60% din lifturi, vechi de 30 de ani

Ascensoarele din România, adevărate pericole

Recentul caz al femeii care a căzut cu liftul într-o clădire din București se poate repeta oricând. Specialiștii avertizează că peste 60% din ascensoarele din România sunt mai vechi de 30 de ani, iar multe nu sunt cu reviziile efectuate la zi. Din păcate, firmele care trebuie să efectueze aceste revizii sunt aproape imposibil de controlat de către autorități. Iar cazul femeii care a căzut cu liftul în gol se poate repeta oricând.

Deși durata de funcționare a unui lift este de cel mult 12 ani, 60% din ascensoare au fost construite înainte de 1989, spun specialiștii. „Sunt mai multe elemente care trebuie reparate și întreținute: sistemul care trebuie să oprească la stație. Acesta este foarte important, iar dacă nu merge, așa cum a fost cazul femeii, trebuie schimbat, nu reparat. Apoi, releele, contactorii, siguranțele. Unele sunt din anii ’80“, explică Paul Scorea, reprezentantul unei firme de ascensoare. Teoretic, durata de funcționare poate fi prelungită dacă expertiza tehnică arată că instalația nu prezintă riscuri. Cu toate acestea, scadența liftului care a căzut în gol marți, în Capitală, era valabilă până în luna aprilie și, cel puțin pe hârtie, avea verificările tehnice la zi. „Căderea ascensorului a fost doar… până în jumătate de metru“, spune Cătălin Brașoveanu, purtător de cuvânt ISCIR.

La două trei zile de la incident, lucrurile stau foarte prost în blocurile din București. Într-un bloc din cartierul Dristor, în lift nu erau informații despre data viitoarei scadențe, iar copiii sub 7 ani au fost sfătuiți de părinți să nu se urce singuri în lift, ci numai însoțiți de un adult.

Deşi firmele care întreţin lifturile îşi pot pierde autorizaţia de funcţionare pentru lipsa afişajului privind data scadenţei, acestea se bazează pe faptul că autorităţile nu pot face faţă controalelor cu cei 62 de inspectori la cele 50.000 de lifturi din țară. „Asta ar însemna să ne transformăm în poliţişti şi toată ziua să stăm doar în ascensoare. Nici măcar nu am avea timp să le controlăm pe toate dacă au scadenţă, dacă nu au scadenţă”, afirmă Cătălin Braşoveanu, purtător de cuvânt ISCIR.

Ideea unui administrator

Niculae Dobrescu administrează şase scări de bloc din Capitală. Pentru că primăria nu dă bani pentru modernizarea lifturilor, a gândit o strategie prin care finanțează lucrările de întreţinere din chirii. „Primul lucru, când am preluat blocul: am făcut aceste magazine la parter. Din banii încasaţi, mi-am făcut un program, să văd ce se poate schimba“, spune Niculae Dobrescu, preşedintele unei asociaţii de locatari, pentru Digi24. „Este mai silenţios şi urcă normal, adică nu mai are zgomotul ăla, se simte altfel omul în el“, afirmă Florică Stan, administrator. Ascensoarele noi au cabină din inox, uşi glisante şi afişaj electronic. A schimbat două lifturi până acum, care au costat împreună peste 20.000 de euro. În acest moment 75% din ascensoarele din România nu se mai încadrează în durata normală de funcţionare.


O femeie a fost transportată marţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, după ce a căzut cu liftul într-un bloc din Sectorul 1 al Capitalei. Ea a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, fiind conştientă. Corpul de clădire în care a fost anunţat incidentul aparţine Uniunii Cineaştilor. Poliţia Capitalei a anunţat că marţi dimineaţă, în jurul orei 10.00, o persoană a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a sesizat faptul că, pe raza Sectorului 1, o femeie a fost rănită după ce a căzut cu liftul. Politiştii Secţiei 1 din Capitală au demarat investigaţii, pentru a stabili cauzele şi condiţiile în care s-a produs incidentul, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.