Megaafacerea Romexpo a primit undă verde

Camera Deputaților a adoptat actul normativ care permite Camerei de Comerț și Industrie a României, condusă de Mihai Draban, să se asocieze cu compania Iulius, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, și să construiască 14 turnuri pe terenul de 42 de hectare de la Romexpo în nordul Capitalei. Afacerea se ridică la aproape 3 miliarde de euro. Legea, inițiată de PMP, prevede tramsiterea din proprietatea statului, cu titlu gratuit, Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii.

Terenul de la Romexpo este doar unul dintre ele. USR și UDMR au votat împotrivă și au anunțat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională proiectul. Legea a fost votată cu 178 voturi ”pentru”, 45 ”împotrivă” şi 13 abţineri. S-au opus parlamentarii USR și UDMR. “Ce se întâmplă azi în Parlamentul României, prin acest proiect de lege, este un tun imobiliar transpartinic. PMP a inițiat legea, PNL a pus-o pe ordinea de zi și PSD o susține. E vorba de devalizarea statului român de un teren de 46 de hectare din cea mai bună zonă a Capitalei. Valoarea estimată este în zona milioanelor de euro, poate 300-400 milioane. Este vorba despre aceeași sumă pe care o investim, anual, în drumurile naționale și autostrăzile din România, sau costul construcției unei autostrăzi, ca să ne facem un ordin de mărime. Asistăm la o devalizare a statului cu mâna Parlamentului.”, a declarat Cătălin Drulă, deputat USR.

Practic, terenul din nordul Capitalei, deținut de RAPPS dar dat în concesiune către Camera de Comerț și Industrie a României, va fi transferat cu titlul gratuit către aceasta din urmă. Se va da astfel liber megaproiectului de peste 3 miliarde de euro pe care CCIR și compania Iulius l-au preconizat la Romexpo, și anume construcția a14 clădiri cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall.

Cabinetul Orban a pasat Parlamentului sarcina de a decide sau nu transferul proprietății terenului de la Romexpo la Camera de Comerț și Industrie a României de la RAPPS, conform unui document guvernamental. Miniștrii s-au ferit să dea un răspuns tranșant la o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, iniţiată de deputatul PMP Emil Marius Pașcan și de un grup de parlamentari PMP.

Inițiativa legislativă a avut ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, cu modificările și completările ulterioare, propunându-se, în principal: transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naționale a terenurilor proprietate privată a statului transmise în folosința gratuită a acesteia, care, până la intrarea în vigoare a prezentelor reglementări, nu au fost revendicate (cele pentru care există cereri de restituire în curs de soluționare urmând a se transfera după clarificarea regimului lor juridic), în vederea desfășurării activității specifice cu caracter de continuitate; acordarea posibilității Camerei Naționale de a îndeplini servicii publice sau funcții ce implică exercițiul autorității de stat prin delegarea acestora de către autoritățile publice competente; instituirea și stabilirea modului de organizare și funcționare a Catalogului firmelor, ce reprezintă evidența tuturor profesioniștilor și care urmează a fi întocmit și actualizat periodic de către Camera Națională; – stabilirea ca componența colegiului de conducere și durata mandatului membrilor acestuia să fie stabilite prin statutul Camerei Naționale, cu asigurarea reprezentativității tuturor categoriilor de membri ai Camerei Naționale (în prezent legea stabilește un număr de 27 de membri); mutarea atribuției de întocmire și publicare a Buletinului Oficial al Camerei Naționale din sarcina Colegiului de conducere în sarcina președintelui Camerei Naționale.

”Semnalăm faptul că dreptul de folosință gratuită constituit în favoarea Camerei Naţionale în temeiul Hotărârii Guvernului nr.1709/2004 privind unele măsuri referitoare la dreptul de administrare și folosință asupra unei suprafețe de teren, proprietate privată a statului, cu modificările ulterioare, acordă acestei entităţi prerogativa posesiei și dreptul de a culege fructele bunurilor, conform destinaţiei. Luând în considerare caracterul esenţialmente revocabil al dreptului de folosință de către titularul dreptului de proprietate precum şi împrejurarea că o astfel de manifestare de voinţă a fost exprimată prin Hotărârea Guvernului nr. 501/2010 privind încetarea dreptului de folosință gratuită asupra unor terenuri proprietate privată a statului nu rezultă care este motivul pentru care inițiatorii propun și susțin ieşirea definitivă din patrimoniul statului a bunului imobil ce face obiectul măsurii.
Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra faptului că pentru terenurile care fac obiectul inițiativei legislative, statul va plăti
despăgubiri de peste 300 de milioane de euro”, se spune în punctul de vedere al Guvernului.

