Acuzații de fraudă după repartizarea în licee

Corpul de Control al Ministerului Educației verifică legalitatea unor transferuri la clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, din judeţele Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila, unde au fost peste 800 de astfel de solicitări aprobate.

Este vorba de 839 de transferuri în cele patru judeţe. Legea educaţiei are reglementări foarte clare privind transferurile în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, fiind luate în calcul cazurile în care sunt fraţi gemeni sau eventuale probleme medicale. Media celui care se transferă dintr-un liceu trebuie însă să fie cel puţin egală cu a ultimului admis la liceul unde vrea să se mute.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat pentru B1 TV că situația reverificării acestor cereri se datorează unor soluționări favorabile, mai ales în județul Suceava unde 326 de cereri au fost aprobate, dintr-un total de peste 500.

Cîmpeanu a subliniat că o parte dintre acestea au o bază legală, iar motivările acestor cereri sunt fie media superioară ultimei medii de intrare a profilului respectiv, din liceul ales, situații medicale speciale, gemeni, tripleți. „Dacă există documente pentru acestea, transferul a fost făcut legal”, a spus ministrul.

„Un număr mare de astfel de cereri soluționate favorabil a fost și în județele Prahova, Bihor, Brăila”, a spus Cîmpeanu care a precizat că reprezentanții Corpului de Control vor merge luni pentru a verifica, iar un raport ar urma să apară joi.

Pe de altă parte, luni este așteptat și raportul cu privire la situația similară din Suceva.

„Acele aprobări vor fi anulate, iar cei care le-au dat în afara mediului legal vor suporta consecințele”, a subliniat Cîmpeanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.