Fondurile europene, sub presiunea condițiilor

Țări precum Germania și Franța au pledat, la Bruxelles, pentru condiţionarea accesării fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept, a standardelor fiscale şi în domeniul muncii, fiind propus şi un buget destinat integrării imigranţilor, spre nemulţumirea ţărilor est-europene, relatează Financial Times şi agenţia Reuters.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus, la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles, recompense bugetare pentru statele care au acceptat imigranţi extracomunitari în cadrul sistemului de cote instituit de Comisia Europeană. Ideea a fost respinsă atât de liderii ţărilor central şi est-europene, care manifestă reticenţă faţă de imigranţi, cât şi de aliaţi tradiţionali ai Germaniei, precum Austria şi Luxemburg.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a argumentat că bugetul Uniunii Europene trebuie să fie folosit mai degrabă pentru intensificarea controalelor la frontierele externe decât pentru recompense financiare acordate unor ţări care acceptă extracomunitari. „Solidaritatea înseamnă mult mai mult decât primirea imigranţilor”, a spus liderul de la Viena, citat de Financial Times. La rândul său, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a argumentat că fondurile de coeziune de care beneficiază noile state membre UE sunt pentru „îmbunătăţirea convergenţei, nu pentru altceva”.

Ideea creării unui fond special pentru integrarea imigranţilor a fost criticată şi de premierul statului Luxemburg, Xavier Bettel, care consideră că planul Berlinului riscă să alimenteze populismul. „Dacă impunem condiţionări în domeniul imigraţiei, vom fi sancţionaţi ulterior, nu de guverne, ci de cetăţeni”, a avertizat el, potrivit FT.

Pe de altă parte, Germania, Suedia şi Olanda vor criterii suplimentare pentru accesarea fondurilor de coeziune, preferând condiţii de genul respectării normelor statului de drept, o idee vehiculată deja de Comisia Europeană.

În plus, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ar vrea un sistem de condiţionare a finanţării UE de respectarea standardelor fiscale şi în domeniul muncii. Liderul de la Paris a cerut „vizibilitate şi claritate” privind politicile asociate bugetului european. „Cred că ar fi un lucru normal să fie sistate fondurile dacă sunt încălcate valorile comune. Dacă fondurile europene sunt utilizate pentru îndepărtarea de principiile statului de drept, atunci este vorba de încălcarea condiţiilor iniţiale pentru admiterea în Uniunea Europeană”, a explicat Macron.

Amintind că fondurile europene sunt destinate şi convergenţei economice, Macron a spus, potrivit Reuters: „Voi respinge un buget european folosit pentru finanţarea divergenţelor, în materie fiscală, în domeniul valorilor comune şi pe piaţa muncii”.

Liderii ţărilor central şi est-europene se opun condiţionării accesării fondurilor de coeziune de primirea extracomunitarilor şi de respectarea principiilor statului de drept. Ungaria şi Polonia au fost criticate frecvent de Uniunea Europeană din cauza situaţiei statului de drept.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Lui Pulifrici asta (Macron), care se vede ca are lipici la babe (Brigitte si Merkel), ar trebui sa i se raspunda in cor : „Nu mai dati bani tarilor central si est-europene, care nu accepta sa danseze pe „muzica” voastra, adio si contributii la bugetul UE !” (apropo, azi-dimineata a fost la „Salonul Agriculturii” de la Paris, unde a scarpinat o vaca intre coarne, in fluieraturile agricultorilor francezi, dintre care multi nu au profit lunar mai mare de 300-400 de euro !! Vazindu-l, n-am putut sa nu-mi reamintesc o poza de prin anii ’50, cu vizita lui Hrusciov la un colhoz. Poza subtitrata : „Hrusciov intre porci. Al treilea din dreapta”)

    • Poate pentru tine viitorul se scrie cu „V” de la Visegrad, pentru majoritatea romanilor se scrie cu „V” de la comisia de la Venetia. Iar felul in care comentezi iti arata calitatea intelectuala…

    • .. sau cu „V” de la „Vai de capul tau de sluga globalisto-sorosista !” („globalist” vine de la gloaba) … Dar ce poti cere de la o nevertebrata ? …

  2. Mutti rezista in Bundestag la presiunile stangii si la cele ale nationalistilor pt ca este o globalista bine hranita cu fonduri. Actualmente o deranjeaza tarile sau “regiunile”,cum le place globalistilor sa spuna, din Estul european care nu sunt hotarate sa preia mai multi migranti. Asa ca la Bruxelles le spune la obraz liderilor estici incapatanati “keine Fluchtlinge,kein Geld !” Daca nu sunt solidari cu UE germana,cu sistemul lor de azil, la impartit si integrat sirieni,nordafricani samd, atunci li se vor reduce drastic din “Fondurile structurale”,din miliardele promise de birocratia UE… Mutti nu iubeste natiunile,iubeste doar fondurile si profiturile aduse de diviziunea sociala a muncii in Europa globalistilor. Asa ca face orice i se cere de catre lobbyul sfintei industrii germane ca exportul sa duduie si Europa sa se coloreze…

  3. Solutia reala nu o constituie „fondurile pentru integrarea imigrantilor”, ci fondurile reale si judicios utilizate pentru raminerea imigrantilor la ei in tara. Fie ca aceasta tara este lovita de razboi, fie ca este victima foametei. Daca puterile neocoloniale vest-europene (+USA) ar inceta sa-si mai urmareasca scopurile meschine, urmate de pauperizare si distrugerea programata a economiilor si societatilor din ceea ce in mod „uzual” este numita „lumea a treia”, daca ar renunta sa sustina tot felul de nemernici in fruntea tarilor pe ale caror resurse au pus ochii, daca ar opri iscarea si incurajarea conflictelor zonale si daca ar face ca orice potential imigrant sa cistige nu un dolar, ci cinci pe zi (oh ! ce fericiti ar fi cu totii !) cred ca n-am mai fi in nenorocita de situatie actuala.

  4. Lui”Mda”:Da tie V ul de la Venetia iti arata cu virf si indesat „conditia intelectuala”
    In rest legat de articol: cine o sa stabileasca „normele statului de drept” si care state le respecta sau nu.Sa facem o comisie din 27 de membri(UK este jumate afara din UE) si votu sa fie unanim.Cred ca asa ar fi corect.
    Mutti&Macaron sunt in o discutie a surzilo.Tara arde si baba se piaptana.Exista semne si presiuni tot mai mar ca UE sa clacheze, si pe ei ii doare de sactiuni -dar todeauna ale altora,pt ca nu e asa ,ei sunt perfecti.Franta si Germania sunt profitorii sefi ai UE,si daca se destrama firmele tarilor lor ar suferi cel mai mult caci si-au intins tentaculele in toata Europa de est.UK ar fi ce-a mai cistigata,iar in privinta Romaniei, exceptind libera circulatie a plebei, nu va fi nici mai rau dar nici mai bine.

  5. In maxim 1 an vom putea spune adio fondurilor UE. Nu are legatura cu Justitia si alte bla, bla-uri. Vestul are nevoie de bani mai multi, are milioane de someri, imigranti care nu lucreaza, plus presiunea mentinerii unui nivel de trai ridicat pe care nu mai are cine sa-l sustina deoarece au mutat tot ce era fabrica in zonele cu salarii mici si foarte mici si au ramas fara locuri de munca acasa. Acum guvernele occidentale trebuie sa subventioneze industria locala. This means money. De unde? Din tortul UE care a devenit mai mic cu Brexit-ul. Deci, bye-bye fonduri UE ptr estici. Motive se gasesc pe toate drumurile. Pa si pusi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.