Mihai Daraban, șeful Camerei de Comerț și Industrie a României, și omul de afaceri ieșean Iulian Dascălu, supranumit regele mall-urilor, sunt cei doi corifei ai megaafacerii de 2,87 miliarde de euro de la Romexpo. Printr-un comunicat care a surprins pe toată lumea, CCIR și grupul Iulius au anunțat că vor să schimbe complet fața terenului de 42 de hectare din nordul Capitalei în ceea ce se vrea cel mai ambițios proiect imobiliar din România. Totuși, afacerea asta n-a picat din senin pentru că Dascălu, deținătorul mai multor centre comerciale și proiecte imobiliare de anvergură în Iași, Cluj-Napoca, Suceava, Timișoara etc., s-a lipit încă din 2017 de Romexpo, o mină de aur pentru orice investito. Urmărind carierele celor doi se observă o afinitate extrem de puternică pentru politicienii liberali. În urmă cu câțiva ani, Cozmin Gușă spunea despre Iulian Dascălu că este ”noul Dinu Patriciu” al PNL, acesta avându-i în subordine pe foștii miniștri liberali Cristian Adomniței, Cristian David, Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu și Ovidiu Silaghi. De altfel, marile sale afaceri s-au făcut în orașe unde liberalii au avut un cuvânt important de spus. La Iași, deși a fost condus de pesedistul Gheroghe Nichita, aripa liberală a fost extrem de puternică, fiind o pepinieră importantă pentru miniștrii PNL. La Cluj-Napoca, afacerile lui Dascălu au avut girul fostului greu PNL Marius Nicoară iar la Timișoara omul de afaceri a fost propus cetățean de onoare de către primarul PNL Nicolae Robu, după ce a demarat proiectul de peste 400 milioane de euro Openville.

La rândul său, Mihai Daraban s-a dovedit un susținător înfocat al actualului președinte Klaus Iohannis, fiind un participant și cuvântător la adunările sale electorale. Deși a început politica în PSD, fiind fiul fostului parlamentar social-democrat Aurel Daraban, a cotit-o spre liberalism după ce a avut conflicte cu aripa Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu. De altfel, cu acesta din urmă s-a și îmbrâncit în văzut tuturor la o dezbatere pe tema taxelor locale din Constanța.

Daraban și Dascălu au copt afacerea de la Romexpo încă din 2017, la câțiva ani după ce primul a ajuns șef la CCIR. Camera de Comerț a obținut în 2004 concesiunea celor 42 de hectare de la Romexpo pentru 49 de ani și este proprietara clădirilor. Terenul aparține de RAPPS. În iulie 2017, s-a anunțat că ”Grupul Iulius și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) negociază un parteneriat prin care să modernizeze complexul expozițional Romexpo și să construiască un proiect imobiliar mixt în jurul acestuia. În august 2017, înființează o companie care urma să aibă un scop foarte precis. În septembrie 2017, Dascălu a plătit 3 milioane euro pentru niște clădiri fără o prea mare importanță, în vederea demolării, și s-a obligat să achite către Romexpo cel puțin 600.000 euro pe an sub formă de chirie pentru Pavilionul A (spațiilor de expunere de 100.000 de metri pătrați) timp de minimum 10 ani. „Stoneberg SRL (numele firmei amintite, n.r.) va edifica, pe cheltuiala proprie pentru Romexpo SA, facilităţile pavilioanelor B în valoare de minim 2 milioane de euro”, se arăta în Monitorul Oficial. Miza cea mai mare o reprezintă însă terenul disponibil, unde Grupul Iulius dorește să construiască un proiect imobiliar mixt. Dascălu nu este singur în Iulius pentru că tot în 2017, cu puțin timp înainte de intrarea în sfera Romexpo, s-a aliat cu sud-africanii de la Atterbury, care au achiziționat o parte din grupul omului de afaceri ieșean. Și au venit cu bani.

Dascălu a reușit acolo unde Elena Udrea și Gabriela Firea n-au putut. Udrea a încercat să preia Romexpo pe vremea când Traian Băsescu era președinte iar Gabriela Firea a vrut să facă o sală polivalentă și să modernizeze pavilionul central și pentru asta a semnat un parteneriat cu CCIR. Acum, primarul Capitalei, a spus că se opunea megaafacerii Daraban-Dascălu, susținând că vrea ca Romexpo să respecte parteneriatul semnat cu Primăria București la începutul mandatului său, parteneriat prin care se propuneau investiţii în pavilionul central cu cupolă al Romexpo şi în celelalte suprafeţe adiacente pentru a dezvolta zone de expoziţii, culturale, industriale, cercetare, entertainment și alimentaţie publică. Dezbaterea va fi reluată în Comisia economică pentru acordarea unui raport, care va intra ulterior pentru vot în plenul Senatului, primă Cameră legislativă sesizată cu această propunere legislativă.

