Analiza Agent Green – Cum a deraiat PNRR-ul!

European flag at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on May 23, 2019, ahead of upcoming European elections. European elections will be held from May 22 to 26, 2019. Photo by Nicolas Roses/ABACAPRESS.COM

Comisia Europeană nu este de acord cu anumite propuneri prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, documentul avansat de România la Bruxelles pentru a primi 30 de miliarde de euro, precum proiectul pentru racordarea la gaze a unor localități, cel pentru refacerea sistemului de irigații, sau realizarea unor cioturi de autostradă. Președintele Agent Green, Gabriel Păun, îi acuză pe autorii Planului că au inclus proiecte pentru distrugerea mediului prin irigații, betonarea râului, pe drumuri forestiere noi, pe gaze și arderea pădurii pentru a produce energie. ””Am explicat cât se poate de clar la dezbaterea pe viu din luna februarie că România este în eroare cu PNRR deoarece se abordează efectele și nu cauza problemelor care necesită finanțări strategice de urgență. Am spus că trebuie să lucrăm cu natura și nu împotriva ei. Am spus că nu putem toca banii europeni pe distrugerea mediului prin irigații, betonarea râurilor, pe drumuri forestiere noi, pe gaze și arderea pădurii pentru a produce energie. Am insistat să renaturăm cursurile de apă, să protejăm strict pădurile seculare, să împădurim toate zonele țării vizate de deșertificare, să echipăm casele cu pompe de căldură și panouri solare, să producem apă caldă și căldură din soarele de pe acoperișurile blocurilor”, a spus Păun.

Cu toate că după dezbaterile din luna februarie și negocierile din luna martie, PNRR a fost semnificativ îmbunătățit, alocându-se bugete semnificative pentru tranziția verde, schimbări climatice și biodiversitate, versiunea transmisă Comisiei Europene nu a rămas cea mai ambițioasă. Aceasta a inclus inițiative pentru betonarea râurilor, irigații în zone vizate de deșertificare și arderea de combustibili fosili, precum gazul. Comisia Europeană a reacționat deja și a sancționat România prin eliminarea proiectelor care vizează cheltuirea a 600 de milioane de euro pentru expansiunea rețelei de gaze naturale. La fel s-a întâmplat și cu cei 5,77 miliarde de euro pe care România vrea să le toace pe lucrări inutile de irigații și drenaje.

”Îmi este clar acum că proiectele înaintate Comisiei Europene sunt făcute de persoane cu o mentalitate învechită și distructivă care au dus țara în situația în care ne aflăm. Ei nu mai au ce căuta în sistem și trebuie trași la răspundere pentru dezastrul cauzat. Soluția este reformă sistemică în toate autoritățile și regiile care administrează apele, pădurile, solurile și energia României”, a afirmat Păun.

De exemplu, în cazul apelor, infrastructura verde pentru combaterea riscurilor la inundații prin renaturarea cursurilor de apă este superioară din punct de vedere al eficienței costurilor, potrivit Agentiei Europene pentru Protectia Mediului.

De asemenea, prin strategia UE pentru biodiversitate, se cere statelor membre să își protejeze strict 10% din suprafața țării și toate pădurile primare și secular rămase. Ori în forma actuală, România își propune să defrișeze suprafețe importante pentru a realiza drumuri foresiere noi chiar și acolo unde nu există, adică și în pădurile primare și seculare.

Mai mult, la insistențele Agent Green, suma destinată împădurilor a crescut de la 0,38 miliarde initial la 1 miliard de euro și ulterior la 1,5 miliarde cu scopul de a împăduri 3 milioane de hectare vizate de deșertificare și creșterea suprafeței împădurite a țării de la 29% în prezent până la 32% în 2026 și 40% în 2030. Însă, într-o recentă sedință a ministerului mediului cu ONG-urile de mediu, ministrul Tanczos Barna a anunțat că nu va împăduri mai mult de 0,04 milioane hectare.

Zilele trecute s-a anunțat că România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru sistemul de irigaţii. Vicepremierul Dan Barna a spus că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia. De asemenea, componenta de infrastructură este încă în analiză. Întrebat despre această situație, președintele Klaus Iohannis a precizat că au fost „de așteptat” aceste dificultăți pentru că planul de redresare este un instrument nou al Uniunii Europene. „Vom fi pregătiți pentru acest plan național și vom îmbunătăți proiectele ca să fie acceptate”, a spus președintele.

De asemenea, Comisia Europeană a respins și proiectul propus de România pentru racordarea a sute de localități la rețelele de gaze naturale. Planul țării noastre era să primească 600 milioane de euro pentru acest proiect.

