De ce ar trebui să se teamă Volodimir Zelenski

În timpul vizitei în Ucraina din luna august, senatorul republican Lindsey Graham a cerut regimului Zelenski să organizeze alegeri ”libere și corecte” chiar și în condiții de război. Îndemnul acesta vine din partea unui susținător convins al cauzei ucrainene și a unul ”uliu” neconservator, un politician care l-a însoțit pe defunctul John McCain în vizitele sale externe.

Alegerile parlamentare din Ucraina ar fi trebuit să aibă loc în octombrie anul acesta, iar cele prezidențiale ar trebui să aibă loc în martie 2024. Legea marțială reînnoită a dus la anularea automată a alegerilor pentru Rada Supremă, iar acum a rămas doar dilema privind prezidențialele.

 

Președintele Zelenski i-a răspuns senatorului american că organizarea unor alegeri democratice ar fi greu de realizat chiar și după anularea legii marțiale, pentru că o mare parte a presei se află acum sub controlul guvernului. Zelenski a mai sugerat că Vestul ar trebui să se ocupe la nivel logistic și financiar de organizarea votului pentru circa 6,2 milioane de refugiați ucraineni. Apoi, Zelenski a sugerat că va solicita peste 100 de milioane de dolari pentru organizarea alegerilor în Ucraina, bani pe care nu-i poate lua din bugetul de război. Iar toate aceste măsuri nu ar fi suficiente pentru a asigura că militarii de pe front ar putea vota. Și mai important, cetățenii aflați în zonele ocupate de Rusia (circa 20% din teritoriul Ucrainei) nu ar putea vota. În plus, scrie Politico.eu, o serie de  ONG-uri din Ucraina sugerează că Moscova ar avea un motiv în plus să conteste legitimitatea alegerilor și a regimului ce va rezulta, câtă vreme la scrutin a participa alegatori din partea de Vest a țării, nu și din teritoriile ocupate din Est.

Politico.eu mai citează analiști politici din Ucraina care susțin că organizarea alegerilor in 2024 va depinde de intensitatea războiului și de posibilele escaladări. Dacă asemenea situații continuă, alegerile ar putea fi anulate în mod repetat.

Articolul publicat de Politico lasă să se înțeleagă că invazia rusă în Ucraina este factorul principal care împiedică desfășurarea unor alegeri democratice, că regimul Zelenski este cât se poate de deschis pentru organizarea unor alegeri libere și corecte.

 

Socioloaga Olga Baysha, care a crescut și a studiat la Karkov, în estul Ucrainei, apoi la Universitatea din Colorado, SUA, și care acum predă la Școala de Științe Economice din Moscova, arată însă ca lucrurile nu stau astfel (aici, aici si aici).

Protestele Euromaidan din 2013 au atras doar o parte din populația Kievului cu viziuni prooccidentale și, după inexplicabilele violențe comise de forțele de ordine, a devenit un protest de amploare care a dus la îndepărtatea regimului pro-rus. Chiar și așa, spune Olga Baysha, îndepărtarea regimului lui Viktor Ianukovici a fost susținută de ce mult jumătate dintre ucraineni și nu poate fi vorba despre o voință a majorității, exprimată democratic, ci mai degrabă despre o lovitură de stat.

Lăsând la o parte acest episod, Baysha subliniază un fapt extrem de important: cu puțin înainte de izbucnirea războiului ruso-ucraineana, în februarie 2022, președintele Volodimir Zelenski avea o cotă de aprobare de sub 20%. Motivul: o campanie agresivă de reforme neoliberale, în primul rând liberalizarea pieței terenurilor agricole și ridicarea interdicției de a vinde aceste terenuri (o interdicție ce dura încă de la momentul independenței), reforme care nu au fost nici anunțate în platforma politică a actorului Zelenski (a cărui campanie a fost aproape inexistenta și s-a bazat mai mult pe serialul Servitorul Poporului) și nici explicate altfel decât ca o măsură pentru ”civilizarea și occidentalizarea” Ucrainei.

În acest context, războiul a salvat imaginea lui Zelenski. ”Dintr-un neoliberal eșuat, Zelenski s-a transformat într-un erou național și transnațional”, scrie Olga Baysha. În condițiile actuale de război, Zelenski poate controla tot discursul public prin intermediul legii marțiale – 11 partide de opoziție au fost desființate, la fel și posturi de televiziune și ziare.