Iulian Dascălu a avut până acum porți deschise datorită implicării unor politicieni. La Iași de exemplu, ideea construirii mall-ului în centrul vechi al orașului a venit în 1998, pe vremea primarului Constantin Simirad. Investiția a picat din cauză că prefectul de atunci, Florin Vitan, s-a opus distrugerii parcului. Însă, în 2004, consilierii locali au votat în preajma Crăciunului proiectul Palas. Pentru omul de afaceri totul a mers bine, singurul păgubit fiind Consiliul Local Iași, care nu și-a primit creanța de la Dascălu. În 2015, autoritățile au dat în judecată grupul de firme, invocând un debit neachitat de 7,6 milioane de lei, sumă ce reprezenta contravaloarea redevenţei din perioada 2011 – 2013, la care au fost adăugate şi penalităţile cuvenite.

Contractul a făcut obiectul unui dosar la DNA, după ce niște oameni de afaceri din Iași au reclamat că acel teren i-a fost încredințat lui Dascălu fără licitație. Unul dintre ai, Zaharia Schrotter, spunea la acea vreme că, condițiile contarctuale ce privesc afacerea ”Palas” sunt evident favorabile societății Iulius Group. Afaceristul arăta că ”pentru ca Dascălu să primească acest cadou, s-au dat bani mulți! Desigur, exista și o persoană sau mai multe care i-au luat. Câți bani au fost, să stabilească procurorii! În orice țară cu o o justiție sănătoasă, a doua zi după semnarea acestui contract, mulți dintre cei care l-au avizat ar fi fost arestați”. După cinci ani de cercetări, procurorii DNA l-au găsit nevinovat pe fostul primar Gheorghe Nichita. Dar, în 2010, Curtea de Apel a decis definitiv și irevocabil că afacerea ”Palas” e ilegală, deoarece ”nu s-a urmărit interesul public”. Cu toate acestea, lucrările au șantier au continuat. A mai venit a treia sentință de la Curtea de Apel București care consfințea ilegalitatea Palas, însă și de această dată autoritățile statului au închis ochii. De ce? S-a spus că Iulian Dascălu este înconjurat de foști angajați importanți ai Securității sau ai SRI. Omul de afaceri clujan Arpad Paszkany, după un conflict cu Dascălu, a spus că ieșeanul are mai mulți generali decât Poliția Română. Recent, cotidianul Libertatea a scris că din cauza legăturilor cu omul de afaceri ieșean Iulian Dascălu a fost dat afară din SRI un ofițer de top, văzut anterior drept succesor al lui Florian Coldea (fost director adjunct al SRI). Este vorba de Alexandru Sas, fost comandor al SRI, nepot al lui Ioan Mircea Pașcu și unul dintre favoriții lui George Maior.

La Cluj-Napoca, Dascălu a primit ajutor de la fostul liberal Marius Nicoară, președintele Consilului Județean Cluj. În 2006, Nicoară a semnat un contract prin care se făcea asocierea dintre Univers T și Iulius Grup. Prin această mișcare, Univers T primea 25% din profitul încasat de Iulius Mall. Suprafața pe care Dascălu a primit-o de la Univers T era de 68.000 de metri pătrați pe o perioadă de 49 de ani iar ieșeanu s-a angajat să facă investiții de 47 milioane de euro.

Celelalt corifeu al afacerii Romexpo, Mihai Daraban a venit la CCIR în 2014, în locul președintelui suspendat Mihai Vlasov, cel care a avut probleme penale. La vremea aceea, Daraban avea 46 de ani și conducea din 2002 Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA) din 2002. A fost director în grupul de firme Histria, deţinut de omul de afaceri Gelu Bosînceanu, proprietarul Şantierului Naval Constanţa. Tatăl lui Mihai Daraban, Aurel Daraban (decedat în 2004) a fost ani de zile director al Şantierului Naval Constanţa, un respectat „navalist”, implicat şi în politică, fiind deputat PDSR. Şi Mihai Daraban a fost membru al PSD, şef la tineret, până în 2004 când organizaţia judeţeană a fost preluată de Radu Mazăre. Cu acesta din urmă a început un război ce s-a întins pe mai mulți ani după ce Daraban a contestat taxele pe care primarul Mazăre le impunea agenților economici din Constanța. La una dintre dezbaterile pe tema impozitelor locale, Daraban s-a îmbrâncit cu apropiatul lui Mazăre, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța. Ori de câte ori avea ocazie, Daraban contesta în public măsurile luate de cuplul Mazăre-Constantinescu, susținând că ia partea mediului de afaceri. Unul dintre oamenii de afaceri greu cu care era apropiat a fost Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere şi prieten cu Bosînceanu.

