(VIDEO) Ordine și decență pe Colina Bucuriei

sursa foto Basilica.ro.

Peste 80.000 de persoane au urcat Colina Bucuriei, cu ocazia pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pentru a cinsti moaştele cuviosului, nota distinctă a evenimentului fiind ordinea şi decenţa, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Pentru sărbătoarea de anul acesta, fragmente din mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu Icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela – cea mai veche icoană a Sfintei Fecioare (vezi  jos video), au fost aduse din Grecia de Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, spre a fi cinstite la pelerinajul de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

„Ne aşteptăm ca în următoarele două zile şi astăzi, desigur, numărul acesta să crească foarte mult”, a spus Bănescu, menţionând că, la finalul pelerinajului de anul trecut, a fost înregistrat un număr de 80.000 de persoane care au cinstit sfintele moaşte.

Într-o declaraţie susţinută pe Dealul Patriarhiei, Vasile Bănescu a subliniat că pelerinajul s-a desfăşurat „într-un mod impecabil”, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi din vedere al colaborării cu instituţiile care au fost alături Patriarhiei Române în acest demers – Jandarmeria şi Serviciul de Ambulanţă ale Municipiului Bucureşti.

„Din fericire, nu s-au înregistrat cazuri dramatice şi asta ne bucură foarte mult. Nota distinctă a pelerinajului de anul acesta a fost ordinea, decenţa şi traversarea lină a fiecărei zile de pelerinaj”, a spus reprezentantul Patriarhiei.

La pelerinajul din Capitală, au fost prezenţi 800 de preoţi voluntari din Arhiepiscopia Bucureştilor şi 250 de voluntari membri ai grupului „Tineri în acţiune”, la care s-au alăturat alţi 10 voluntari veniţi din Arhiepiscopia Timişoarei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, spre deosebire de anii trecuţi, la pelerinajul din aceste zile nu s-a mai făcut excepţie pentru familiile cu copii, acestea nemaiputând să aibă prioritate la cinstirea sfintelor moaşte. Singura excepţie a fost pentru persoanele bolnave.

„În organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, care presupune zeci şi zeci de mii de persoane, trebuie folosită experienţa din anii precedenţi. Faptul că, în anii trecuţi, părinţii cu copii de mână, fiind lăsaţi să excepteze rândul, veneau direct la raclă a constituit, ne-am dat seama, un blocaj şi o lentoare a celor care urcau pe Colina Bucuriei. Anul acesta nu s-au mai făcut astfel de excepţii, întrucât s-au comis câteva abuzuri în acest sens şi asta împiedica ritmul firesc de participare. Excepţia care a rămas şi va rămâne întotdeauna este cea a persoanelor bolnave. Orice persoană bolnavă este ajutată de voluntari sau de jandarmi. Am văzut chiar o fotografie foarte frumoasă în care doi jandarmi urcau un cărucior cu o persoană cu dizabilităţi. Este firesc să-i sprijinim pe cei vulnerabili„, a subliniat Bănescu.

Peste 100 de jandarmi au asigurat, zilnic, ordinea publică la pelerinaj, Vineri, când este prăznuit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, efectivul a fost crescut la 200 de jandarmi, având în vedere că evenimentul a crescut „în amploare”,  potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Municipiului Bucureşti.

Pelerinajul a început sâmbăta trecută cu scoaterea spre închinare a moaştelor Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie şi aşezarea acestora în baldachinul din curtea Catedralei Patriarhale. Sfintele moaşte vor fi reaşezate în Catedrala Patriarhală, duminică, după închinarea ultimului pelerin.

Istoria Icoanei Maicii Domnului Panaghia Soumela

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Mai sunt 80000 de săraci cu duhul? Pare că da. Băi, cît de disperat sa fii sa crezi că niște oase și o bucată de lemn te pot ajuta??

  2. Tu vorbeai, tu care crezi in existenta a 55 de genuri si ca barbatii pot ramane gravizi?

  3. Votantii PSD-AUR .Cei care cred in promisiuni, in iluzii, in vorbe goale .

  4. @ Gigione Mama ce i-ai zis-o. Acum fa cateva matanii si cruci si cere iertare lui mnezeu ca ai fost rautacios .In loc sa fii tolerant si evlavios,asa cum se spune ca trebuie sa fie un bun crestin.

  5. Colina Bucuriei? Conform doctrinei ortodoxe ar trebui să se numească Colina Pocăinței. Biserica ortodoxă, care trăiește într-o bulă medievală, în care episcopii sunt practic niște „stăpâni” ai eparhiilor, așa și sunt numiți, cu drept de a da afară și de a numi pe oricine doresc, iar din punct de vedere canonic nu răspund în fața nimănui, având un fel de super-imunitate canonică ( Ideea ortodoxiei este următoarea: omul se naște păcătos, din păcatul lui Adam și al femeii sale (care pe atunci nu se numea încă Eva, ne spune Biblia). Ca să nu ajungă în iad, omul trebuie obligatoriu să fie botezat ortodox, apoi să asculte de „sfânta” biserică ortodoxă, nu de alta, Doamne ferește!, apoi să se spovedească unui preot ortodox, să facă canoanele primite, să se împărtășească, să se roage, să postească, fapte bune etc. Dar, îi spune BOR omului respectiv, tot nu este suficient, Raiul nu este sigur. Trebuie ca BOR să se roage pentru omul respectiv, pomelnice, supunere totală, contribuții financiare la BOR. Tot nu este suficient, spune BOR, căci mântuirea nu este sigură pentru nimeni. Oamenii sunt ținuți astfel într-un fel de teroare spirituală. După care, BOR o întoarce: Colina Bucuriei (adică Dealul Patriarhiei), Catedrala Mântuirii Neamului – dar oamenii, ne spune tot „sfânta” biserică, sunt judecați de Dumnezeu individual, deci nu există în teologia ortodoxă „mântuire cu neamul”, nici măcar la supraofertă, fiecare om este mântuit sau osândit după faptele sale, ne spune BOR, în timp ce vântură ideea cu ”Mântuirea Neamului” pentru a scoate bani din buzunarele oamenilor si din conturile autorităților statului pentru noua catedrală.

  6. Nu mai face tu pe duhovnicul! N-ai vrea mai bine sa pleci tu la paradele tale LGBTQI cu prietenul tau pe care l-ai cunoscut prin balariile din Herastrau? Tu care ai SIDA, herpes, variola maimutei, sifilis si o gramada de alte boli chiar nu esti calificat sa oferi altora sfaturi spirituale.

  7. Se vede ca esti acelasi Editat de la USR care posteaza mesaje kilometrice fara sa spuna nimic. Nu-ti mai schimba nickul ca lumea isi da seama ca tot tu esti. Esti platit de Soros sa produci scandal. Din pacate pentru el, nu a angajat pe cine trebuie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.