Dăncilă-Timmermans. Ne vedem și la Bruxelles!

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit, luni seară, în biroul său din Guvern, pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu ocazia vizitei oficiale a acestuia în România. 

Guvernul precizează într-un comunicat că „primul-ministru Viorica Dăncilă si prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans au avut astăzi, la Palatul  Victoria o întâlnire în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre Guvernul României și Comisia Europeană.

„Discuțiile au fost constructive și au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămâna trecută. Ambele părți au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv și au convenit asupra pașilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări intre Executivul României şi Comisia Europeană. Cei doi înalți oficiali au agreat planul de lucru al experților români și europeni care vor avea deja o prima întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluții. În acest context au agreat că o nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare cu ocazia vizitei doamnei prim-ministru la Bruxelles”, se mai arată în comunicatul citat.

Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, că de când CE a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres, afirmând că acesta va fi unul dintre subiectele pe care le va aborda la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă.

„Am spus clar că vreau să vorbesc cu reprezentanţii Guvernului României despre recomandările pe care Comisia le-a dat în raportul MCV. Vrem să ne asigurăm că există progrese în privinţa Justiţiei din România, vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei continuă, pentru că este foarte important pentru viitorul acestei ţări. Problema mea este că de când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres”, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, luni, la Bucureşti.

Întrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a întamplat în cazul Ungariei şi al Poloniei, oficialul european nu a dorit să speculeze ce se va întâmpla, însă a zis că România poate utiliza raportul MCV pentru a se pune în acord cu Comisia Europeană.

„Nu voi specula următorii paşi. Fiecare ţară este diferită şi avem o posibilitate unică cu România pentru că poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astăzi. Să sperăm că vom fi de acord mâine. Trebuie să ne asigurăm că facem paşi înainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci când puneti la cale o legislatie nouă să veniţi înainte să ne sfătuim, asta e ce spun de fiecare dată ca România să nu mai facă paşi în direcţia greşită. Ştiu că e necesară transpunerea deciziilor CCR în legislaţie, dar la fel de important e să nu faceţi paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei”, a mai spus Frans Timmermans.

Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, la evenimentul la care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa. La eveniment a vorbit despre drepturi şi libertăţi fundamentale, dar şi despre statul de drept, spunând că atunci când acesta este încălcat, insituţiile sunt puse sub un anumit control.

„Dacă o democraţie decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război aşa ceva nu mai este posibil. Societatea noastră şi instituţiile noastre sunt bazate pe democraţie, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. Nu poţi să foloseşti unul dintre aceste concepte împotriva celuilalt. Dar ceea ce am văzut în ultimii ani, din păcate, foarte des, că Comisia Europeană, Consiliul Europei, spre exemplu, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare şi uneori această sporire a ingerinţelor se apără cu argumentul că <noi am câştigat alegerile>. Şi când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că eu deţin majoritatea. Este un concept fundamental pentru funcţionarea societăţilor noastre. O democraţie poate fi judecată prin protejarea minorităţilor. Majoritatea de azi ar putea fi minoritatea de mâine. Ce se întâmplă atunci când statul de drept este încălcat? Vedem că instituţiile sunt puse sub un anumit control. Dacă statul de drept este ameninţat, dacă presa este îngrădită, dacă democraţia este reinterpretată după ideea că câştigătorul ia totul, atunci cu siguranţă veţi vedea acest lucru consemnat”, a declarat Frans Timmermans la evenimentul la care a fost decorat de SNSPA.

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans se află în România cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, la evenimentul la care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa. După evenimentul organizat de SNSPA, Timmermans a plecat la Palatul Victoria, unde are o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Frans Timmermans a ajuns la Palatul Victoria, luni, ora 18:00, pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă despre problemele din justiţie ale României. De altfel, oficialul european şi-a exprimat în ultimul timp nemulţumirile cu privire la modificările aduse de Executiv legilor justiţiei.

Înainte de a ajunge la Guvern, Timmermans a fost prezent la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, unde a fost decorat cu titlul de „Doctor Honoris Causa”.

Oficialul european se află luni şi marţi la Bucureşti cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor secretarilor de stat pentru Afaceri Europene din UE. Reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru Afaceri Europene din UE va avea loc la Palatul Băncii Naţionale a României, unde vor fi prezenţi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarul european pentru Buget şi resurse umane, Gunther Oettinger.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Ba frans tu sa dai sfaturi olandezilor tai. Noi avem o constitutie si o Curte Constitutionala a carei hotarari trebuie respectate. N-avem nevoie de sfaturile unui sorosist drogat.

    • Aici nu e lili, dar nu avem voie sa zicem asa de drogati oriunde si oricum. Un pic de decenta. Omul ne-a zis ca, Curtea Constitutionala ar trebui sa ia lumina de la Venetia, este acolo o comisie, un club de atotstiutori. Pai ce dracu vrei nene, sa dam noi puterea de judecata suprema din Romania pe sfaturile unui organ consultativ UE. Asta sa o faca in tara domniei sale Mr F.TMRMNS, aici NU!

