Xi Jinping: o confruntare SUA-China ar fi un dezastru

La aproape o lună de la preluarea mandatului, președintele Joe Biden a avut prima convorbire telefonica cu omologul chinez Xi Jinping. S-a întâmplat la doar o zi după ce noul secretar de Stat Antony Blinken a avertizat că Beijingul va fi tras la răspundere pentru ”abuzurile” comise.

Biden a declarat că i-a transmis președintelui Xi și poporului chinez salutar cu ocazia noului an lunar. Dar Biden a spus că și-a exprimat îngrijorarea ”în legătură cu practicile economice ale Beijingului, abuzurile împotriva drepturilor omului și constrângerile la care China supune Taiwanul”. Biden a spus că ”va coopera cu China atunci când asta va fi în beneficiul poporului american”.

Un comunicat al Casei Albe arată că „președintele Biden a subliniat îngrijorările fundamentale privind practicile economice coercitive și inechitabile ale Beijingului, privind înăbușirea protestelor din Hong Kong, abuzurile din Xinjiang, acțiunile tot mai incisive din regiune, inclusiv față de Taiwan”. ”Cei doi lideri au făcut un schimb de opinii despre pandemia Covid-19 și despre provocările la adresa securității sanitare globale, despre schimbările climatice și neproliferarea armelor. Președintele Biden s-a angajat să urmărească obiective care să fie în interesul poporului american și al aliaților noștri”, mai arată Casa Albă.

Potrivit televiziunii de stat din China, președintele Xi a spus că ”singura opțiune este cooperarea, iar cele două țări trebuie să-și gestioneze disputele în mod constructiv”. Xi i-a mai transmis lui Biden că ”confruntarea dintre China și SUA ar fi un dezastru, iar cele două state ar trebui să-și restabilească instrumentele care să ajute la evitarea neînțelegerilor”. Xi i-a transmis lui Biden că speră că Statele Unite vor trata cu prudență chestiunile privind de Taiwanul, Hong Kong și Xinjiang, care au legătură cu suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Este un mesaj care contrastează puternic cu poziția pe care a avut-o Joe Biden, așa cum reiese ea din comunicatul Casei Albe.

În luna ianuarie, noul secretar de Stat Antony Blinken l-a iritat pe șeful comisiei de politică Externă a Partidului Comunist Chinez, căruia i-a transmis că SUA interpretează drept „genocid” faptul că aproximativ un milion de uiguri musulmani din provincia Xinjiang se află în detenție. Reacția interlocutorului chinez a lui Blinken a fost un avertisment pentru ca SUA să nu se amestece în Hong Kong și Xinjiang, pentru că ”nimic nu poate sta în calea refacerii națiunii chineze”.

Primele săptămâni din mandatul lui Joe Biden nu au adus vreo schimbare în relațiile dintre SUA și China, ajunse la cel mai de jos nivel în timpul administrației Trump. Mai mult, imediat după învestirea lui Joe Biden, mai multe avioane chineze au pătruns în spațiul aerian al Taiwanului, iar altele au simulat un atac asupra portavionului American USS Theodore Roosevelt, în Marea Chinei de Sud. Acum, Statele Unite au mai trimis un portavion în Marea Chinei de Sud, pentru exerciții militare, iar China a catalogat această decizie drept ”o lovitură dată păcii și stabilității”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

6 Comentarii

  1. Da si?!! Outin ii pasa Chinei de spune Biden si Blinken, ea isi vede de treburile ei, de interesele ei. Are armament, armata si virusi cat sa le arate americanilor ca sunt deja prima economie a lumii.

  2. Și, cine vrea confruntare ???? America !!!!! Și,.. cine-i america ??/

  3. Nu va fi nici-o confruntare.
    La chinezie place sa fie sclavii anerucanilor. Chinezii muncesc si americanii tiparesc hartie colorata sa-i plateasca de 10 ori mai putin decat face.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.