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că în acest moment nu este nimic respins din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană, menţionând că o singură ţară din UE, Portugalia, a depus programul final. ”PNRR are două componente, una de reformă şi alta de investiţii. Este o reformă pe care noi ne-o asumăm, ne-am asumat-o în mai multe programe, există un plan de reforme şi apoi există un plan de investiţii. În acest moment nimic nu este respins de CE. Suntem într-o negociere cu Comisia Europeană. PNRR este diferit de sistemul de fonduri europene, are ataşat digitalizarea şi partea de energie verde. (…) PNRR în acest moment este un draft, se negociază fiecare capitol. În afară de o singură ţară, Portugalia, nimeni nu a depus programul final până acum. Este o negociere”, a afirmat premierul la TVR 1.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Ce este atit de greu de inteles???.
    U. E., NU INVESTESTE IN TARILE AFLATE IN CURS DE DEZMEMBRARE.
    SE pare ca asta este si dorinta romanilor, pt ca acestia stau linistiti in case (in timp ce altii protesteaza), se uita la tv, se spala pe maini si asteapta sa fie ingropati dezbracati de haine, aruncati in saci de gunoi, de catre cocalarul arafat.

  2. Pe intelesul tuturor.
    Reforma= definitivarea abdicarii de la suveranitate, continuarea privatizarii profiturilor si socializarii pierderilor, ca asa e in democratie.
    Investitii= bani aruncati din elicopter (proveniti din tastatura magica a BCE, sora FED), dar nu oriunde, si mai ales nu in proiecte utile, ci doar in aventuri economice fara noima, barcute de hartie, borduri, pavele, Festivalul Papainoagelor, Festivalul Laserelor pe Cladiri, proiecte pentru asa-zisa egalitate (de gen, de varsta, de experienta, de orice- de unde si inflatia de incapabili din administratie). NU SE VOR DA BANI pentru: proiecte utile de care ar putea beneficia real populatia, cum ar fi in cazul de fata sistemul de irigatii (ce, iar vreti sa mancati romaneste? Ia, fuga la Kaufland si luati civilizat porc olandez si pere din Argentina), sistemul in descompunere al termoficarii, cu tevi de acum 50-60 de ani, spitale, scoli, chestiuni din acestea deranjante.
    Numai naivii isi inchipuie ca vin bani din cer, asa, de undeva, de la niste binevoitori anonimi.

  3. in fapt UE s-a prins ca actualul guvern vroia sa deconteze irigatiile lui ceausescu ( ca pristanda) respectiv amenajarile de irigatii( canale, rampe, statii, diguri… ) lasate in paragina care urmau sa fie cosmetizate pe bani grei de firme de apartament ca si acum facute. ( s-a trecut de la faza studiilor la faza cosmetizarii). iar la treaba cu conductele de gaz s-a prins ca actualul guvern vroia sa scuteasca pe EON, ENEL…de construirea acestora conform contractelor de privatizare , nerespectate privind extinderea retelei. avem un guvern de hoti prosti .

  4. De la aderarea din 2005 au existat ciclurile de finantare europeana 2007-2014, 2015-2021 si acum 2021-2027. Foarte multi primari, asa zisi antreprenori si au batut joc de acesti,cu proiecte si investitii inutile si multe hotii.Acum UE nu mai accepta aceste aspecte. Un singur ex.blocurile construite intre 1975-1989 ce presupun modernizari- contoare de gaze, contracte de utilitati pe fiecare proprietar, centrake de bloc, mai multe spatii verzi, parcari, reducerea poluarii aerului si fonice, panouri solare pe terase. Astfel incat sa existe doar un administrator la 3-4 scari si un simplu fond de reparatii doar pentru partile comune.Fiecare sa plateasca cat consuma iar datornicii cu anii sa se mute in mediul rural. Asa se reduc costurile la intretinere. La fel si pentru alte domenii.

  5. Fotosinteza ramane cel mai important inamic al schimbarilor climatice.Pentru cei peste 40 de ani se invata in clasa a 5-a!

    E foarte buna propunerea cu impadurirea.
    E foarte buna propunerea cu irigatia.
    Nu trebuie sa fii foarte scolit sa-ti dai seama ca daca s-ar amenaja pentru irigatii toate suprafetele cu posibilitate pentru irigatii unde am ajunge cu productiile!
    Lasati vrajeala ca nu e apa pe Dunare sau pe raurile interne!
    N-are niciun interes Europa sa facem noi agricultura la standardele lor ca atunci nu mai cumparam nimic de la ei!
    Pai daca irigi si ai un sistem de culturi bine gandit nu produci fotosinteza.Pai plantatiile de vii si pomi fructiferi nu produc fotosinteza!

    Verzii astia au dreptate doar in ce priveste taierile de paduri si reimpaduririle!
    Daca bagi gaze la case nu o sa mai cumpere lemne pentru sobe si centrale si nu se mai taie padurea!
    E bine si de la soare ,dar e mai scump!

    Romania pute de deseuri!Toate paraile,raurile sunt pline de nesimtirea romaneasca ,dar n-am auzit nimic de constructia de depozite de deseuri, desi suntem in.infrigement si importam deseuri!

    Noi ne plimbam pe cararui,Ieurupa numai prin bucatarie nu si-a facut autostrada si ne cere noua economie verde!

    Economia noastra e verde pentru ca nu mai exista industrie!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.