Mircea Coșea: Gardul și leopardul economiei românești

O vorbă românească spune „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul ”. Adică, nu este nici o legătură între ce se crede că ar fi și ceea ce este în realitate.

Economia românească este cea care reflectă cel mai bine distanța dintre gard și leopard. Una ni se spune despre starea ei și alta este realitatea în care se află.

Iată „gardul” pe care îl prezintă actualul guvern chiar prin declarațiile domnului prim-ministru: Suntem ţara cu cea mai mare creştere economică la nivelul Uniunii, de opt ori din 2000 până în 2022” (…)Avem al treilea produs intern brut în Europa, inclusiv pe primul trimestru ne situăm pe locul al treilea, este o situaţie pe care am gestionat-o cu toate problemele care au fost. (…) Le-am gestionat astfel încât România a fost printre ţările care a avut cea mai consolidată stabilitate şi cea mai consolidată creştere economică. Ne aflăm pe acelaşi trend”. Tot de la nivel guvernamental, s-a anunțat că: ”Dacă în anii 2000 românii se uitau cu admirație la dezvoltarea economică a unor țări precum Ungaria și Portugalia, anul trecut, România le-a ajuns din urmă în ceea ce privește PIB-ul. pe cap de locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare”.

Dacă însă trecem de acest gard frumos și victorios, intrăm în curtea casei numită România în care ne așteaptă „leopardul” care nu numai că habar nu are de cât de frumos este gardul, dar nici nu-i pasă de el atâta timp cât suferă de foame și frig.

Lăsând la o parte zicalele, gardurile și leoparzii ajungem la un paradox care caracterizează pe deplin starea actuală a economiei noastre: deși am făcut progrese și avem o rată de creștere pe primele locuri în UE, nu reușim, de la aderare, să ne depășim condiția, rămânând constant pe penultimul loc în ierarhia europeană.

Trebuie să se renunțe la opinia exprimată de către unii politicieni opozanți și chiar analiști economici conform căreia datele sunt cosmetizate sau chiar falsificate. Datele statistice prezentate de către guvernanți sunt preluate de la instituții financiare internaționale de prestigiu a căror corectitudine nu poate fi pusă la îndoială.

Datele sunt corecte, dar efectul lor în economia reală nu este concordant cu nivelul și amplitudinea lor.

În timp ce statistic, România este o țară din ce în ce mai prosperă, realitatea arată o Românie din ce în ce mai pauperă.

Cum se explică acest paradox ?

Explicația constă în modul de interpretare a efectelor creșterii economice.

Din literatura de specialitate aflăm că interpretarea efectelor creșterii economice este obligatoriu să fie făcută pe trei direcții principale:

  1. Cu cât a crescut și s-a îmbunătățit standardul de viață al populației că urmare a creșterii produsului intern brut;
  2. Cu cât și în ce mod s-a reflectat creșterea asupra mediului economic și al profitabilității economiei reale;
  3. Cu cât și în ce structură s-a îmbunătățit gradul de competitivitate al economiei naționale pe piața internațională.

Din păcate, realitatea ne arată că acea spectaculoasă creștere economică nu a avut niciun efect pozitiv pe cele trei direcții citate mai sus.

Deși produsul intern a crescu cu peste 4%, puterea de cumpărare nu a urmat aceeași tendință, din contră, a scăzut vertiginos. Fără să intrăm în amănunte deja cunoscute, trebuie însă amintit că inflația la alimentele de bază este de două sau chiar de patru ori mai mare decât cifra INS, iar numărul oficial al populației aflată la limita sărăciei este în creștere, situându-se la cel mai de jos nivel european (concurăm cu Bulgaria și nu depășim decât unele departamente de peste mări ale Franței)

Mediul economic este victima politicii sociale a actualei coaliții, fiind sufocat de impozite și taxe, dar, mai ales, de costurile mari ale facturilor la energie. Conform datelor oficiale, peste 7000 de societăți și-au încetat activitatea în anul trecut din cauza incapacității de a achita facturile la energie.

Pe planul relațiilor externe, situația s-a deteriorat mult prin pierdere capacității competiționale a exporturilor românești, afectate de cel mai mare cost al energiei la nivel european.

Părăsind stilul academic, nu putem să nu facem apel la un vechi, dar extrem de actual, proverb românesc: „operația a reușit, dar pacientul a murit”.

Cu alte cuvinte, ritmul de creștere este mare, dar economia este din ce în ce mai evident într-o stare de precaritate.

