Episcopului i-a sărit țandăra – cel mai dur discurs!

Episcopul Hușilor, Ignatie, a cerut creștinilor, într-un discurs, boicotarea tuturor produselor turcești și să nu mai meargă în vacanțe în Turcia, în replică la transformarea în moschee a Sfântei Sofia de către regimul Erdogan. Prelatul l-a numit pe președintele Turciei „dictatorul”.

În data de 10 iulie 2020, Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) a fost transformată în moschee.

S-a declarat, cu viclenie, că nu s-a transformat o biserică în moschee, ci un muzeu în moschee.

Această Catedrală, timp de 500 de ani de la zidirea ei, a fost biserică creştină. În 1934 Ataturk o transformă în muzeu. Timp de 84 de ani a fost muzeu, un bun al întregii lumi, patrimoniu UNESCO.

Dictatorul Erdogan, cel care îi persecută pe creştini, a transformat această biserică, simbol al creştinătăţii şi în special al Ortodoxiei, sub ochii liderilor Europei, într-o moschee.

Pe 24 iulie s-a făcut acolo prima slujbă musulmană, tocmai pentru umilinţa creştinilor.

Foarte puţini lideri europeni şi de la nivel mondial au luat atitudine.

La nivelul ţării noastre, niciun reprezentant oficial nu a luat atitudine, de parcă nu am fi creştini.

O atitudine de protest pe care ar trebui să o avem ar fi să boicotăm toate produsele turceşti şi niciun creştin să nu mai meargă acolo în vacanţă.

Câţi au luat atitudine? Niciunul! Suntem laşi şi nici pe departe nu ne asemănăm cu mărturia Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, a spus Ignatie, citat într-un comunicat postat pe site-ul Episcopiei Hușilor.

Afirmațiile au fost făcute duminică, 16 august – zi în care Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni – în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în localitatea Bobeşti, Parohia Stroieşti. Episcopul Huşilor a făcut referire la persecuţiile la care sunt supuşi creştinii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Ioana Radu 8535 Articole
Author

32 de Comentarii

  1. Bogdan Aurescu este un laș pipernicit care se pricepe cel mai bine să bage trabucu în gură. Ce caută ăsta la conducerea unui Minister de Externe? Au fost mulți pigmei la MAE dar ca el mai rar s-a văzut.

  2. Episcopul are , oarecum, dreptate!Totusi, turcii ne-au calarit cateva sute de ani si noi ii pupam acum in fund si acceptam in romania pe toti evazionistii deghizati in oameni de afaceri?!

  3. Acum 600 ani nu erea picior de turc in toata Turcia…Au venit din asia si trebuie trimisi inapoi in Tukistan de unde au venit.

  4. Aurescu (Goldis?) inca nu a formulat o pozitie oficiala privind atitudinea Romaniei fata de evenimentele din Belarus. Stapanul sau inca astepata ordinele de la Trump sau Mama Mare Anghelika. Halal tara independenta!

  5. Episcopul are dreptate.
    De la tarile vestice nu ne putem astepta la mare lucru, exact ca-n 1453, in afara de vorbe calduroase.
    Dar Romania ar trebui sa aiba voce in aceasta chestiune.
    O dovada in plus ca majoritatea NU este reprezentata in structurile de conducere!

  6. Cel mai de condamnat in Romania este Victor Ponta Turcitul, care insista sa se construiasca o moscheie uriasa in Bucuresti,acum 5 -6 ani!Ar trebui luat cu pietre,e un ticalos fara pereche si anticrestin

  7. Drept multumire pentru gestul sultanului Erdogan, noi le dam turcilor contracte grase de autostrazi. Asa e cand presedintele nu e ortodox, cand premierul nu e ortodox. Oare preafericitul s-a trezit ?

