Consiliul JAI: 40.000 de refugiați din Italia și Grecia vor fi redistribuiți

Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea în statele membre a celor 40.000 de imigranţi extracomunitari cu statut de refugiat ajunşi în Grecia şi Italia.

„Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne a adoptat o decizie care permite stabilirea unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale de care să beneficieze Italia şi Grecia”, informează un comunicat oficial.
„Decizia prevede instituirea unui mecanism temporar şi excepţional de relocare spre alte ţări, în următorii doi ani, a refugiaţilor ajunşi în Italia şi Grecia. Mecanismul se va aplica persoanelor aflate în nevoie evidentă de protecţie internaţională care au ajuns sau ajung pe teritoriile Italiei şi Greciei”, precizează comunicatul.

Jean Asselborn, ministrul pentru Imigraţie şi Azil din Luxemburg, ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a salutat decizia miniştrilor de Interne de acceptare a sistemului de distribuire a 40.000 de refugiaţi, precizând că sunt continuate discuţiile pentru relocări suplimentare, transmite MEDIAFAX.

„Este vorba de un mesaj politic important. Într-adevăr, primul sistem de distribuire a persoanelor care au nevoie de protecţie internaţională poate începe să fie aplicat rapid. În acelaşi timp, ţări care se confruntă cu venirea extracomunitarilor precum Italia şi Grecia au acum baza legală necesară pentru a începe să lucreze. În contextul în care membrii Consiliului JAI discută despre o propunere suplimentară de relocare, este foarte important să vedem că primul mecanism de distribuire este creat şi începe să producă efecte”, a spus preşedintele şedinţei Consiliului JAI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.