Ceasul ultimei dinastii a Rusiei, la Artmark

Licitaţia de Ceasuri aduce în atenţia publicului aproape 100 de ceasuri de colecţie, multe dintre ele unicate, printre care şi ceasul de buzunar realizat de Pavel Buhre, celebru ceasornicar al Casei Regale Romanov, care realiza ceasuri la comandă pentru membrii familiei regale. Deşi nu ştim exact căruia dintre membrii familiei regale i-a aparţinut, această piesă rară păstrează, dincolo de provenienţa prestigioasă, chiar o fărâmă din istoria sfârşitului Imperiului Ţarist.

Ceas cu pendul din bronz dore, stil Empire

Elegantul ceas de buzunar este realizat la sfârşitul secolului XIX, din aur, iar pe carcasă este inscripţionat autorul cu litere chirilice („Pavel Buhre, Principalul Furnizor al Casei Regale”). Firma Pavel Buhre a fost fondată în 1875, în Sankt Petersburg, de către Carl Buhre, şi a devenit în foarte scurtă vreme, din 1889, furnizorul oficial al Casei Regale.

Ceas de birou Jaeger-LeCoultre, în cutie originală

Ceas L. Leroy&Cie, decorat cu moneda Sfântului Gheorghe, datat 1900. Valoare, 3000-4000 de euro

Această piesă pleacă în licitaţie de la 8.000 euro. În martie 2012, la Geneva, în cadrul Licitaţiei de Ceasuri importante de colecţie, organizată de Casa de licitaţii Antiquorum, au fost tranzacţionate două ceasuri de buzunar asemănătoare, din aur de 18 carate, unul din 1870, iar celălalt din 1900, cu 83.630 euro şi, respectiv, 51.606 de euro.

Ceas Baume Mercier din aur cu armare manuală

Ceasurile prezente în expoziţia şi licitaţia Artmark nu au doar marea calitate de a măsura trecerea timpului, ci şi de a colecţiona poveşti, amintiri frumoase sau întâmplări valoroase, de viaţă. Ceasuri de mână, ceasuri de perete, ceasuri de birou, ceasuri de şemineu, ceasuri deşteptătoare sau ceasuri de buzunar, toate sunt fixate să continue istoriile celor ce le vor achiziţiona.

Ceas Omega Louis Brandt, estimat 4000-5000 de euro

Important ceas de mână, bărbătesc, produs de cunoscuta firmă Breguet, referinţă 3330BA, mecanism automatic, cadran argintiu cu cifre romane, realizat în tehnica guilloche cu limbi albastre din oţel care indică ora şi minutele. Ceasul are indicator de dată – dreapta sus, indicator de zi a săptămânii – stânga sus, iar la ora 12 fereastră pentru fazele lunii. Curea din piele de crocodil de culoare neagră şi cataramă din aur de 18 k Breguet. Preţ de listă: aprox. 32.000 €.

Ceas Cartier, model tankissime, decorat cu diamante şi cu mecanism din cuarţ, estimat 8.500-10.500 euro

Ceas Chopard Happy Diamonds, din aur, decorat cu diamante. Estimat între 2000 şi 3000 de euro

Renumita casă elveţiană de orologerie Breguet a fost fondată de Abraham-Louis Breguet în Paris în 1775. În prezent, apartenentă la grupul Swatch, Breguet îşi fabrică ceasurile în Vallée de Joux în Elveţia. Alături de Blancpain şi Vacheron Constantin, compania se numără printre cele mai vechi din industria de ceasuri şi este un precursor al numeroaselor tehnologii orologere, precum tourbillon, inventat de Abraham-Louis Breguet. De asemenea, este producătoarea primului ceas de mână, în 1810. Ceasurile Breguet sunt cu uşurinţă recognoscibile pentru carcasele „coin-edge”, cadranele „guilloché” şi limbile „pomme hands” albastre – adeseori recunoscute drept „Breguet hands”.