  8. Ce face Daniel ? sau cumparam autobuze turcesti in Bucuresti.
    Insa,trecand peste prostiile indrugate de acest episcop.Cum se face ca BOR trage spre rusi? Sau cum poti impiedica un cetatean oarecare,sa zicem crestin sa faca ceea ce crede ca este in avantajul lui.Biserica sa se ocupe de mizeriile din interior daca doreste sa aiba credibilitate.Si inca un lucru,tot biserica se zice,trebuie sa se ocupe de spiritualitate,de sufletele oamenilor,sa-i indrume catre credinta,catre evlavie,daruire si iubire.?Nu la ura,nu la a le controla viata.Numai suntem totusi in evul mediu.Dar hai sa o spunem pe cea dreapta,Biserica a murit in comunism,ce se intampla acum este o mascarada.BOR este plin de turnatori.Au un tupeu nesimtit unii popi de te trimite cu gandul la fostii sectoristi.Daca gresesc sa ma ierte Dumnezeu.Stiu ca noi traim cu gandul la o Biserica ideala,unde preotul isi mana turma catre credinta.Stop,realitatea ne arata altceva.Pana nu dispar popii afaceristi din sanul bisericii nu mai prezinta credibilitate.

  9. „Desteapta-te romane din somnul cel de moarte!” De 25 de ani tarisoara asta este condusa alogeni, neoprotestanti, catolici si acolitii lor. De 25 de ani politica romaneasca este parazitata de oculta din Cluj, care face si desface guverne, pune presedinti etc., care n-au legatura cu majoritatea ortodoxa. A fost un fraier, Dragnea, care a vrut ca tara sa fie condusa de ortodocsi si a ajuns in puscarie. Cei mai slabi prim-ministri ori presedinti au legatura cu aceasta zona, iar PN(D)L face parte din PPE, care n-are nicio legatura cu ortodoxia, ci cu neoprotestantii, protestantii si catolicii (osatura PPE o reprezinta partidele crestine si crestin-democrate). Cum dracu sa crezi, in aceste conditii, ca Partidul antiNational Liberal poate sa lucreze pentru majoritatea ortodoxa?

  10. Sincer, sunt mai curate, mai putin toxice, au totusi gustul si parfumul legumelor si fructelor naturale, produsele din turcia si grecia sunt mult mai bune fata de cele din italia, spania, portugalia, frantuca plus o tara pe care nu o nominalizez. Inca nu s-a reusit in cele doua tari sa intoxice terenurile cu ingrasaminte cancerigena in comparatie cu tarile europene mentionate. Faceti un tur prin aceste tari si va veti convinge, sau, locuiti intro tara care are in comert importuri din aceste tari.

  11. Biserica catolica. Ea vrea sa stearga urmele ”zidirii” crestinismului in Bizant de catre Constantin cel Mare.
    Legalizatorul crestinismul in imperiul roman.

    Sa nu uitam cine a luptat alaturi de turci la caderea Constantinopolului in 1453. Cine le-au fost aliat si indrumator?

    Catolicii/iezuitii care au ucis preotii ortodoxi si le-au violat femeile pt a-i obliga sa treaca la catolicism. De ce

    Grecia nu a vrut ca un papa sa le calce pamantul dupa ororile pe care poporul elen le-a indurat?

    Niciodata biserica catolica(cacofonie meritta) nu va fi o biserica crestina, ci una a slabiciunilor omenesti, lacomie, desfrau si crima. Nu exista decat poate intr-un anumit orient atata crima cat a savarsit prin inchizitie si suprimarea druiziilor, cand au vanat femeile ca vrajitoare si au considerat otrava din cornul secarei drept posedare de diavol cand foamea ii determinau pe oameni sa consume secara in loc de grau.

    Singura realizare este stimularea arhitecturii, artelor in general prin bisericile monumentale construite si care dainuie de sute de ani.
    Si care-i revolta pe unii amarati pt ca si Romania dupa 2.000 de ani de crestinism a vrut sa aiba o catedrala nu sute, mii cate sunt in occident…

  12. @miroiu: bine bai useristule neomarxist care crezi tu ca asmuti credinciosii impotriva ortodoxiei. Precum predecesorul tau Iuda, iti vei lua 30 de arginti de la soros, urmasul alora de acum 2020 de ani.