În concluzie, actualmente, România nu poate valorifica în interesul cetățenilor și economiei sale plusul de produs generat de creșterea economică.

Care ar fi cauza?

Una dintre ele, după părerea mea, este structura actuală a economiei, caracterizară printr-o pereche de deficite care  „golesc“ economia de orice plus al produsului, transferându-l în afara cadrului național al economiei țării. Vorbim despre deficitului contului curent și despre deficitul balanței comerciale. Nu intru în amănunte, explicațiile fiind cunoscute, dar nu se poate să nu ajungem la concluzia că însăși creșterea economică nu este „sănătoasă“ prin faptul că preponderent apare ca un fenomen al unei economii care funcționează pe datorie.

Iată motivele pentru care nu pot avea convingerea că o creștere economică relativ bună poate garanta protecția economiei românești în fața efectelor unei viitoare crize.

Atâta timp cât efectele benefice ale unei crize nu sunt resimțite la nivelul populației și ale economiei reale, fiind ” pierdute” datorită unei structuri economice inapte de a-și regla deficitele și a unei structuri instituționale ineficiente prin politizare, nu putem considera creșterea economică o garanție a rezilienței .

Este aberant ca actuala stare precară a structurii și funcționării economiei și statului român să nu poată valorifica în interes propriu efectele creșterii economice.

Degeaba am înregistrat o creștere economică „extraordinară” – cum ni se spune din sfera guvernamentală – dacă ea este doar o cifră fără un corespondent material și valoric în lumea realității economice.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

29 de Comentarii

  1. Toata stima pentru dl Mircea Cosea! Este unul din cei foarte putini care inteleg in mod corect fenomenele economice. Politicienii au tot interesul sa se bata cu caramida in piept ca sa ne arate cat de bine o duce economia, insa acel bine se rezuma la o crestere a cifrelor bazata pe inflatie, si care nu se reflecta in buzunarele romanilor de rand, fiind ca o gogoasa plina de aer. S-a spus ca a crescut PIB-ul, corect, numai ca PIB-ul contine rezultatul activitatii economice a firmelor straine pe teritoriul Romaniei, si tianand cont de faptul ca o buna parte a firmelor sunt straine si ca isi exporta profitul (nemaiplatind nici taxe), nu mai ramane mare lucru pentru Romania, in afara de cifrele PIB cu care se lauda politicienii.

  2. Economia funcționează în beneficiul altora.
    Ăia își au slugile lor aici.
    Fără bunăvoința stăpânilor, slugile ajung pe făraș în cel mult trei luni.
    Asta e toată schema în economie.

  3. Exact.. Atunci când vez că s edărâmă ultmelel hale ndustriale, in care directori patrioți români au falimentat afacerea, iar in loc se construiește un bloc, sau mai multe cu materiale ieftine și sispecte , fără loc de parcare , sau vre-um Mall in care circulă mai puțină lume ca intr-un magazin sătesc din Ungaria.. Deci evident iți pui interbări,. Din ce puii mei trăiește puzderia de oameni care mai și umple acele blocuri prost construite și prea scumpe. Vezi mașini de zeci d emi de euro,..De unde , din ce au unii pentru astfel de bolizi blocate in circulația ineficientă și prost din lipsa de drum centuri..Deci ai de obicei oo singură explicație, bugetarul care are ceva de luat..Altfel,..mișcă toți fătuce prin occident ??

  4. Cine să rezolve problemele României, se știe că la guvernare s-au aflat tot timpul yesmani preocupați de propriile lor interese (de grup) și de a pune în practică (la virgulă) ‘directivele’ primite de la ‘înaltele Porți’ care au în vederere exclusiv transformarea într-o nouă Grecie, cu marea deosebire că aceasta era în zona monetară euro și ar fi destabilzat puternic Uniunea. In topic : exportăm materie primă, importăm produse prelucrate; sistem financiar ‘arondat’ care permite repatrierea banilor în țarile de origine a multinaționalelor. Nota bene : pe zi ce trece UE(CE) își arogă (prin manipulare) puteri specifice doar unor state de tip federativ de genul USA, UK, Canada, Australia.

  5. Regret, dle profesor, dar sensul adevărat al vorbei românești pe care o invocați la început este cu totul altul. Documentați-vă ca lumea, nu va mărginiți in a repeta un clișeu – ce-i drept, foarte răspândit, că de aia e clișeu! – și veți vedea că semnificația reală a expresiei contrazice cap-coada (că tot vorbim de o superbă felina) ceea ce credeți dvs. (și nu numai). Honi soit…

  6. „Statul român nu poate să valorifice creșterea economică în favoarea populației…”.Dar când a făcut-o? „În anii 2000 românii se uitau cu admirație la creșterea economică a Ungariei…” Cine era la conducerea României în 2000? Cine e azi? Care e diferența? Ce datorii are azi Ungaria și ce datorii România? De ce?