Ceas Breitling, model Shark, cu mecanism din cuarţ, estimat 900-1500 de euro

În expoziţie se află şi un superb ceas dreptunghiular marca Pierre Kunz – Triple Retrograde Seconds, având carcasă şi cataramă din aur roz de 18 k, atent finisate. Mecanism automatic PK2001, placat cu rodiu. Acest mecanism complicat se poate observa pe spatele ceasului printr-un geam de safir. Ceasul are secundar triplu retrograde şi prezintă curea din piele de crocodil, lucrată manual şi inscripţionată „Pierre Kunz”. Pierre Kunz a fost un ceasornicar independent vreme de mai mult de 20 ani. Pierre a lucrat perioadă îndelungată în atelierul lui Victorin Piguet, unde a început fabricarea ceasurilor foarte complicate. Dobândindu-şi noua poziţie în breaslă, Pierre Kunz a continuat să creeze ceasuri impecabile care au devenit cu repeziciune cunoscute alături de faimoasele branduri de orologerie. Preţ de listă: aprox. 25.000 €.

Ceas pentru birou, din bronz aurit cizelat, datat 1900, în stil Napoleon III, cu medalioane decorate în bleu celest, de Sevres

Superb ceas-bijuterie de damă Chopard La Strada, lucrat în aur 18 k. Mecanism elveţian quartz. Chopard este o companie elveţiană de orologerie, bijuterii şi accesorii fondată în 1860 de Louis-Ulysse Chopard. Asocierea dintre Chopard şi Festivalul de Film de la Cannes a început în 1998, când Caroline Scheufele şi echipa de maeştri bijutieri Chopard au reconfigurat emblema festivalului – premiul The Golden Palm. Încă de atunci, Chopard este partener oficial al festivalului, creând în fiecare an noi modele şi evenimente pentru celebrarea filmelor.

Monumental ceas de şemineu, decorat cu reprezentarea Muzei Astronomiei

Ceas de birou în stil neoclasic, a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Carcasa decorată cu efigii clasicizate

De asemenea, poate fi admirat un rar ceas bărbătesc, de buzunar, L. Leroy & Cie, din aur 18 k, având cadran din porţelan cu cifre arabe şi secundar la ora 6, mecanism cu armare manuală. Capac inscripţionat „Horologers de la Marin 7 Bd. De la Madeleine Paris”. Ceasul este însoţit de un lanţ şi o monedă din aur de 18 k, pe o parte înfăţişându-l pe Sfântul Gheorghe biruind dragonul, iar pe cealaltă parte purtând inscripţia „In tempestate securitas”, referire la episodul biblic al traversării mării din Galilea.

Pendulă de perete decorată în manieră barocă, din lemn sculptat, aurit

Ceas rar de mână, unisex, Patek Philippe Ellipse, referinţă 3546G, mecanism cu întoarcere manuală, calibru 23-300. Curea din piele Wempe personalizată şi cataramă marcată PP, din aur alb 18 k. Ceasul este însoţit de tocul şi cutia mărcii. Patek Philippe este una dintre cele mai populare mărci elveţiene de ceasuri din gama Ultra-Lux, compania fiind fondată în 1852 la Geneva de către Antoni Patek (Polonia) şi Adrien Philippe (Franţa). Primul dintre aceştia a început cu ceasuri de buzunar, pasiunea lui fiind apreciată cu adevărat în 1999, când cel mai complicat asemenea ceas din lume, construit de Patek Philippe în 1933 şi încă funcţional, a fost vândut în cadrul unei licitaţii pentru suma record de 11 milioane de dolari. Recordul anterior fusese deţinut de acelaşi ceas.

Garnitură de şemineu formată din ceas şi o pereche de sfeşnice, început de secol XX

Monumental ceas în manieră Art Deco, realizat de Sewills, piesă de colecţie

O altă piesă extrem de rară, scoasă la licitaţie, este un ceas de buzunar din aur, cu balans, bătut în diamante. Armarea acestuia are loc pe cadranul de porţelan. Ceasul este o piesă unică şi se prezintă într-o stare de funcţionare exclentă. Valoare, între 3.000 şi 4.000 de euro.