  13. Care este pozitia presedintelui ? Presedintele este luteran, n-are treaba. Care este pozitia premierului ? Premierul este unitarian, n-are treaba. Care este pozitia preafericitului ?? Intrebati-l pe Teodosie de la Constanta care se urca pe cisterne turcesti sa sfinteasca apa.

  14. @ce face Daniel?,si cand au fost PM ortodoxi Tudose si Dancila ce-au facut? Unul se ascundea de PM japonez si cealalta nu stia pe ce lume si in ce tara se gaseste. Tot bagati la înaintare apartenenta etnica,prosti si destepti sunt peste tot indiferent de religie si nationalitate.

  15. Stimabile
    Pentru asta ai votat tu pe Iohannis si peneleeeee, ca atunci cand o dau in bara sa zici ca nu sunt mai prejos decat scursurile pesediste cu dragnea si viorica ? Eu, l-am votat pe Iohannis ca sa vad altceva, in viata mea de zi cu zi, sa simt ca se schimba ceva in bine cu mine. Iar cand vad ca o duc mai rau, ii critic. Cand conduci o tara ortodoxa, trebuie sa ai si o atitudine ortodoxa chiar daca nu esti ortodox. I-am votat pe astia, ca sa nu mai vad comunisti transformati in credinciosi, dar cand vad nepasare la transformarea simbolului ordodoxiei in moscheie, nu pot sa nu-mi amintesc ca si cruciatii catolici au transformat-o in biserica catolica. Nepasarea neortodocsilor care ne conduc, ma doare. Iar despre Daniel nu pot sa spun mai multe decat despre Teoctist, care facuse pace cu comunistii ca sa-si pastreze scaunul.
    Stimabile
    Aici nu e vorba de pesedisti si penelisti si de ceea ce crezi tu ca cine nu e galben, obligatoriu e rosu, e vorba despre respectul fata de ortodoxia in care ne-am nascut, ne-am format si vrem sa ne crestem copiii.

  16. Sfanta Sofia este simbolul crestinatatii ortodoxe, este izvorul ortodoxiei.

  17. Si cand te gandesti ca tara asta a avut: ba un Brancoveanu, ba un Mircea cel Batran, ba un Stefan cel Mare sau un Petru Cercel, toti crestini adevarati.

    N-au ractionat nici la re-moscheizarea Sf.Sofia si nici la cretinismele pe care le face Erdogan impotriva Greciei.
    Ca si cum n-am mai avea politica externa.A se vedea si reactiile in legatura cu sclavii covidizati din Germania.

    Suntem in genunchi.

  18. Poziția UE și implicit a lui Iohannis și guvernului meu e tradiționala poziție a misionarului. Misionarul UE la București. Pe de altă parte primăria lui Firea a încheiat niște contracte cu niște firme turcești msi mult decât dubioase. Marea minune nu vine din ceruri vine de la neimplicarea DNA și Iohannis cu PNL au tăcut și au luat șpaga turcească. N-a protestat nimeni. Firea mai primește și voturi de încredere la sute de mii de bucureșteni.

    Pe de altă parte UE favorizează migranții musulmani printre care sunt mulți radicalizați sau teroriști. Tot UE e cea care închide sistematic ochio când sunt uciși creștinii de către musulmani. UE adoptă poziția misionarului când negociază cu Erdogan. E tare când crtitică țătile estice că nu primesc refugiați și că cică nu respectă statul de drept.

