Zi de FOC: Tarcea, pe făraș?

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, reactioneaza in timpul tragerii la sorti a completului de cinci judecatori ce vor instrumenta procesele in cursul anului 2019, joi 13 decembrie 2018, in Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM discută, miercuri, de la ora 14.00, acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară faţă de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, potrivit agendei făcute publice pe site-ul CSM.

Pe 19 decembrie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de preşedinta instanţei supreme pentru „refuz nejustificat” de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, referire la completurile de judecată.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) și o) din Legea nr. 303/2004.
În privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reținut că preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018.
Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză”, se preciza într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

Secția pentru judecători a CSM este dominată de judecătoarea Lia Savonea, actual președinte al CSM.

Anul trecut, Savonea a cerut activarea procedurii revocării față de șefa instanței supreme Cristina Tarcea, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători. „Consider că demersurile conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost de natură să vulnerabilizeze dreptul părților la un proces echitabil, prin riscul asumat de influențare a repartizării aleatorii a dosarelor, ceea ce ar trebui să activeze instituția revocării”, scrie Lia Savonea în cererea adresată CSM și citată de Luju.ro.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8531 Articole
Author

10 Comentarii

  1. de ce e urmarita penal?
    la fel si semnatarii protocoalelor secrete ilegale?
    daca comisia europeana ne impune sa nu rejudecam procesele in care completul a fost ilegal si probele bazate pe protocoale secrete, barem sa trimitem vinovatii dupa gratii.

    • Penala si-a tras functia de sef de structura de securitatea din varful ICCJ din Romania ca sa-i nu-i scape nicio informatie de nivel Secret de Stat si sa fie stapana inelelor. Halal justitie dreapta si corecta! „Na , stat mafiot, eu stiu ce spun…(basecu)! Huuuo!

    • Sa ne spuna autoarea: De ce este dominata sectia de judecatori a CSM, de Dna Savonea? A devenit o „dominatoare” pentru ca a declansat procedura revocarii sau e o trasatura de caracter care nu are legatura cu functia, ci cu insinuarile?

    • Completele n-au fost bune,aducem altele din urss si teleorman.

    • Dacă a greșit abuziv cu Completele de judecători de 5, păpușa asta a lu soros să plece, de ce ar avea ea un tratament preferențial? Doar fiindcă i-a luat apărarea public uneia ca Kovesi? . Un lăcătuș-mecanic ar fi dat afară imediat dacă greșește, da ptr una ca Tarcea stau savanții și se mai gîndesc dacă o fi bine. Aplicați legea că de-aia ați inventat legi!

  2. Frectie cu carmol la un picior de lemn! Chiar daca inspectia ar avea curajul sa spuna abuzurilor acestei cucoane pe nume, orice masura va fi blocata de CSM si/sau de Gauleiterul de la Cotroceni! Posibilitatea ca respectiva cucoana sa aibe obrazul semisubtire si sa-si prezinte demisia este exclus: prea o asteapta o pensie mai mult decat nesimtita, comasata cu retrinutia de judecator CCR….Sistemul isi rasplateste slugile credincioase regeste – pe seama noastra!

    • Ce obraz subtire, de unde fineturi de-astea?! Nu vedeti ce fata de plutonier cabotin are? De unde i-or fi scos pe toti darlaii si toapele astea?

  3. Oare Sclavone e asa de impartiala ,fara simpatii si influente pesediste? Sa fie imuna la influente hamsteriste?
    Mira-m-as!

  4. Regreta Tarcea ca nu o „judeca” spalatoria de procurori din CSM ? O scoteau baietii cu ochii albastrii, alba precum zapada !

  5. Inca mai este in functie aceasta infractoare ?
    Unde este statul de drept ? Unde este Justitia independenta ? Unde este democratia?
    Numai declaratii mincinoase ,la toti politicienii europeni ! Niste mincinosi si hoti au ajuns sa ne conduca Europa !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.