie

Managerii din industria prelucrătoare, din construcții, din comerțul cu amănuntul precum și cei din zona serviciilor se așteaptă ca în următoarele trei luni la o creștere a prețurilor în sectoarele în care activează, reiese dintr-o analiză făcută de Institutul Național de Statistică (INS). În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează cel mai ridicat nivel al soldului conjunctural, respectiv +36%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales
varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Potrivit estimărilor din luna februarie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Managerii estimează stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +21%). În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +9%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare
cu amănuntul (sold conjunctural +27%).

Conform estimărilor din luna februarie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

5 Comentarii

  1. BNR e vinovatul, Dragnea si Vasilica si Orlando vor sa-l traga la Raspundere pe Mugur Isarescu!
    In Economia de piata PSDista, BNR pune Preturile cum vrea PSD!
    Altfel, Isarescu trebuie sa-i dea socoteala Vasilicai, lui Dragnea si lui Orlando-dandy!

  2. si cand te gandesti ca toata bulversarea societatii este din cauza a doi insi: dragnea si tariceanu. bine ar fi daca situatia lor s-ar lamuri cat mai repede.

  3. Articolul asta e o aiureala. Cum poti sa confunzi cresterea nivelului productiei cu cresterea preturilor?!

  4. Totdeauna sub psd au crescut preturile, stiu ei constructorii ceva…eu constat doar ca e politica de innavutire tipic psd-ului, apoi se transforma in valuta si intra in contulete, dar ei nu au mancat usturoi si nu le pute gura…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.