Analiză Culmea – azilele, „un business de viitor”

Afacerile cu căminele de bătrâni au ajuns să reprezinte unul dintre business-urile cu cel mai mare potențial din România. Pe fondul îmbătrânirii populației, în următorii ani ar putea să își tripleze cifra de afaceri, în contextul în care peste 1,7 milioane de români, ,,decrețeii’’, vor ieși la pensie, arată analiză realizată de firma de consultanță Frames.

Datele statistice arată că afacerile firmelor cu cod CAEN 8730 (Activități ale căminelor de bătrâni si ale căminelor pentru persoane aflate in incapacitate de a se îngriji singure) au trecut, anul trecut, de granița de 200 de milioane de lei, iar în perspectiva următorilor 5 ani, ar putea trece de 600 milioane de lei. Față de anul 2021, business-ul celor 223 de firme active a crescut cu peste 50 de milioane de lei, de la 156,6 mil. lei în 2021 la 206 milioane lei în 2022.

Spre comparație, în 2008, afacerile cu căminele de bătrâni nu depășeau 4,61 milioane lei. Și profitabilitatea firmelor a crescut spectaculos, de la 31 de milioane de lei în 2021 la 45,7 milioane lei în 2022. În urmă cu 10 ani, căminele de bătrâni nu înregistrau un profit mai mare de 1 milion de lei.

Interesant este că profiturile spectaculoase înregistrate de căminele de bătrâni au fost realizate cu numai 1619 angajați în 2022, cu 300 mai mulți decât anul precedent. ,,Statisticile indică faptul că cele mai multe firme (170) au mai puțin de 10 angajați, iar media este de 3 angajați / societate.

,,Să îți deschizi un cămin de bătrâni sau chiar mai mult, un lanț de centre de îngrijire a bătrînilor a devenit, așa cum estimam într-o analiză Frames, un business de viitor. Îmbătrînirea accelerată a populației și absența unui sistem de asistență socială la domiciliu fac ca tot mai multe persoane de vârsta a III-a să ajungă clienți ai acestor cămine”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

,,La cum arată datele statistice oficiale, legate de îmbătrânirea populației, de valul uriaș de ieșiri la pensie din următorii 7-8 ani, ne așteptăm ca acest tip de business să devină unul dintre cele mai profitabile din România în condițiile în care statul nu asigură o alternativă – cămine de bătrâni de stat capabile să preia, gratuit, numărul mare de beneficiari. Ministerul Muncii, cel al Sănătății, Ministerul Familiei ar trebui să vină urgent cu o strategie națională în acest domeniu, care să vizeze construcția de cămine de bătrâni, de stat, cu fonduri europene’’, a mai spus managerul Frames.

Investitorii au intuit potențialul acestui business, dovadă că numărul companiilor cu cod CAEN 8730 a crescut de la 32 în 2010 la 228 în 2022.

Potrivit datelor statistice de la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului, topul companiilor in funcție de cifra de afaceri este condus de Asertivo Premium SRL din București, cu un business de 7,7 milioane de lei în 2022 și un profit net de 1,7 milioane de lei.

Pe locul secund se află Corsica Obiect SRL din București, cu afaceri de 5,61 milioane de lei și un profit chiar mai mare, de 1,99 milioane lei.

Locurile următoare în top sunt ocupate de Miraflor SRL București (5,48 milioane cifră de afaceri), Lukby by BLS SRL (4,69 mil. lei), Căminul Stejarul SRL (4,11 milioane lei), Geronto Life Med SRL (4,04 mil.lei), Casa Primitoare SRL (3,87 mil.lei), Enrom Management MT SRL (3,79 milioane lei), Care Center Sf. Maria SRL (3,76 mil lei) și Revera Independent SRL (3,63 milioane lei)

Cele mai multe firme de profil se află în București (48), Ilfov (41), Timiș (22), Argeș (21) și Constanța (14 firme).

Îmbătrânirea populației, un fenomen care se accentuează

Pe an ce trece, populația României îmbătrânește și devine tot mai bolnavă. Potrivit datelor furnizate de lnstitutul Național de Statistică, populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare ale acestui fenomen.