”Sunt de etnie ucraineană, iar toate rudele mele trăiesc în Ucraina și am discutat mult despre rolul Vestului în tragedia ucraineana începând de la Maidan, un moment care a fost salutat de puterile vestice drept o luptă a ”ucrainenilor” pentru democrație și libertate. Așa cum ar trebui să fie limpede acum, aceasta este o minciună, pentru că nu exista o Ucraină unificată în numele căreia puterile vestice să vorbească și să acționeze. Jumătate din țară, cea care nu a susținut Maidanul, a fost ignorată total și asta adus la dezastrul de astăzi. La fel s-a întâmplat și cu liberalizarea. Acum, liberalizarea pieței agricole este salutată nu de cetățenii ucraineni, ci de ambasadorii străini și de lobbyul corporațiilor vestce. Eforturile Vestului au pus oare capăt corupției din Ucraina? Nu, corupția este peste tot și este relevant cazul corupției din armată, din acest an. De ce eu și rudele mele din estul Ucrainei ar trebui să ne așteptăm ca Vestul să împiedice alunecarea țării spre autoritarism? Pentru mine aceste întrebări sunt pur retorice”, scrie Olga Baysha.

”Dacă se încheie faza fierbinte a războiului, Zelenski își poate pierde aureola, iar asta nu numai din cauza dezastrului economic în care se va afla Ucraina post-război, ci și pentru că Rusia este foarte probabil să iasă din acest război cu noi teritorii ucrainene anexate. Oamenii vor ajunge să se întrebe de ce regimul Zelenski nu a apus în aplicare Acordurile de la Minsk. Aceste acorduri stabileau că Donbasul va face parte din Ucraina pe mai departe, beneficiind de o autonomie largă. Neaplicarea acordurilor a fost unul dintre factorii ce au dus la război și la pierderea de noi teritorii. Având în vedere că exista o alternativă la o asemenea situație, oamenii ar putea să ceară socoteala regimului.

Anumiți actori politici de dreapta din Ucraina (Petro Poroșenko, Vitali Kliciko și alți câțiva) au început deja să-și mobilizeze resursele politice pentru a lupta împotriva lui Zelenski la viitoarele alegeri prezidențiale, care, potrivit Constituției, ar trebui să fie organizate pe 31 martie 2024. Alegerile ar putea fi amânate, în cazul în care legea marțială va fi extinsă. Iar acest lucru este în favoarea administrației Zelenski”, scrie Olga Baysha, autoare a doua volume despre populism și neoliberalism în Ucraina, publicate de Routledge.

 

Dacă războiul a contribuit mult la cimentarea regimului Zelenski, atunci președintele Ucrainei poate fi sigur că nu va pierde puterea în curând. O analiză publicată la începutul acestei luni de John J. Mearsheimer explică de ce contraofensiva ucraineană concepută ca un soi de blitzkrieg a fost de la bun început sortită eșecului (singura asemenea ofensiva victorioasă în fața unor forte inamice comparabile a fost cea a Germaniei împotriva Franței, în 1940; restul acestor ofensive au eșuat).

Cât privește posibilele evoluții, profesorul Mearsheimer vede doua tendințe.

1.       Un lung joc de pasare a vinei pentru eșecul contraofensivei ucrainene între factorii de decizie de la Kiev (aici se poate înscrie și remanierea guvernamentală, cu demiterea ministrului Apărării cap de afiș), între Ucraina și Vest și chiar între cancelariile occidentale. ”Acuzațiile vor fi urâte și vor îngreuna eforturile Ucrainei de a rezista în fața Rusiei”, scrie Mearsheimer.

2.       Multe voci din Vest vor începe să spună că a sosit vremea diplomației. Însă, scrie Mearsheimer, ”nu există nicio soluție diplomatică la orizont”. ”Din motive de înțeles, Ucraina ține să-și recupereze teritoriile pierdute. Însă Moscova le-a anexat deja și a arătat limpede că nu are nicio intenție să le înapoieze Kievului”. ”Apoi, Ucraina insistă că are nevoie de garanții de securitate, care nu pot veni decât de la SUA și NATO. Rusia insistă însă ca Ucraina să fie neutră și să-și încheie relația de securitate cu Vestul. De fapt, această chestiune a fost principala cauza a războiului, chiar dacă elitele politice din America și din Europa refuză să înțeleagă asta. Este greu, dacă nu chiar imposibil, să se găsească o soluție care să satisfacă chestiunea neutralității și chestiunea teritoriilor”.

Apoi, Rusia percepe Ucraina ca amenințare existențială și viceversa. ”Est greu să ne imaginăm că SUA nu vor mai lua Rusia în colimator în viitor. Cel mai probabil rezultat este că războiul va deveni un conflict înghețat, cu Rusia deținând o parte semnificativă din teritoriul ucrainean. Însă acest rezultat nu va duce la încetarea conflictului dintre Rusia si Ucraina sau dintre Rusia și Vest”, scrie Mearsheimer.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

21 de Comentarii

  1. Interesant, liberalismul clasic este de stanga si neoliberalismul este de dreapta ? Sau este o alta ROGolie sau ROGoliciune, nu stiu exact cum se spune ?

  2. Zelenski nu era nimic inainte de invazie,era doar o paiață,un comediant drogat,drogat este si acum,dar atît ce i-a suflat „ORGANIZATIA” (asa o numeste Trump) in poponeata ca l-au facut erou (international nu poate fi,nu se poate minji cu rahat intreaga umanitate,dar uite ca zionismul a facut-o).

