Gripă aviară în Teleorman Vânduse unui vecin 25 de păsări. Statul i le-a ucis pe toate

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o pasăre dintr-o gospodărie cu un efectiv de 120 de păsări (40 curci, 45 de gâşte, 10 raţe, 25 de găini) din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman, a anunțat Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Imediat de la anunţarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. În urma anchetei epidemiologice s-a stabilit că proprietarul gospodăriei afectate vânduse unui vecin 25 de păsări. Conform procedurilor, cele 145 de păsări au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împrună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, gospodăriile au fost dezinfectate. A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman care a adoptat măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, se arată în comunicatul instituţiei.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat şi la ajutorul asociaţiei de vânători pentru a supraveghea malurile râului Vedea. Până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală, a precizat ANSVSA.

În judeţul Teleoman sunt 5 exploataţii comerciale de găini ouătoare şi o exploataţie comercială de prepeliţe. Unităţile au fost notificate şi verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Au fost notificate judeţele limitrofe Giurgiu, Olt, Argeş, Dâmboviţa, precum şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală.

Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

La această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile aplicabile în cazul unui focar de gripă aviară şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei.
Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, precizează ANSVSA.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. cadavrele au fost ecarisate?
    -sa mancatzi numai cadavre tot restu vietzii voaste:
    impreuna cu copiii si nepotzii!

  2. De la inceputul exitentei sale, U.E. a fost bantuita de tot felul de boli aparute din senin, asa, intamplator. De la boala vacii nebune de prin 2002, pana la gripe aviare, ciuma bubonica africana la porci, raia cartofului, antraxul rosiilor, holera oilor etc.

    Chiar nimeni nu se intreaba elementar CUI BONO toate aceste intamplari ale hazardului coincidentei imprevizibile…?

    Nici macar o vaga legatura cu Codex Alimentarius? Macar asa, de departe…?

  3. Demolar3a economica controlata cu telecomanda afara.
    Numai in vestul superior mai voie sa produca cate ceva si estul condamnat sa importe

  4. Incep cu oratanile sa nu se prinda fraierii,pe urma trec la porci.Vin sarbatorile si aia din Germania ,Olanda sau Polonia trebuie sa vanda carnea de porc undeva.Deja e un ,,eveniment,,anual ca si datul ceasurilor cu o ora inapoi.Odata cu intrarea in UE am devenit doar o piata de desfacere pentru produsele lor.

  5. O mare gogorita care duce la un macel inutil impotriva pasarilor. Autoritatilor, huooo!

  6. @ Când nu are Boc voturi probabil că pornește ,,aviara gripa”, ? Cu ,,pesta porcină” probabil că sunt alții, ?

  7. @ A dat Nistorescu și poze cu Băsescu, Tismăneanu, Baconschi, să le facă în ciudă votanților lu’ Liviu Dragnea, din Teleorman, ?

  8. deci au ucis pasarile pentru „suspiciune” si le-au ingroat cadavrele impreuna cu furajele. wow. in pamant…adica daca intr-adevavar ar fi asa o boala, ne-ar otravi pe toti, pentru ca apa si pamantul comunica…nu pot sa cred ca acceptati asemenea manipulari si idiotizare mai oamenilor mai….

  9. Care ia prezentat power points cu Covid death estimates imbecilului pieptanat cu grenada si au omorit englezii milioane de vaci. Dupa aia a fost Holocaust bovin, porcin si din 2020 uman in UK

    INDIVIDUL E INCA LIBER NU L-a retras nimeni

    I paint houses…lool

  10. Dacă nu mai apare și prin vecini gripa aviară, înseamnă că a fost o minciună sau o răzbunare pe proprietar.

  11. @ Cine a legiferat d’astea și nu știe de rolul izvoarelor de drept în formarea legislației, cumtuma, obicei, tradiție, practică îndelungată, ?

  12. o fi ca PCR-ul covidat atunci iese si ce nu este doar sa bifeze ce buni sunt ei si ce se pricep la analize…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.