Numărul bătrânilor de peste 65 de ani, de exemplu, a trecut de 3,8 milioane de persoane (17,5% din total), în timp ce numărul copiilor este de numai 3,19 milioane (14,5%).

,,În România nu există, în prezent, un sistem de suport pentru oamenii de vârsta a treia. Odată cu ieșirea la pensie, mulți dintre ei se îmbolnăvesc, iar problemele financiare iau amploare, marea lor majoritate intrând în zona de sărăcie extremă.

Pensiile mici, cheltuielile de nesuportat din punct de vedere financiar, accesul limitat la tratamente de specialitate, lipsa suportului din partea rudelor fac ca mulți dintre ei să treacă printr-o adevărată dramă, iar rata ridicată a deceselor reflectă dimensiunea tragediei sociale’’, arată analiza Frames.

În prezent, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%), o categorie care peste 10-15 ani va ieși la pensie.

,,Decrețeii reprezintă o adevărată bombă cu ceas pentru sistemul de pensii și asistență socială din România. Nu văd, în prezent, cum va reuși statul să rezolve această problemă majoră, în condițiile în care nu vine cu măsuri eficiente pentru stimularea natalității, pentru creșterea numărului de locuri de muncă etc.’’, afirmă Adrian Negrescu.

În prezent, speranța de viață a bătrânilor din România este printre cele mai scăzute din Europa.
Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalității, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer.

Statisticile medicale arată că aproape jumătate din totalul deceselor sunt cauzate de comportamentele riscante în materie de sănătate, dezvoltate încă din perioada vieții active.

Rata consumului de alcool și a alimentației nesănătoase raportate în rândul românilor este mai mare comparativ cu media UE.

Excesul de greutate, obezitatea și fumatul sunt ridicate în România și au crescut constant în ultimele două decenii.

Potrivit studiului Frames, pe fondul acestor probleme, România are nevoie urgentă de un plan național de pregătire în zona asistenței medicale de specialitate.

,,Nevoia de personal din clinici, din spitale, din cabinetele medicale din țară, de cămine de bătrâni este uriașă și va crește semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populației.
”Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, pe fondul migrației, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal, astfel că, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali’’, arăta analiza.

Potrivit datelor Eurostat, în pofida creșterii numărului de angajați în ultimul deceniu, numărul de medici și asistenți medicali rămâne cu mult sub mediile UE.

În 2019, existau 3,2 medici practicanți la 1 000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9) și 7,5 asistenți medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).

În țara noastră ,,rata mortalității evitabile este a treia cea mai ridicată din UE, principalele cauze ale acesteia fiind bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool.
Mortalitatea din cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE și include decesele cauzate de cancer de prostată și mamar care pot fi tratate’’, arată raportul State of Health in the EU – România 2021, realizat de Comisia Europeană.

Conform Atlasului Zonelor Rurale Marginalizate și al Dezvoltării Umane Locale din România, realizat de Banca Mondială și BERD, Vaslui are cea mai mare rată de marginalizare rurală din țară, calculată ca acces la servicii medicale, de aproximativ 23% (aproape de patru ori mai mare decât media națională), alături de alte opt județe (Iași, Covasna, Brașov, Botoșani, Galați, Bacău, Sibiu și Mehedinți), marginalizarea rurală existentă fiind de 9 – 15% din totalul populației rurale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