  19. Biserica Sfanta Sofia este in primul rand SIMBOLUL CRESTINATATII, IN ACELE VREMURI in timpul Imparatului Iustinian (527-565) nu erau nici ortodocsi nici catolici, erau doar CRESTINI. Deci toata crestinatatea ar trebui sa se revolte pt ca face parte din istoria ei chiar daca intre timp sa tranformat intr-un complex de secte si sectute dupa cum unul mai grijuliu s-a crezut un bun interpret al evangheliilor…

    In alta ordine ORTODOXIA inseamna, Biserica Ortodoxa din Alexandria la care este afiliata cea din Marea Britanie, sunt ortodocsii din tarile occidentale, este Biserica Rusa, Biserica Ukraineana, Biserica Greaca, Biserca Bulgara, Biserica pe stil vechi din Serbia, din R. Moldova, etc.
    Asa ca nu ”sariti” sa va intrebati ce face Patriarhul Daniel, intrebati-va ce face Patriarhul Rusiei o tara mult mai mare si mai puternica decat sarmana anexa din UE care nu are voie sa aiba lege aspra impotriva pedofililor, ca-i supara pe pedofilii europeni, pe xy+xy si xx+xx care sunt PM, primari, etc.

  20. Gigi,eu nu va inteleg cum naiba veniti cu atacuri la persoana fara macar sa argumentati.Cum naiba tragi tu concluzie ca sunt USR-isti? Toata tampenia asta de impartire a romanilor in useristi,liberali,sorosisti sau ce naiba o mai fi a facut-o PSD-ul.V-a asmutit unul impotriva altuia punand etichete celor ce nu sunt cu ei.Am venit cu argumente,cu lucruri reale,vazute si simtite de enoriasi.De popi pedofili, de popi gay cum e casul celui din Husi si Ponohaci ai uitat? De popi care bat enoriasi sau care urla in beserici ca daca nu votezi psd esti necredincios.Ce-i asta?Popi afaceristi cu lemne.Popi bagati in politica.Popi care si-au impus consilieri prin primarii.Ce naiba vorbim aici? Ma intreb ce naiba e in mintea voastra,de unde le scoateti? Adica BOR-PSD este raiul si adevarul pur ,nu conteaza cate manarii fac.Si toti care aratam mizeriile lor suntem ce ? Ce suntem,anticristi sau ce ? Anticristul e in BOR cu Teodosie care l-a inviat pe Isus de doua ori intr-un an.Esti intreg la minte ?Terminati cu lozincile astea sforaitoare ca o sa ajungeti in iadul borului.

  21. La conferinta de presa de diseara trebuie intrebat si Presedintele despre acest subiect, alaturi de intrebarile despre situatia din Belarus, protestele din Bulgaria si conflictul turco-grec.E vorba pana la urma de politica externa.

  22. din wikihttps://ro.wikipedia.org/wiki/Catedrala_Sf%C3%A2nta_Sofia_din_Constantinopol,

    ca sa intelegeti de ce Vaticanul si Apusul nu au nimic de spus:

    :În anul 1204 catedrala Sfânta Sofia a fost jefuită sălbatic de nobilii creștini apuseni participanți la Cruciada a patra. Jaful a durat trei zile, timp în care locașul a fost golit de icoane prețioase încadrate de aur, argint și pietre prețioase, de candelabre din argint și aur, de cruci încrustate și ele cu pietre prețioase și de alte relicve rare. Patriarhul Joannes Kamateros a fugit în exil. În locul acestuia ocupanții apuseni l-au ales pe clericul venețian Tommaso Morosini în scaunul de patriarh de Constantinopol, alegere făcută fără acordul papei Inocențiu al III-lea. Inițial papa s-a opus recunoașterii lui Morosini ca patriarh de Constantinopol, însă în anul 1205 a fost nevoit să accepte acest fapt împlinit.”
    PS un trist adevar toate marile lacase sunt construite pe locul unor temple antice, azi o a III a religie si-a gasit locul/lacasul de cult.
    Singura deosebire ca daca templul Artemisei era al zeitei Naturii/padurii si vanatorii, Sofia este tot o divinitate feminina, a luminii, iar acum se transforma in ceva masculin/patriarhal, scuze, dar nu am citit de islam…

  23. Ca bine le ziceti, PreaSfintite! Dar pana la situatia ocuparii savamolnice a Constantinopolului si a Sfintei Sofii, ca si a altor locasuri crestine, de ce nu spuneti ca pamantul romanesc aparat de atatea jerte de sange si de atatia voievozi crestini a fost cedat usor, fara nicio lupta, ocupantilor americani?
    Cate baze au americanii in Romania si cate trupe de ocupatie? De ce pamantul nostru ortodox este ocupat de alti pagani infatuati, care se cred jandarmii lumii? L-au calcat cu masina pe chitaristul Teo Peter si criminalul american a fost scos pe sest din tara fara sa plateasca nici pana astazi pentru crima pe care a comis-o pe pamant romanesc!