  7. Daca stie cineva as vrea o statistica corecta intre PIB-ul Romaniei intre 1980-1990 si PIB-ul Romaniei intre 2010-2020
    Statistica corecta inseamna actualizare la dolar ,la puterea de cumparare ,la deficitul din comertul exterior
    Numai din vorbe, nu putem compara situatia trecuta,actuala si basmele guvernantilor
    Sper ca dl Cosa are statistica la picior,oricand o poate pune pe masa
    Consumul de energie electrica nu a mai atins in ultimii 33 de ani nivelul din 1985-1989, consumul fiind un indicator economic al cresterii sau descresterii economice,adica al ‘reformei’
    PS Azi (30.05)de ex este de cca 6000 MWh,putin,foarte putin
    In 1989 s-au consumat cca 90 TWh/an,in 2022 cca 60TWh/an,pe fondul ca populatia consuma de 2 ori mai multa energie electrica ca in anii 80 si serviciile de 3 ori mai multa energie electrica
    Irigatii prabusite,industrie prabusita,transporturi CFR prabusite,ramura extraxtiva prabusita ,din ce dreaqu realizam PIB-ul,din banii trimisi acasa de diaspora,din pensiile nesimtite,din salarizarea bugetarilor, din media parazita?:)))

  8. Bun articolul!… dresorul leopardului încă mai e în viață?… știu că s-au mai întâmplat accidente, când leopardul l-a mâncat!!!…sau mai ușor să-l dăm noi pe post de rație de hrană…

  9. dom`Profesor M.Cosea !
    va atrag atentia ca pentru cele 3 puncte dl.L.Dragnea a facut puscarie !
    ca doar nu-si inchipuie cineva ca a fost inchis pentru doua femei de serviciu…

  10. Aderarea este ,,aberare”, iar pregătirea noastră este una pentru ,,eșafod” întrucât nu se poate ști cât timp vom mai putea
    trăi, ca țară, din aceste împrumuturi uriașe și împovărătoare de miliarde de euro.

  11. Niste sclavi se lauda cu averea stapanului,sau stapanilor.Avem domnilor.Avem bani,bogatii.In realitate au doar datorii de platit,pib-ul e artificial ridicat si profiturile sunt ale patronilor straini care trimit banii in tarile lor.Si ,,operatia a reusit,pacientul a decedat,,nu e proverb romanesc.E purul si tristul realitatea romaneasca.Din cate imi aduc aminte a fost un caz real.Guvernantii romani se lauda cu castiguri si o crestere economica a strainilor,nu a Romaniei in fapt.La o populatie oficiala de 23 de milioane de romani ,fiecare roman e dator cu 400 de milioane lei vechi in contul datoriilor externe .Mai mult decat sa va deschid ochii ca la pisoi nu pot sa fac.Luptele dure se duc acum in alte parte..Doare.Tineti partea intunericului.Rusine,.Romania are pontential pentru dezvoltare economica imens.E pacat sa fie jefuita .Talharita si indatorata pe sute de ani.Rugati-va pentru pace.Raboiele n-a dus la nimic bun.Sunt Roman.Ma consider Roman cale de trei generatii de pe meleagurile moldoveniesti.Nu ne-a pus nimini pumnul in gura.O facem din convingere ca avem dreptate.Nu-i asa dracul asa negru cum pare.Tot raul spre bine.Sper si ma rog lui Dumnezeu sa am zile sa vizitez meleagurile stramosesti..Sa vizitez cetatea de scaun a lui Stefan cel Mare.Suceava,.Moldova.Romania.Pe urma pot sa ma duc dracului.Pot sa inchid ochii linistit si impacat.Asa a fost sa fie.Destinul.Ma voi intoarce si cu ce am mai scump…Doua icoane,Ferecate cu argint si pietre pretioase.Sunt de pe 1.700 vechime.Poate Cantemir -Voda.Semnate.Pentru moldovenii mei.Romanii.Pune=ti la muzeu,Nu vindeti.

