15 ani de la aderarea României la UE, zugrăviți în roz

Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, se împlinesc 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul marcării acestui moment. Potrivit președintelui, beneficiile aduse cetățenilor și societății sunt concrete și înseamnă îmbunătățirea vieții de zi cu zi, însă, spune el, apartenența României la Uniunea Europeană nu este „un dat”, ci se construiește prin solidaritate, responsabilitate și puterea consensului. În mesajul său, Iohannis amintește de declarația adoptată la Summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019.

Sărbătorim 15 ani de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, un moment cheie în construcția României europene de astăzi.

Aderarea la UE ne-a ancorat în spațiul european de democrație şi valori, un ideal care a devenit realitate prin sacrificiul suprem al celor care au luptat în Decembrie 1989. În acel moment crucial al istoriei noastre, românii au cerut la unison libertate, drepturi fundamentale, domnia legii și democrație. Dobândirea statutului de membru al Uniunii Europene a concretizat un parcurs ales de cetățeni în mod asumat și fără ezitare. Drumul european rămâne în mod legitim singura opțiune de prosperitate, stabilitate și dezvoltare pe termen lung a României.

Beneficiile aduse cetățenilor și societății noastre sunt concrete și înseamnă îmbunătățirea vieții de zi cu zi, fie că vorbim despre piața internă, protecția mediului, digitalizare, libera circulație și oportunitățile de a studia, lucra sau trăi oriunde în Uniunea Europeană, fie despre finanțarea dezvoltării și a modernizării în multiple domenii, precum infrastructura, zonele rurale, energia, sectorul medical, educația.

România contribuie astăzi, în mod direct, ca stat membru, la consolidarea și întărirea Uniunii Europene. Acțiunea comună în baza principiului solidarității, accelerarea reformelor destinate creșterii convergenței și a coeziunii, susținerea valorilor fundamentale ale Uniunii noastre, prin respectarea libertății, democrației, egalității și statului de drept, implementarea priorităților în materie de schimbări climatice, digitalizare și reziliență reprezintă obiective esențiale pe care România și le-a asumat și pe care le promovează la rândul său în cadrul Uniunii și în relația cu ceilalți parteneri.

Am avut recent o dovadă concretă a dimensiunii umane a principiului solidarității, când celelalte state membre au răspuns prompt apelului autorităților române pentru sprijin medical şi cu produse farmaceutice, astfel încât să putem gestiona efectele ultimului val al pandemiei de COVID-19. La rândul nostru, am ajutat alte state membre UE sau din vecinătatea Uniunii cu echipe și echipamente medicale, atunci când situația epidemiologică din țările respective a fost deosebit de dificilă.

Momentul aniversar de astăzi ne oferă, dincolo de radiografia semnificației aderării la Uniunea Europeană și a câștigurilor incontestabile pe care statutul de membru le-a adus cu sine pentru cetățenii români, și oportunitatea unei proiecții asupra viitorului, asupra a ceea ce ne dorim să reprezinte Uniunea pe care o pregătim pentru generațiile viitoare.

Declarația adoptată la Summitul pe care l-am găzduit la Sibiu, la 9 mai 2019, a enunțat angajamentul pentru o Europă mai unită, de la est la vest și de la nord la sud, bazată pe soluții comune, pe solidaritate în vremuri dificile şi pe protejarea în continuare a modului european de viață, a democrației şi a statului de drept.

„Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27, pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar”, am afirmat la unison toți liderii europeni în Declarația de la Sibiu.

Mesajele transmise prin Declarația adoptată atunci își dovedesc o dată în plus validitatea, în condițiile în care acționăm împreună pentru a pregăti Europa viitorului, pornind de la lecțiile învățate din recenta criză sanitară.

Sunt încrezător că Uniunea va continua să se dezvolte și să răspundă activ la provocările pe care digitalizarea și schimbările climatice le generează peste tot în lume, să ofere cetățenilor săi siguranță, bunăstare și stabilitate. În această perioadă în care cetățenii europeni sunt invitați să se pronunțe asupra priorităților europene, în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, este important ca dorințele și ideile românilor să se facă auzite, pentru ca apoi să putem formula în plan european decizii echilibrate, care să corespundă acestor așteptări.

Astăzi, când ne aflăm la 15 ani de la momentul aderării, trebuie să continuăm să le vorbim tinerilor despre Europa și despre importanța și beneficiile majore ale proiectului european. Este fundamental să conștientizăm că apartenența României la Uniunea Europeană nu este „un dat”, ci se construiește prin solidaritate, responsabilitate, puterea consensului, respectul pentru ceilalți, dorința fermă de a prezerva unitatea şi coeziunea în formularea răspunsurilor la provocările viitoare, spune Iohannis.

Un mesaj a transmis și premierul Nicoale Ciucă.