  3. Cata manipulare crasa are politico.eu pe spinarea razboiului si a rusiei! Eu ‘stiu exact’ prin numerologia tarii calculate cat si a lui zelensky, zelensky va pierde alegerile, castigul il ba avea, daca candideaza, jaluznai pentru 2 mandate lungi. Nu ma refer la ceea ce comenteaza ukrainienii din tara sau din strainatate, problema e ca, daca se hotaraste jaluznai sa candideze, rusica e la pamant pentru ca se schimba foaia definitiv pentru toata tara, are mentalitate de invinfator cu solutii reale si practice, sete de a schimba in bine pentru toti, are respectul cuvenit pentru cei din jur si o familie, cica frumoasa si bogata cu progenituri. Zelensky are forta si rezistenta dar jaluznai e obsedat, e bolnav de rezistenta si forta, un militar demn de toata onoarea. P.s. nu fac propaganda pro unul sau altul, e comparatie in caz de alegeri reale.

  4. Lui Zele ii este frica pentru ca Putin nu face eroi din criminali, ca americanii. Deci, rusul nu-l omoara si daca nu-l omoara americanii, sa-l spele, il va spanzura poporul de care si-a batut joc. Dictatorilor criminali le este intotdeauna frica de imaginea proiectata in viitor, toti vor o statuie, un mausoleu, un nume de strada, un loc la Bellu, ceva, sa ramana in memoria colectiva.

  5. america o sa plateasca scump inhăitarea cu mizeriile de rusi si chinezi ,dolarul are toate sansele sa dispara

  6. Singura persoana de care trebuie sa-i fie frica lui Zelenski e Tori Nuland, sefa lui Biden.

  7. Pai SERVITORUL POPORULUI i.a condamnat la extincție și ștergerea de pe harta ,cine sa vina sa.si asume toate uciganiile și distrugerea?DEMOCRATIE CURATA IN UKRAINA!

  8. @cib: ba nu, ar trebui să-i fie frică de mine, că dacă-l prind îl bat de se c@c@ pe el!

  9. Zelensky e omul sistemului sorosist deci momentan nu se teme de nimic. Putin nu-i face nimic il considera ca perfect antipatic poporului ucrainean. In locul lui pe termen lung m-as teme de un ucrainean care si-a pierdut familia in razboi sau a ramas invalid si il considera responsabil. Probabil ca va avea toata viata zece bodyguarzi pe langa el.

  10. drogatu? de ce se poate teme? de propriile frici. stie ca pentru el, dupa acest razboi nu exista cale de salvare… asa ca poate si-ar dori sa mearga in prima linie cu arma-n mina?

  11. Nu mai are votanți..Nu mai are popor.. Pierderile cu ocazia contraofensivei sunt de până la 75%. Azi scote asistenta și doctorul din spitale le pune arma-n mâna și trimite pe front..

  12. ca sa raspund punctual ….- daca exista Dumnezeu in cer ,de EL trebuie sa se teama , ca ASTA nu-l iarta , in veci ptr crimele provocate ..!

  13. Va lamuresc eu dar nu eu ci inspiratia cinepei care am fumat buba e groasa merge pina la templieri sute de ani in urma templierii au fost invinsi pentru ca au adus in europa zeii falsi extraterestii ai orientului mijlociu. Au adus masoneria in europa au facut invers decit idealurile declarate. Estucu europei nu prea a contribuit la crima multimilenara deci singele e mai mult pe brincile templierilor plus urmasii lor organizati in loji impotriva lui Dumnezeu. Example Darwin eugenie ciorba reincalzita cu virf de lance forumu economic mondial noua blana a nazismului.

  14. CE ESTE ZELENSKI FĂRĂ ACEST RĂZBOI PROVOCAT DE SUAU PRIN EL? PUR ȘI SIMPLU O ,„OBIALĂ DE ȘTERS PE JOS”-PE CARE „ȚESĂTORII EI O VOR ARUNCA ÎN CREMATORIUL ISTORIEI!”

  15. “ senatorul republican Lindsey Graham a cerut regimului Zelenski să organizeze alegeri ”libere și corecte”, adică cum a fost de corect Maidanul Ucrainean cu dragoste de la Soros.

  16. Are si Occidentul cozi de topor, ca sa fiu elegant ;media romana e plina..ca sa fiu elegant
    Nici nu mai stim care e doar prost si care doar tradator, ca sa fiu elegant

  17. „daca exista Dumnezeu in cer ,de EL trebuie sa se teama”

    Crin Antonescu a declarat in direct la tv ca el se teme doar de Departamentul de Stat al SUA, acela pe care Giorgica Simionica il ignora la ordinul lui ROGulica. La fel, CharTica se teme, doar, de Inexistent.

  18. Excelent articol, echilibrat si argumentat, arata adevarul despre situatia din Ucraine si cum a fost impinsa in razboi de SUA si Occidentul obedient intereselor americano-khazare. Multe multumiri pentru informare corecta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.