Comisia de la Veneţia face marele ANUNŢ: Ziua Z pentru România

Comisia de la Veneţia are, pe ordinea de zi a şedinţei plenare din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, dar şi aprobarea opiniei preliminare publicate în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei.

„Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) este aşteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală din România”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituţiei, cu referire la sesiunea plenară din 19 octombrie.

Plenul Comisiei este aşteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit mediafax.ro.

Experţii Comisiei vor discuta şi cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justiţiei, se mai precizează în comunicatul Consiliului Europei. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a discutat, joi, cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia despre viitoarea ordonanţă de urgenţă prin care vor fi puse în acord Legile Justiţiei cu recomandările Comisiei.

Experţii Comisiei vor avea un schimb de opinii cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justiţiei, mai precizează comunicatul citat.

Se redeschide Cutia Pandorei în justiție!

Curtea Constituţională a României a admis parţial, vineri, sesizările transmise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de PNL şi USR, precum şi de preşedintele Klaus Iohannis, în legătură cu proiectul legii pentru modificarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, şeful statului solicită coaliţiei majoritare reluarea de urgenţă a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiţiei, prin consultări reale cu profesioniştii din domeniu şi preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislaţia la standardele Comisiei de la Veneţia şi subliniază că modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară reprezintă „un regres pentru democraţia din România, pericol semnalat şi de partenerii noştri europeni, de Comisia Europeană şi de GRECO”.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că, în principiu, luni dimineaţă, la ora 9,00, este programată o şedinţă de Guvern pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe legile Justiţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Cred ca meseriasul ” care este ” Ministrul de JUSTITIE, domnul Tudorel Toader, are sa isi respecte blazonul iar legile in JUSTITIE au sa fie refacute dupa toate regulile si canoanele din domeniu ! Sa auzim si de mai bine !

    • Meseriasul asta al tau o fi bun zidar. Nu stie nici o limba straina, nici macar moldoveneste nu vorbeste bine.

  2. Cred ca meseriasul ” care este ” Ministrul de JUSTITIE, domnul Tudorel Toader, are sa isi respecte blazonul iar legile in JUSTITIE au sa fie refacute dupa toate regulile si canoanele din domeniu ! Sa auzim si de mai bine !-

  3. Cred ca meseriasul ” care este ” Ministrul de JUSTITIE, domnul Tudorel Toader, are sa isi respecte blazonul iar legile in JUSTITIE au sa fie refacute dupa toate regulile si canoanele din domeniu ! Sa auzim si de mai bine !- –

  4. Cred ca meseriasul ” care este ” Ministrul de JUSTITIE, domnul Tudorel Toader, are sa isi respecte blazonul iar legile in JUSTITIE au sa fie refacute dupa toate regulile si canoanele din domeniu ! Sa auzim si de mai bine !- – –

  5. Acum sa il vadem pe domnul Tudorel Toader care in urma cu ceva timp afirma ca de fapt Comisia de la Venetia este doar ceva consultativ si nu poate influenta cu nimic schimbarea legilor justitiei din Romania.

  6. 1. Dulapul sasesc nu e ” seful statului „, fiindca nu suntem republica prezidentiala. Sintagma a fost introdusa pe
    vremea basescului si a fost preluata si de lingaii Reichsprotektorului.
    2. Presedintele nu are dreptul sa pretinda ceva parlamentului.
    3. Insasi prestatia lui constituie „un regres pentru democraţia din România „.
    4. Partenerii noştri europeni, Comisia Europeană şi GRECO” sa-si vada de treburile lor si sa nu uite ca Romania e un
    stat national si indivizibil, care-si administreaza bogatiile solului si subsolului in interesul ei.
    5. Comisia de la Venetia sa faca bine sa aduca o gondola pe iazul de la Cotroceni, sa-si plimbe Klaus lazurca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.