În timp, Daraban s-a îndepărat de PSD și a devenit în ultimii ani chiar un critic acerb a guvernărilor social-democrate. În timpul campaniei electorale pentru președințiel, Daraban a participat la întrunirile lui Klaus Iohannis. De exemplu, la o adunare ce a avut loc în luna octombrie, înainte de căderea guvernului Dăncilă. Daraban a declarat că pentru a crește nesustenabil salariile, măsură aplicată de guvernul PSD, ”nu-ți trebuie decât, cel mult, patru clase primare”. ”Ați mai spus domnule președinte de nenumărate ori și un alt cuvânt important, sustenabilitate. Ca să mărești nesustenabil, nu-ți trebuie decât, cel mult, patru clase primare. Nu putem spune că am asistat în ultimii ani la un program de guvernare, din moment ce puncte importante ale clasamentelor în care ne aruncă Eurostat (oficiul de statistică al Comisiei Europene, n.r.), ale celebrei lipse de infrastructură, nu au fost luate în considerare”, spunea Daraban în fața lui Iohannis și a susținătorilor acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Ce şpagă apocaliptică s-o fi dat. Să ai parlamentul republicii bananiere la comandă e ceva.

  2. Cetatenii din Nana unde Tatarul Basescu a Furat Tot doresc ca Jivina Veninoasa sa fie Ingropat de Viu in Mlastinilie de la Scrovistea impreuna cu Sculamentista din Plescoi pentru a Stirpi propagarea Pandemiei.

  3. Mai destepti decat Dragnea cu Belina.Problema e ca zona de la Romexpo chiar are nevoie de sistematizare, mai ales după ce primarul Base a aprobat construirea celor 2 monstri de la intrare. Dumnezeu știe în ce condiții. Poate, cândva, va trece și metroul prin apropiere. Numai dacă va pierde alegerile PNL.

  4. Ambadasa SUA,raport devoalat de Wikileaks:
    „Cunoscut ca «Regele mall-urilor», Iulian Dascălu este un om de afaceri din Iaşi relativ tânăr şi bogat.Dascălu a reuşit să transforme Iulius Group SRL într-o companie naţională care a ridicat o serie de mall-uri în Moldova şi Transilvania. Prin companiile sale, Dascălu are de asemenea legături cu justiţia, cu SRI-ul şi cu Securitatea, foşti oficiali de rang înalt din toate acestea lucrând acum ca directori sau având legături cu compania sa. Averea sa netă este estimată la aproximativ 120 de milioane de dolari”

  5. BAI FRAIERILOR CE DOVADA MAI CLARA VRETI.DANCU SI GUSE UNESTE PNL SI PSD CARE AU DEVENIT PARTIDE PROSOVIETICE PENTRU A FACILITA O AFACERE URIASE CU TERENURI ALE STATULUI DATE UNUI PROSOVIETIC IULICA.DECI BELINA ERA ILEGALA FARA SA FIE DATA CUIVA,RAMANAND A STATULUI DAR TERENURI ALE STATULUI POT FI DATE UNUI PROSOVIETIC.BA DA PROST POPOR MAI AVEM.ALO CEI CARE INCA TIN CU PNL SAU CEI CARE AU RAMAS FIDELI PSD – PROSTIA ESTE O MARE DOAMNA PENTRU VOI.ROMANIA NU MAI ARE NICI O SANSA.LAGAR PLACUT.ZIARISTII LUI PESTE CARE SE DAU INDEPENDENTI MUCLES.

  6. Nebuni de azil dublati de infractori de Editat. TURNURILE întotdeauna au fost si ORIBILE, si PROMISCUI. Aducatoare de pagube, nu de profit. Deputati-nespalati si „oameni de-afaceri” Editat. Fiindca rezultatul o sa fie Editat. @Eric: tipii fiind, într-adevar, cu totii, si de-o parte (Camera deputatilor : CINE I-A ALES pe resoectivii BOSCHETARI?) si de alta („oamenii de afaceri”) de teapa lui Basescu Traian-Isarescu Mugur-Nastase Adrian.

  7. Puternica societate civilă din București va ieși în stradă. Apoi, fiecare va merge la muncă.
    Sau la șpriț. Fiecare după necesități.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.