  2. DECI FOSTA STEFAN GHEORGHIU , DEVENITA SNSPA, sub pupilul crescut de abramburica ii decoreaza pe cel mai mare pretin al românilor dupa barosso, angela, etc???vai de sorosistii ce predau acolo, cr pirvulescu, pricopie, ceausescu-barbulescu, etc.cand se va termina cu ong si sorosistii finantati ilegal ??/alo, serban n, plesoianu si altii, aveti o initiativa legislativa cu finantarea ong??/

  3. Cand mintea face lila-lili,liru-liru
    trandafiru’ e de rau. Fileaza ca un bec defect.

  4. „Statul de drept” e porcaria vanturata de grupul infractional organizat de la Bruxelles, un fel de pat al lui Procust care e paralel cu realitatea fiecarei comunitati nationale.
    Minoritatile obraznice sunt protejate in Romania mai mult decat merita. Ele nu trebuie sa aiba drepturi mai multe decat majoritatea, nimeni nu e mai presus de lege: la drepturi egale – obligatii egale.
    Unele categorii de minoritati (alea care primesc numai drepturi fara a avea obligatii) sunt folosite pentru destabilizarea statelor nationale, omogenizarea societatilor la limita inferioara a demnitatii umane, acapararea bogatiilor fara lupta, transformarea individului in cobai al experimentelor economico sociale cu scopul controlului total al turmei.
    Nici prinsi „cu ratza-n gura” nu recunosc crimele, ba tot ei ne dau „sfaturi” obligatorii, rating de tara, aprecieri sau trageri de urechi in functie de gradul de realizare a propriilor obiective.

    • e mult mai bine ca guvernul nostru pesedist a ales modelul Belarus, fir-ar mama lor de UE.

  5. Bate campii,este puternic dezinformat de un aparat de propaganda securistic de la Bruxelles,dar se pare ca s-a indagostit de Viorica.

  6. Vorbarie GOALA!
    „Discutii constructive”, cuvinte dragi analfabetei, a invatat si ea sa pronunte cateva cuvinte simandicoase, acum lipseste cuvantul „plusvaloare”, alt cuvant drag analfabetei Dancila, care apare de foarte multe ori in vorbaria ei, aproape de fiecare data, ca musca-n lapte!
    Comunicatul Guvernului, ca si analfabeta Veorica, are INTERZIS sa contina cuvantul Justitie sau Stat de drept sau MCV!
    Cititi Comunicatul GOL al Guvernului, exceptie faptul ca e scris CORECT gramatical(!), e gol, ca si vorbele analfabetei: NU contine nici o referire la Justitie, Justitie care e CENTRUL Disputelor guvernului analfabetei marionete de infractor cu Brusselsul!
    Si care a fost subiectul CENTRAL al discutiilor lui Frans Timmermans la Guvern, a SPUS-o chiar el INAINTE de a se intalni cu Dancila!
    Niciodata Veorica NU va pronunta cuvintele Justitie sau stat de drept, niciodata, nici la Brussels nici la Bucuresti!
    DOAR la insistentele EXPRES ale jurnalistilor!
    FIX asa a fost Ieri, la insistentele jurnalistilor, analfabeta Veorica de la Videle a admis ca „probabil vom discuta si despre Justitie, dar eu vreau sa discutam si despre alte probleme: economie, Infrasctructura…”!
    Cred ca-i fierbea sangele in vene cand a pronuntat cuvantul Justitie, se gandea ca o pedepseste infractorul Dragnea!
    Rusine, analfabeto, cred ca rade Frans Timmermans 2 zile dupa ce se „converseaza” cu tine!
    Sluga analfabeta de infractor!

  7. Dar dati-le domnule odata portul Constanta sa putem si noi sa fim lasati sa ne facem legile in tara asta si sa intram in
    schengen.
    Toata lumea o stie, pana si copiii de gradinita, numai opozitia nu vede si ar vinde tara pentru putere!
    Huooo disperatilor!

  8. Si care e problema, canalie, daca „…ne vedem si la Bruxelles…”?!. Bruxellesul e mostenire de la mata si de la tactu”?!. „Comisia de la Venetia” face legile in Romania si asigura controlul legalitatii lor fata de Constitutia Romaniei. Alo, tradatorilor de neam si tara „romani”, de ce nu cereti legi ca in Germania, Olanda, Austria, cei mai mari dusmani ai Romaniei, unde Procurorii Generali si toti ceilalti procurori nu sufla in fata Ministrului Justitiei. De ce in Romania e altfel…?! Canaliilor si bestiilor, nu o sa reusiti nici de data asta sa ne distrugeti tara si poporul roman. Revad scrierile fostului Ministru de Externe Roman, Adrian Nastase, in volumele „Romania de dupa Malta”, sa vedeti acolo, de „fir a par”si minut cu minut prin ce am trecut ca popor si tara si cat de aproape am fost de disolutie nationala in primii ani de dupa Revolutie. Doamna, Dancila, ai grija cu acesti nenorociti tradatori de neam si tara si dusmani ai Romaniei cum e si bivolul asta de olandez. Ai mare grija…?! Alo, Melescane, tu ce joc faci…?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.