12 Comentarii

  1. In America numarul azilelor (ei le denumesc mai elegant) creste de la an la an. Sunt in general in parteneriat privat-stat si diferentiate pentru toate buzunarele. Foarte multi romani care au sosit in America in acesti ani si-au gasit primul loc de munca in asemenea stabilimente. Au dus acolo si naravul romanesc, macar o hartie igienica ciordita pentru a nu pleca cu mana goala acasa. Romanii mai vechi aici si care au avut posibilitati s-au convins ca intretinerea batranilor este un ‘bisnis’ foarte profitabil iar acum, in special in Arizona exista o retea de romani care au devenit patroni ai unor astfel de azile. Afacerea cu batrani merge bine tot timpul. Ingrijirea este in general corespunzatoare iar datorita concurentei mari orice patron destept vrea ca musafirii lui sa traiasca cat mai mult. Schimband cat de cat subiectul, viitorul nu foarte indepartat va oferi tot mai multe tzarcuri diferitelor categorii de oameni, de la mic la mare. Sa speram ca aceste viziuni clocite acum nu se vor transforma in realitate. PS: Se pare ca in Romania cei maimulti intreprinzatori implicati in toate afacerile profitabile cu statul sunt fostii baieti cu epoleti sau oamenii lor. De ce nimeni nu verifica aceasta realitate?

  2. Un articol bine venit. Numai ca ar trebui prevederi legale de constructie ale acestor case de seniori, cu camere pt.2-3 persoane, grup sanitar la fiecare camera. Hrana la 2000-2500 calorii, pentru ca acum nu sunt nici 700 calorii pe zi. Personalul cu pregatire de cel putin doi ani si certificat absolvire. Medici angajati cu 1/2 norma obligatoriu. Sa existe un spatiu verde/curtr amenajata si 2-3 ateliere de lucrat cate ceva pentru cei care sunt inca activi. Ori in toate imaginile tv se vede spatiu improvizat si prost construit. O lege speciale pentru aceste case pt.seniori. Scos cuvantul de azil.

  3. Păi bre..De este o afacere teribilă, de ce statul român o dă la alții.De ce nu o face in mod corect controlabil ca la un spital.. fără hoții și bătrâni tratați incontrolabil..

  4. Am mai scris, s-au spalat pe maini cu copii din orfelinate si nu s-a agatat de aceasta entitate pentru ca nu ieseau bani, si, culmea, au intrat pe batrani pentru ca, iese mult, gras si fara numar, in plus, nu trebuiesc justificati banii cheltuiti aiurea! Cine au fost primii care s-au lipit de aceste afaceri in afara de politicieni(pentru ca au stiut la fix ce se intampla), prin cunostinte, afini si neamuri? Acum se fac ca nu stiu! Sikkktir japite infractoare.

  5. Sigur că azilele sunt „un business de viitor”! …că vor curge banii din pensiile oamenilor care nu au altă alternativă pentru ultimii ani din viață! Ca și în Okțident. Probabil chiar și strădaniile sistemelor din Okțident de a prelungi viața sunt subordonate tot acestei surse de bani infinite…
    La fel cum Salubrizarea a devenit cu ani în urmă în Mioritistan ținta găștii lu’ Mazăre di la Kiustendje ce acum sponsorizează klona „Farul”, și a găștilor dă la Bukale ce acum sponsorizează klonele „Rapid” și „Dinamo”, dintre care cea a lu’ infractoru’ Bușcă-„Walter” a dat-chix la Cluj cu 10 ani în urmă cînd șî ea sponsoriza klona șovină miticească „Uni”Napochim. Găști ce au preluat PRIN INFLUENȚĂ POLITICĂ SUBTERANĂ, PRIN ȘPĂGI, SAU PRIN ȘANTAJ, activitățile astea din majoritatea orașelor mai mici unde tronau P.N.L. și P.S.D.

  6. Un ,,fenomen,,copiat de peste balta.Sa spuna cel cu garla daca gresesc.In azile americane e ca in cele din Romania,sunt pusi batranii sa munceasca la negru.Confectii.Felicitari de sarbatori.Incaltaminte.Zi lumina.Nici macar nu sunt platiti.Amenintati ca sunt dati afara.Sclavi moderni ai un imperiu care se vrea mondial.Pana si vorba ca urmezi ,,visul american,,e bataie de joc.Pentru ca e doar vis.Nu e realitate.Nimeni nu spune nimic despre despre milioanele de oameni nenorociti de sistemul capitalist.Tacere totala.

