Facebook, scuze pentru cenzură

 O imagine cu tabloul „La Liberté guidant le peuple” (1830), de Eugène Delacroix, reprezentând o femeie cu sânii goi fluturând un steag francez, a fost cenzurată pe Facebook, rețeaua de socializare invocând ulterior o eroare, potrivit AFP.

„Opera «La Liberté Guidant le Peuple» își are perfect locul pe Facebook și este conformă cu regulile noastre de publicitate”, a transmis Facebook într-un comunicat, duminică.

„Pentru a proteja integritatea serviciului nostru, verificăm milioane de imagini publicitare săptămânal și, câteodată, facem greșeli. Ne cerem scuze utilizatorului vizat pentru această eroare”, se arată în același comunicat.

Regizorul Jocelyn Fiorina a folosit imaginea acestui tablou celebru pentru a-și promova online spectacolul de teatru „Coups de feu rue Saint-Roch”, pus în scenă la Paris.

„După un sfert de oră de la debutul campaniei, Facebook a blocat difuzarea, comunicându-ne că nu putem publica imagini conținând nuditate”, a declarat regizorul pentru AFP.

Ulterior, acesta a publicat o nouă reclamă, de data aceasta acoperind sânii femeii din tablou cu o bandă pe care era scris textul „cenzurat de Facebook”.

Regizorul a mai încercat în iunie anul trecut să folosească pictura, însă s-a lovit de aceeași atitudine din partea gigantului american.

„Am avut un schimb de replici cu moderatorii, care au fost inflexibili, spunând că (nuditatea, n.r.) nu este acceptabilă nici măcar într-un tablou de secol XIX”, a mai spus regizorul.

Facebook este criticată regulat pentru conținuturile pe care le autorizează sau nu pentru difuzare.

Pe 15 martie, justiția franceză a respins cazul unui internaut care a dat în judecată Facebook pentru că i-a închis contul, după ce el a publicat imaginea unui celebru tablou de Gustave Courbet, „L’origine du Monde”, ce ilustrează părţile intime ale unei femei.

Instanța a recunoscut totuși că este vorba despre „o eroare” din partea Facebook, care își exercită „dreptul de a rezilia fără preaviz rezonabil” și „fără să precizeze motivele dezactivării contului”.

Eugène Delacroix (1798 – 1863) este considerat unul dintre fondatorii mişcării romantice în pictura europeană. Artistul este cunoscut pentru tablourile de inspiraţie istorică, precum „Masacrul din Chios”, „Moartea lui Sardanapal” şi „Libertatea conducând poporul”.

De mari dimensiuni, pictura „La Liberté guidant le peuple” este inspirată de mişcările revoluţionare din Franţa, din 27, 28 şi 29 iulie 1830.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Facebook: un instrument de indobitocire in masa a oamenilor…a celor tineri in principal exact ca in „1984”… cui prodest!? Doar Cupolei mondiale …mai grav este sa constati ce mult le place unora sa fie „violati” pe fata in propria lor inteligenta( la care au renuntat) in schimbul unei iluzorii modernitati…

  2. Moderatorii de la facebook si softul lor sunt de toata cacaua! Duca-se-se!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.