Celeritate. Proiect de lege pentru un răspuns primit de la autorități

Autorităţile şi instituţiile publice ar putea fi obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsurile la petiţiile cetăţenilor, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Obligația face obiectul unui proiet de lege depus la Senat și inițiat de trei senatori PNL

„Pentru soluţionarea petiţiilor trimise, de la autorităţi sau instituţii publice termenul de 10 zile curge de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă. În cazul în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o informare şi o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul cu cel mult 10 zile, iar în domeniul energiei şi gazelor naturale termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile, cu notificarea prealabilă a petentului”, se menționează în proiectul de lege, potrivit Agerpres.

Nicoleta Pauliuc, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş şi Claudia Banu, iniţiatorii proiectului de lege,  susțin în expunerea de motive că propunerea lor are ca scop reducerea timpului în care un cetăţean trebuie să primească răspuns de la o autoritate publică, de la 30 de zile la 10 zile.

În ultima perioadă, majoritatea petiţiilor sunt transmise prin mijloace electronice de comunicare, iar instituţiile publice, fie ele primării, consilii judeţene, ministere sau autorităţi subordonate acestora îşi desfăşoară activitatea cu publicul preponderent on-line, mai arată inițiatorii.

Proiectul legislativ va intra mai întâi în dezbatere la Senat, apoi la Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Sinkktir cu exprimarea, citez „ar putea fi obligate..”! Cine draci ii obliga bre daca se ascund in spatele legislatiei in vogoare din Romania? De ce ar putea su nu sunt obligate confirorm legii nr…. care se pedepseste cu…? Ce dracu bre, chiar ne credeti prosti, ati uitat ca legislatia toata din Romania e impotriva cetatenilor si in favoarea escrocilor, hotilor si clanurilor infractionale organizate politic inclusiv la ghetouri?

  2. nesupunere civica! TREZITI-VA ! are loc un atac concertat asupra drepturilor fundamentale! abuzri, biruri si amenzi ! ne vor oibagi! CAND VA TREZITI MAH?

  3. au uitat ca este lege in vigoare care stabileste ca daca nu iti raspunde se considera ca este aprobata cererea . vor sa o modifice sa ramai doar cu un raspuns rapid dar fara valoare. mari perversi….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.