  24. Intai completeaza-ti studiile, apoi exprima-ti doctrina si/sau religia.
    Ce legatura este intre un contract economic si Istoria Europie, Turciei in particular si destinul unei biserici printre primele semne crestine din Europa?

  25. Vrednic este!
    Poporul credincios s-a imputinat, iar cel prefacut, fatarnic face afaceri cu turcii si nu numai…
    Sa se inchida toate moscheile din tara si sa se anuleze toate permisele de sedere pentru cetatenii turci – pa!
    Cu talmudist la „Externe” care primeste ordine de la alt talmudist – ambasadorul DIN State, … cum sa spuna ceva?
    Telul lor este distrugerea crestnismului iar Erdogan le-a dat motiv de bucurie, nicidecum de a protesta…
    Iar pe sectanti chiar ca nu ii intereseaza crestinii.
    A fi interesat = a urmari obtinerea de foloase.

  26. gheorghe,credinta ti-o porti in suflet.Cei care se falesc cu ea sunt fatarnici si farisei.Dar nu ti se pare ca ceea ce declari tu este inadmisibil? Iti dau un exemplu, la noi in zona Dobrogei avem diferite culte religioase care traiesc in pace.Nu crezi ca ura asta impotriva cuiva a pornit chiar din sanul unor biserici?Chiar BOR spunea ca Johanis nu e roman si nu e ortodox.Ce treaba are asta cu calitatea de om?Toleranta unde este ?Dar nu e vorba de toleranta aici,ci de o incrancenare .Am ajuns mai rai in ortodoxie decat catolicii in evul mediu.Sa crucificam pe toti ce nu sunt ca noi.Sau egalam pe musulmani care practica aceeasi strategie.Toti ne sunt dusmani,numai noi suntem cei drepti.Hai sa protejam BOR in timp ce ei isi fac afaceri pe spinarea noastra,alaturi de psd.

  27. gheorghe ,pune biciul pe necredinciosi, cum isi permit ei sa gandeasca stramb.Ca-i ia mama naibii,pardon, era sa zic mama BOR.

  28. Eu am propus acelaşi lucru şi pentru Ierusalim, măcar pentru un sezon ca să vedeţi după aia cun scad preţurile acestea nesimţite pe care le pretind diferite agenţii în cârdăşie cu autorăutăţile(!) de acolo !

  29. E foarte sanatos sa rememoram istoria, Sophie, in limba greaca semnifica Intelepciunea. Sfanta Intelepciune Crestina a devenit pentru a doua oara Sfanta Intelepciune Musulmana. Ideea articolului era ca „La nivelul ţării noastre, niciun reprezentant oficial nu a luat atitudine, de parcă nu am fi creştini”. „Suntem laşi şi nici pe departe nu ne asemănăm cu mărturia Sfinţilor Martiri Brâncoveni”
    Pentru Constantin Brancoveanu, semnul crucii era sfant, iar pentru asta a fost umilit si martirizat de catre Sultanul Ahmet al 3-lea.
    Episcolul Husilor, diplomat, a evitat sa spuna ca astazi suntem condusi de un „domnitor”, caruia semnul crucii ii pute, iar pe biserica religiei lui din Sibiu nu exista cruce, ci un buzdugan cu multi tepi.

  30. @moroiu
    Dragă domnule, când vei avea cunostințe de liturgică ortodoxă atunci vei avea capacitatea de a vorbi despre cum ÎPS Teodosie „L-a înviat de două ori pe Iisus” într-un an. Până atunci opinia dumitale e total pe lângă subiect.
    Apropo, noțiunea de odovania praznicului va spune ceva?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.