Vânzarea Enel România, tot mai aproape

Negocierile dintre compania publică de electricitate din Grecia, PPC, cu grupul italian Enel pentru achiziționarea Enel România sunt într-un stadiu foarte avansat, urmând, pe baza stadiului actual, a fi finalizate cel târziu până la jumătatea lunii februarie, arată publicația elenă Naftemporiki.

După cum relatează surse de rang înalt din cadrul PPC, verificarea activelor Enel România – due diligence – progresează rapid, fără să scoată la iveală până acum surprize neplăcute. Informațiile respective spun că procesul este finalizat în proporție de aproximativ 70% și, cu excepția situațiilor neașteptate, documentele vor fi semnate în cel mult 2-4 săptămâni.

În cazul încheierii cu succes a negocierilor, Consiliul de Administrație al PPC, companie listată la Bursa din Atena, va decide dacă societatea va prezenta o ofertă obligatorie către Enel și suma la care se va ridica această ofertă. Decizia va marca o schimbare majoră pentru PPC, deoarece se va extinde pe piața din Balcani – o extindere ce reprezintă o prioritate strategică pentru companie și servește, de asemenea, obiectivului mai larg de a îmbunătăți poziția geostrategică a Greciei în regiune – reușind totodată și un „salt” de ordinul a 623 MW în direcția dezvoltării portofoliului de surse regenerabile de energie.

Potrivit acelorași surse, faptul că PPC a „curtat” Enel România înseamnă că PPC nu este interesată de filiala elenă a Enel, EnelGreen Power Greece. Și asta deoarece costul achiziționării activelor este mai mic în România decât în Grecia.

Valoarea totală a celor trei sucursale pe care compania italiană Enel le deține în România (distribuție, producție curent din surse regenerabile și furnizare) este estimată la 1,8-1,9 miliarde de euro, conform publicației elene Balkan News.

PPC a negat inițial informațiile despre preluare, deoarece în acel moment începuseră negocierile cu grupul italian Enel.
Actualul director general al PPC, G. Stassis , cunoaște afacerile Enel în țara noastră întrucât în ​​perioada 2016-2019 a fost șef al Enel România Srl precum și vicepreședinte al investitorilor străini.

Alegerea României și Bulgariei de către PPC nu este întâmplătoare întrucât creșterea anuală (capacitatea) în SRE în cele două țări – după cum a comunicat deja investitorilor – este de 8% și respectiv 15% până în 2030. România va avea însă o creștere a capacității de până la 6 GW în surse regenerabile până în 2030, potrivit prezentărilor PPC.

Enel deține în România distribuțiile de energie din Muntenia Sud (Bucureşti), Banat şi Dobrogea şi are un portofoliu de clienţi de trei milioane de puncte de alimentare. 70% din acțiunile distribuțiilor sunt estimate la 600 milioane de euro.

În producție, se vinde 100% din Enel Green Power, care în 12 regiuni are o capacitate instalată de 543 MW, dintre care 498 MW sunt parcuri eoliene și 36 MW fotovoltaice. Compania mai are în construcție încă 170 MW. Valoarea sa este estimată la aproximativ 1 miliard de euro

În furnizarea de energie electrică, Enel operează cu două companii cu 3,1 milioane de clienți, a căror valoare datorită situației actuale este estimată la 200 de milioane de euro. Potrivit unor surse din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Important este sa fie scoase OMV, Egger,Timber si bancile austriece din Romania, numite la superlativ,grupat dupa originea borfasilor,Jaful Austriac!
    Romani,nu uitati ca Jaful Austriac si-a infipt coltii in Romania in timpul guvernarii odioasei combinatii Iliescu+Nastase,cea mai putrida echipa de comunisti

  2. Rușinos, statul român nu a fost interesat de preluarea unei structuri care cândva îî aparținea, statul elen obține un nou succes asemenea preluării și apoi vânzarii Romtelecom.

  3. inapoi la stat! au respectact contractele de privatizare si investitii? de ce s-a sinucis ala de s-a aruncat de pe cladire?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.