Pendulă cartel în stil Boulle, semnat Andre Hory

Ceas cu pendul, pentru birou, datând din perioada Napoleon III. Încadrat într-un ansamblu din bronz doré, realizat în stil Empire, ceasul prezintă suspensie pe arc şi bate jumătatea de oră şi ora. Necesită revizie.

Extraordinar ceas Boulle, pentru birou, decorat cu intarsii de alamă şi bronz doré pe carapace de broasca ţestoasă, de culoare roşie. Cu decoraţiuni cu heruvimi în maniera Ludovic al XV-lea şi cadran surmontat de un vultur din bronz doré, piesa prezintă pe cadran cartuşele orelor emailate, cu cifre romane. Perfectă stare de funcţionare.

Splendid ceas pendul cu mecanism secret, începutul secolului XX. Personaj feminin drapat cu buchet de trandafiri la picioare

O altă piesă splendidă este un ceas IWC din argint, în stil Art Deco, datat 1930, realizat de Compania Schaffhausen, cu cadran deosebit cu indicatori de culoare albastru de ore şi minute, şi secundar la ora 6. Stare de conservare foarte bună.

Chopard, model La Strada, estimat 5000-6000 de euro

Ceas monumental pentru birou, în manieră Art Deco, realizat de Sewills, pentru celebrarea centenarului Reginei Mame a Regatului Unit al Marii Britanii. Ceasul este realizat într-o ediţie limitată de 100 de piese, acesta fiind numărul 22. Apariţia acestei serii coincide şi cu împlinirea a 200 de ani de la înfiinţarea firmei producătoare. Ceasul se armează manual şi are funcţie calendar zi, dată, lună + fazele lunii. Ceasul este însoţit de acte de provenienţă şi autenticitate şi necesită revizie.

Ceas pentru birou din bronz dore, în maniera Boulle, cca 1870. Decorat cu intarsii și motive cu heruvimi, în maniera Ludovic al XV-lea

Ceas de birou, Jaeger-LeCoultre, Atmos Empire, referinţă 50001. Ceasul este însoţit de cutie originală şi documente de autenticitate. Atmos este numele unui ceas mecanic fabricat de Jaeger în Elveţia. Special la acest ceas este faptul că nu are nevoie de cineva să-l întoarcă pentru a putea funcţiona. Energia de care are nevoie şi-o procură din diferenţele de presiune atmosferică şi temperatură pe care le exercită mediul înconjurător. Poate funcţiona pe durate lungi de timp, ani întregi, fără intervenţia omului. Tot procesul prin care el se „auto-întoarce” se întâmplă în spatele ceasului, unde găsim o capsulă închisă ermetic. Acea capsulă conţine un amestec de gaz şi lichid, clorură de etil, care îşi măreşte volumul foarte mult când temperatura creşte, comprimând un arc, iar odată ce temperatura scade, şi arcul se slăbeşte. O simplă variaţie de temperatură de 1 grad C între 15 şi 30 grade C sau o variaţie de presiune de numai 3 mmHg este de ajuns pentru o perioadă de două zile. Primul ceas care a fost acţionat de presiunea atmosferică şi temperatură a fost inventat de Cornelis Drebbel în sec. XVII. Primul ceas Atmos a fost perfecţionat însă în anul 1928 de către Jean-Leon Reuter, un inginer elveţian.

Ceas Pierre Kunz Triple Retrograde, din aur roz, estimat la 6500-8500 de euro

Pendulă cartel, în stil Boulle, semnat André Hory, cca. 1720-1730, piesă de colecţie. Pendula cartel cu postament prezintă intarsii de tortoiseshell şi alamă, având bogate decoraţii din bronz doré, realizate în remarcabilul stil Boulle. Mecanismul şi cadranul poartă semnătura „André Hory à Paris„. Ceasul are balancierul cu suspensie original şi se află într-o stare perfectă de funcţionare.

Piesele Licitaţiei de Ceasuri pot fi admirate până luni, 26 octombrie, iar marţi, 27, va avea loc licitaţia la Athénée Palace Hilton, ora 20.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.