Marcăm astăzi 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. La 1 ianuarie 2007, țara noastră a devenit parte a acestui proiect european unic, care a asigurat și continuă să asigure stabilitatea și prosperitatea continentului nostru.  Intrarea în Uniunea Europeană a avut loc prin efortul comun al clasei politice și diplomaților români, sub auspiciile garanțiilor de securitate oferite de apartenența la NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din lume, prin încrederea câștigată în teatrele de operații de militarii români, care s-au dovedit parteneri loiali și bine pregătiți ai aliaților occidentali.
Măsura succesului aderării noastre la UE este confirmată atât de menținerea unui sprijin larg al cetățenilor români pentru Uniune, cât și de bunăstarea adusă în cei 15 ani de apartenență la Uniune.  Produsul Intern Brut al României s-a triplat, după aderarea la UE (2006 – 342,7 miliarde lei, 2021 – 1.190 miliarde lei), iar PIB -ul pe cap de locuitor a devenit de aproape patru ori mai mare (2006 – 16.170 lei, 2021 – 61.368 lei).
Expertiza și finanțarea europene şi-au pus amprenta în aproape toate domeniile economice, fie că vorbim despre proiecte de reabilitare şi infrastructură la nivel local sau regional, despre susținerea dezvoltării şi modernizării agriculturii românești, despre participarea în proiecte de cercetare. Fonduri europene de zeci de miliarde de euro au intrat în țară. Și continuă să vină, contribuind la investiții care cresc nivelul calității vieții și aduc mai aproape de noi standardele occidentale la care ne raportăm. Alte peste 90 de miliarde de euro ne sunt puse la dispoziție de Uniunea Europeană, în următorii ani, prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin cadrul financiar multi-anual.
Dar poate cel mai important câștig a fost acela al liberei circulații pentru oameni, bunuri și servicii. Milioane de români lucrează, învață ori își petrec vacanțele în alte țări din Uniunea Europeană. Majoritatea exporturilor românești sunt în state membre UE. Piața Unică Europeană este deschisă antreprenorilor români, care beneficiază de acces liber și sprijin acordat prin finanțările europene.
Tinerii români participă intens în schimburile universitare finanțate prin programele Erasmus.
Toate acestea au permis integrarea României în UE de o manieră trainică şi profundă. Proiectele finanțate cu fonduri europene, a căror absorbție trebuie tot mai mult eficientizată, contribuie incontestabil la dezvoltarea noastră economică și socială, susținând reforme dificil de realizat doar prin propriile forțe. Obiectivele ambițioase ale Uniunii în diverse domenii acționează ca un stimul important în orientarea și avansarea măsurilor de la nivel național.
România europeană este mai conectată, mai inovativă şi mai prosperă decât oricând în istoria sa, aflându-se în mod constant în topul economiilor cu cea mai rapidă creștere economică din UE. Solidaritatea europeană, marcată și prin decizia istorică de adoptare, în contextul pandemiei de Covid-19, a Planului European de Redresare și Reziliență, va permite susținerea reformelor necesare pentru un curs de dezvoltare inclusivă, de care să beneficieze toți românii, indiferent dacă locuiesc în zonele urbane sau rurale, în oricare parte a României, dacă doresc o educație adaptată exigențelor inovative ale economiei viitorului sau acces la servicii mai bune de sănătate.
Cum solidaritatea și unitatea sunt un parcurs cu dublu sens, România rămâne ferm angajată în susținerea obiectivului de consolidare a Uniunii Europene. Pentru România, apartenența la Uniune reprezintă cadrul solid de dezvoltare democratică, economică și socială pentru cetățenii români și pentru societatea românească. De asemenea, acțiunea României în plan european va continua să fie ghidată de respectul deplin pentru statul de drept, pentru Tratatele Uniunii și pentru principiile și valorile înscrise în Tratate, ca piloni de bază ai Uniunii, precum și pentru dreptul european în general.
Integrarea deplină a României trebuie să includă obiectivele majore privind îndeplinirea angajamentelor Mecanismului de Cooperare și Verificare, aderarea la Spațiul Schengen și intrarea în Zona Euro, locuri de muncă bine plătite, economie bazată pe energie curată și digitalizare.
Suntem, în egală măsură, ca stat care valorifică experiența propriei aderări la Uniune acum 15 ani, pregătiți să acționăm în continuare pentru a transmite mai departe valorile și principiile europene, în vecinătatea noastră, către partenerii noștri care au făcut o opțiune strategică solidă, pe calea reformelor și a proceselor de modernizare europeană, se arată în mesajul lui Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8531 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Aha.. A fost admisă cu lecțiile nefăcute, și cu promisiunile solemne de a indeplini cerințele..Ce să vezi,.. NICI AZI bre.. Și azi stă cu monitorizarea justiției. Și azi are restanțe la democrație, nu-și respectă promisiunile, de altfel identice cu cele asumate acu 100 de ani.. Deci devreme ce s-a văzut cu saci in căruță, a uitat de tot și toate și s-a orientat de ce se mai poate fura din UE, care sunt fondurile de cerut și insușit. Cum și in ce fel se mai pot fenta niște prostănaci bețivi din UE de la care să subtilizezi cât mai mult și de fapt să nu fi interesat de propria capră din ce in ce mai râioasă..