  12. Situatia este astfel deoarece sistemul economic e gandit prost. Cifrele or fi reale, dar atat timp cat bancile si marile corporatii isi externalizeaza profiturile nu am facut nimic. De asemenea, faptul ca acest stat permite bancilor sa fie dominante in relatia cu clientii, permitand cele mai mari dobanzi din UE indiferent de contextul economic, adica si cand nu aveam inflatie aveam cele mai mari dobanzi, asta spune mult. In ceea ce priveste corporatiile au venit aici pentru ca acest stat tine nivelul salarizarii la un nivel subexistential, maximizand profiturile. Cum sa nu se care 4-5 milioane de romani, daca in acest moment cand vorbim salariul minim NET este de 1850 de lei, din care omul, dupa ce achizitioneaza mancare, utilizati, servicii, statul mai ia de fapt inca 10-14%. Cu cat sa traiasca un om care mai are uneori si o familie? Salariul minim net in Romania, la ce preturi avem in acest moment trebuie sa fie 4000 de lei. Nu e vina oamenilor ca guvernantii si UE s-au jucat la preturile pe energie si au creat inflatie de peste 50% la produsele alimentare de BAZA, adica exact unde doare mai tare, ca doar nu la telefoane mobile sau TV-uri este problema. Deci da PIB-ul nu ajuta la nimic in calculul bunastarii cetatenilor unei tari, daca acel stat ia toate masurile de a proteja si maximiza profiturile economiei, iar pe cetatenii ii tine la limita de subzistenta astfel incat ii face sa paraseasca tara pentru un venit mai decent in vest. Bine, totul este de fapt asa cum ar trebui sa fie. Romanii merg la munca in vest, nepalezii vin la noi si totul este Cumbaya…

  13. 1. Cu cât a crescut și s-a îmbunătățit standardul de viață al populației că urmare a creșterii produsului intern brut?
    2. Cu cât și în ce mod s-a reflectat creșterea asupra mediului economic și al profitabilității economiei reale?
    3. Cu cât și în ce structură s-a îmbunătățit gradul de competitivitate al economiei naționale pe piața internațională?
    La punctul 1 si 2 a incercat Ponta si Dragnea sa rezolve ceva, Ponta chiar a reusit sa produca deflatie si sa creasca substantial veniturile intregii populatii, privat, stat, pensionari, in timp ce datoria tarii scadea, inclusiv imprumutul FMI. Care a fost reactia celor din umbră?Pe Ponta l-au discreditat la maxim, pana si mama sa era chemata la DNA etc etc. Pe Dragnea l-au bagat la racoare pentru 2 dosare ZERO barat, nu pentru delapidare, furt, ceva grav… De ce? Pentru ca nu aveau exact cui ce sa il prinda. Si mai este de remarcat, ca in opozitie la ceea ce reprezinta punctele 1, 2 si 3, Guvernele de dupa 2019, BNR-ul si corporatiile din energie au dus cu succes la anularea a orice bruma de buna stare, de decenta a nivelului de trai din Romania.
    Ponta a preluat guvernarea si PSD-ul a dus salariul minim de la 600 de lei net in sus, astfel ca in 2019 la 2080 de lei brut vreo 1350 net. Un salt urias, dar care era necesar. Dupa 2019 guvernele liberale, in claborare cu baietii din energie si cu BNR au facut ca tot ceea ce s-a facut in 7-8 ani sa fie praf. Acum avem 3000 de lei salariul minim brut, cam 1850 de lei net si asta nu iti ajung de nimic. Iei salariul si in maxim 7 zile nu mai ai nimic. Cum draci sa mai traiesti in aceasta tara? Daca era bun PSD-ul din acele vremuri? DA de n ori mult mai bun. Ce avem acum la PSD este zero, este exact ce este PNL si USR. Si AUR sunt praf dar nu ei sunt cauza dezastrului actual.

  14. Una din bazele economiei nationale ar fi trebuit sa fie Romania Educata.

    Ce educatie exista doctori Bode plagiatori salvati de sistemul lui Ghinion case din meditatii, cu nivelul de edicatie ridicat la rangul de analfabetims fuctional.

    In loc de Romania educata, proitectul a fost statul te vrea prost. Ghinion. Economia nu poate merge bine. In schimb merge de șparanghelii in Germania sau Austria, nivelul culegator.