  7. Azilele sunt un business de viitor ptr escocii si indivizii lipsiti de scrupule, cu talente reale in coruperea autoritatilor, inspectorilor si maestri neasemuiti la a-si atrage de partea lor tot felul de bestii umane gata sa-i serveasca in scopurile lor malefice, lipsite de orice umbra de umanism.
    Bestiile umane si escrocii nu se vor termina niciodata in Rromania, ptr ca aici este locul lor propice de prosperare. Prin urmare nici atrocitatile impotriva batranilor din astfel de azile nu se vor eradica niciodata, in conditiile in care autoritatile pot fi corupte……[Rumburak]

  8. Ce fel de lege nenorocita au facut toti cei din actualul parlament, lege care ia din bugetul asigurarilor cate 7000 de lei pentru fiecare batran asistat in camine si ii da unor nenorociti in baza unui dosar cu fotografii? De ce nu au lasat batranii in casele lor, in familii iar cei 7000 de lei peluna platiti pentru fiecare batran sa fie impartiti corect intre un adistent social scolit pentru a ingriji seniorul, asistanta medicala si un supliment pentru alocatia de hrana si medicamente? Pare de departe o afacere de partid sa o afacere a partidelor care au luat banii pe care ii dadeau familiei care asista batranul si i-au dat unui tortionar. De ce in UE, asistenta sociala a oamenilor in varsta se face la domiciliu cu ajutor de la stat si contract de munca pentru ingrijitor iar la noi se ocupa tot soiul de pile politice de aceste lucruri iar finalul se poate vedea-oameni torturati si decese fara numar?

  9. Conform COR există profesia de îngrijitor pentru bolnavii care au nevoie de îngrijire permanentă și aceștia sunt plătiți de Biroul de Asistență Socială sector X, din cadrul P.M.B. Se face o expertiză mai întâi a afecțiunilor bolnavului urmate de o alta a viitorului angajat, a îngrijitorului care urmează să se ocupe de senior.
    Caută pe net,boy!

  10. @SIBIR,
    Pacat ca ai debutat cu acest nick, cu postarea despre DREPTUL de a ucide, daca esti injurat, relativ la CRIMA PLanuita din Gradina Botanica, din Craiova.

    Derbedeul PRECOCE s-a pregătit bine, ca un CRIMINAL Innascut.

    Altfel, DEOCAMDATA le scrii bine.
    Depinde de CE fel de indrumari vei primi …

  11. Cateva generatzii tinere pierdute in WW1+2, au generat asha zisa imbatranare a populatziei. Desiguri multzi au fost nevinovatzi, dar acum vine scadentza sub multe aspecte: economic, social, samd. Daca la Austerlitz totul se petrecea in secret, fiind doar in captivitate lumea, totushi acolo s-au tras concluziile care convin politicienilor mai ales, ca lumea sa se simta in libertate, ca este mult mai profitabil. Deci cu gentiletze se ofera lagare=la noi devenind > azile, experientze medicale precum schimbarea de sex, care fac din tineri mai ales viitori ieniceri, iar legile antinatzionale tzin de viitoare reguli care vor desfiintza shi natzii, stapanii chipurile vor fi kapoul lor=corporatziile mai ales. La noi situatzia este critica pentru ca se fura iar ei nu au bani nici pentru WC-uri. In vest banii sunt > shi situatzia e mai roza dar raul este la fel, > ex.recomanda moarte asistata in mod voluntar, iar la Covit s-a vazut cum se mai fac shi banii multzi, iar asta fara Austerlitzuri ca in trecut ex. cu scosul dintzilor de Aur, ca sa faca ei Boul lor de aur. Shefii business-urilor shifoneaza banii, pe langa salarii grase shi nesimtzite, iar organizatziile non profit, ex Salvation Army, fac bani netaxabili, pe spinarea goymiilor, totul fiind conform gandirii Rabyiilor sau Nostradamelor. Viitorul este deja sub ochii noshtrii dar ca la Biblie o sa ai ochi dar nu o sa vezi, auz…samd.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Sper ca sa nu mai fiu cenzurat, daca sunte-m egali totzi in fatza Constitutziei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.