Venit minim universal de 800 de euro, o soluţie anticriză

După ce a aplicat mai multe măsuri de austeritate în ultimii ani, Finlanda lansează un experiment – un venit minim universal. Măsura este susţinută de 69% din populaţie, potrivit unui sondaj. Este criticată însă de cei de dreapta şi, peste asta, se spune că nu s-ar rezolva astfel principala problema a economiei finlandeze – lipsa de competitivitate în comparaţie cu Germania.

Guvernul finlandez de centru-dreapta urmăreşte să insituie un venit minim generalizat pentru toţi locuitorii, un venit de circa 800 de euro. Acest venit va înlocui toate alocaţiile oferite acum de stat. Propunerea finală a guvernului va fi prezentată anul viitor. Înainte de toate, guvernul va recurge la un experiment, în funcţie de care se va stabili viabilitatea sistemului şi valoarea venitului minim.

Principala raţiune din spatele acestei iniţiative este aceea de a-i motiva pe şomeri să-şi caute un loc de muncă. Asta pentru că, susţin experţi finlandezi, un asemenea venit minim universal ar putea încuraja slujbele cu jumătate de normă şi cele temporare. Salariaţii ar avea o plasă de siguranţă şi astfel ar ezita mai puţin să accepte sarcini mai reduse sau foarte punctuale. Pe acelaşi principiu, oamenii ar fi motivaţi să-şi reia studiile şi să le adapteze condiţiilor de pe piaţa muncii. În felul acesta s-ar fluidiza piaţa muncii.

În al doilea rând, un asemenea venit universal ar încuraja oamenii să-şi caute slujbe. Mergând pe ideea că mulţi şomeri nu-şi caută un loc de muncă pentru că sunt mulţumiţi cu ajutorul de şomaj, economiştii consideră că un venit general de 800 de euro i-ar face pe cei care aveau înainte ajutoare de şomaj mai mari sa caute un loc de muncă.

În al treilea rând, un semenea venit unic ar reduce birocraţia pe care o presupun multitudinea de alocaţii ţi ajutoare.

Efortul financiar al statului finlandez ar fi de 46,7 miliarde de euro pe an, la un venit de 800 de euro. Acest venit minim nu ar fi impozitat. Însă în 2013, cheltuielile sociale ale guvernului au fost mai mari, de circa 50,43 miliarde de euro pe an. Este limpede însă că unii finlandezi vor câştiga de pe urma unei asemenea măsuri, în timp ce altii vor pierde cel puţin la fel de mult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.