  2. Roexit este singura cale spre Salvarea Sfantei Noastre Romanii de la pieire.

  3. O fost stricat gulasul mare sc urs ? Ca palinca nu cred . Or ai beut prea multa palinca si ai trezit nanitii ? Si odata treziti iti joaca iar feste ? Cauta sa-ti revii ca de nu au locuri pe la nr.9 (spital) ,Sapoca ,Balaceanca , Socola . Cazare gratis plus vaccinuri sa-ti scoata nanotehnologia aia „cuantica „cu care te plimbi mereu in trecut si viitor .Sau ai avut si fasole in meniu si s-a umflat groful din tine ? Vezi ca tot deraiezi ,pina nu o sa mai poti reveni la matca . Pazea , opinca asteapta sa ti-o punem pe drapel . Si atunci o sa vreti unire cu Romania de care-ti pute ca cei ai tai de la buda-Pesta in 1919 !

  4. AFARA DIN UE CIT MAI REPEDE!SI CE ENTUZIASMUL DRACULUI PA MINE ACU 15 ani!UN IDIOT! TUTEA SPUNEA CA A FACUT13 ANI DE PUSCARIE PENTRU UN POPOR DE IDIOTI ! FARA DE LEAC! PA MANA NOASTRA!!!!!!!!!!

  5. La Multi Ani tuturor romanilor, la Multi Ani popor roman si neam romanesc! La Multi Ani Sfanta Noastra Romanie! La Multi Ani fara Corona virus!

  6. Scuze, draga Ioana,nu avem noi azi mintea sa judecam Importanta aderarii României la Uniunea Europeană!Poate peste 100-200 de ani..Acum ca oracaie toate broastele,e ceva firesc,natural..Pentru unele broaste si sobolani era mai bine sa aderam la CSI

  7. G-ral Ciuca:
    „România europeană este […] mai prosperă decât oricând în istoria sa”

    Astia ori au baut gaz toti pe acolo pe la guvern, ori sunt pe heroina, ceva tare, in orice caz.

  8. Eu cred ca trebuie sa ne asteptam la 6 luni GRELE, si nu mai vorbesc aici de pandemie, ci de faptul ca pentru aceasta perioada la presedintia Consiliului Europei va fi pulifriciul francez Macron, o sluga globalista mirsava ! Ca o ultima nemernicie pe anul 2021 : sub Arcul de Triumf de la Paris, linga mormintul Soldatului Necunoscut, steagul Frantei a fost pur si simplu INLOCUIT cu mizeria aia cu stele de la Bruxelles !! Nici macar cele doua steaguri puse unul linga altul, ci pur si simplu INLOCUIT !

  9. UE = Dinafara-i vopsit gardu'(in roz), inauntru-i leopardu’ (sau rahatu’, ca tot aia-i).

  10. Jumatate din romani au plecat din tara.Daca asta inseamna ca Romania este mai prospera ca oricand apoi intr-adevar,niciodata in istoria ei nu s-a mai intamplat asemenea ”prosperitate”.

  11. Ioana,dar daca eram in Uniunea Sovietica cum ar fi fost? Nu cumva vina noi o avem ca nu ne-am integrat? Cine a furat din fondurile europene? Nu politicienii romani votati de prostovanii romani? Sa dai vina pe UE ca nu mai poti fura denota atata impostura. Siktir .

  12. imi aminteste de cuvantarile tovarasului, in viziunea caruia Romania era libera – in fapt era inlantuita bolsevic totalitarian – iar romanii fericiti – frig in casa, saracie si infometare cum spunea jigodia de leana „alimentatie stiintifica” – iar romanii ii adorau pur si simplu pe cei care ii torturau zilnic – autobuze si tramvaie inghesuite pana la refuz, oameni care suportau efectiv fitzele sefilor activisti si incompetenti, iar daca gandeai cumva deveneai sigur carne de tun pentru seful imbecil care isi tine scaunul cu dintii. cam ce urmeaza sa s intample si acum…pas-cu-pas. hai cu genocidul ioropean neamule!

  13. @ caca maca … eram sub Uniunea Sovietica pe vremea lui Ceasca si ajunsesem singura tara fara datorii externe din lume. Deci mai usor cu pianu’ pe scari ….

  14. Se poate urmări și constata cum degradarea politică a UE a inceput odată cu admiterea romaniei,. Admitere care nu era de acceptat intrucât romania avea restanțe, avea clauze neindeplinite.. După aderare, au inceput mizeriile politice, trădările in PE, cu migrări și accesări de oricine in PPE,. Deși au avut un program și curent ideologic de centru dreapta, creștin democrat, PPE au admis in rândurile lor și socialiști și liberali și pe oricine, deși aceste partide existau in sine in PE..Iar cu unii ca severin, crețu, norica, și alții patrioți, azi cu petrov gică contra belicosu, evident degradarea politicii UE escalada culmi.

  15. Cat de bine stapanaim limbajul de lemn, invatat pe vremeea Tovarsului, asa vorbim, asa gandim, si ne miram ca am calcat intr-un noroc pe drum, miroase a capitalism nu gluma

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.