  15. Atentie cei care-i dau cu „salarii crescute,salarii nascute,salarii facute’
    Salariile inseamna consum,consumul nu inseamna crestere economica reala ,atat tip cat deficitul in comertul exterior e cronic dupa 1989
    In mod clar consumam mai mult decat producem,lasati vrajeala ca deficitul in comertul exterior inseamna ‘investitii’,sau indatorarea tarii inseamna ‘investitii’.Basme!
    Si indatorarea tarii si deficitul in comertul exterior inseamna saracirea tarii
    Numai Ungaria de ex castiga anual din comertul cu Romania (import/export) cca 2 miliarde de dolari,care intra in buzunarele ungurilor si in ridicarea standardului de viata

  16. Cauza dezastrului actual
    Este omoiul acesta cu fata de cal
    Care ne uraste cu pasiune
    Care ne vinde la ai sai oricand ,orisiunde

    Cauza dezastrului actual dragii mei
    Sunt neoliberalii acestia hapcai
    Omizile astea ce devoreaza la greu
    Tara si cinstea si pe Dumnezeu!

    Degeaba te-apuci tu sa faci sa aduni
    Tot ce faci e distrus de acesti capcauni
    De Virgil de werner de orbanii sici
    Si de celelalte lighioana aciuate pe aici

    Degeaba incerci sa aperi credinta
    Sa aperi dreptatea ,valoarea ,stiinta
    Vei constata ca virgili ,werneri si stroi
    Te vor intoarce ca tara cu ani inapoi

    Inchipuiti-va un guvern social democrat
    Unul pe bune nu acesta gonflat
    Si deviat de la valori si concepte normale,
    De catre werner si slugile sale

    Deci inchipuiti-va ca un astfel de guvern
    Ar ajunge sa ne scoata din noroi si infern
    Imediat Werner si liberalii lui peste
    Il vor distruge cu armata de portocale infecte

    Iar SRIul ,,,justitea”si procuratura
    Vor incepe indata minciuna ,tortura
    Si vor deschide larg beciul lui werner
    Unde-i vor duce pe toti opozantii lui ,,chelner”

  17. Cresterea economica facita din vanzar3a de „plasme”, legume si fructe nu e sustentenabila pe termen lung. Legumele si fructele care nu e nevoie de a fi importate, se pot produce si in tara sa fie platiti lucratorii romani si bugetul romanesc nu licratori si bugetele altor state. Odata statul face imprumuturi si sunt exportati banii luati ca imprumuturi care se intampla sa ajunga la salarii de bugetar sau pensii speciale sau nu. Sw importa lapte, carne, mobila fabricata din exportul de lemn din Romania. Exista fabricutze de mobila prin sate si nu sunt Ikea, dar mobila isi face treaba. Daca si ceapa si cartofi de import se mai gaesc, guvernul sa-si demia tot guvernul nu doar niste ministri.

  18. Popescu la enegie, plagiatorul Bode minjstru la interne si Werner presedinte la Romania educata victoria este asigurata. Victoria cui sigur nu celor care l-ai votat de doua ori sa nu castige Dancila si Ponta, castigatorul de facto Popescu Virgil si Aurescu la externe. Cum spun sefii lui Werner SHOOT YOURSELF IN THE FOOT.

    De vina e Werner sau aia care s-au dus sa voteze Werner ca … Dragnea.

    Ce-au votat aia au si mananca. Au consolidat „creştere economică” a altora din tari exportatoare, desteapta realizare.

  19. Va salut d-le profesor! Analiza d-voastra este simpla, clara si la obiect! Articolul scris de d-voastra, imi aduce aminte de perioada comunista..Si atunci ,,inregistram cresteri imense ale productiei”, eram din ce in ce mai importanti in lume, dar nivelul de trai era catastrofal, cel putin in perioada 1981 – 1989. Este adevarat, atunci erau exagerate mult statisticile…Pana la urma, vorba lui Lenin: ,,Ei, Ei ce-i de facut?”

  20. Politicile lui Bidon au fost atat de bune ca baga in faliment sandramaua progresisto-globalista si determina boom economic prin India, Turcia, state BRICS.

    Membrii administratratiei alesi pe criterii ale politicii corecte nu ca ar fi ei nespus de priceputi. Capacitati ca dr.Bode, Virgil, Werner, Ciuca, Turcana, AlinutZa etc

  21. @lucescu: N. G. Cernîșevski (in 1863) este părintele sintagmei, V. I. Lenin (in 1901) doar a preluat-o.

  22. „Economia functioneaza pe datorie” ! Da, este strategia marii oligarhii financiare care indatoreaza „plebea”(statele nevoiase) stiind ca nu vor putea plati dobanzile uriase si vor fi fortati sa imprumute din nou si tot asa. Un cerc vicios ! ….2. Subdezvoltarea Romaniei se datoreaza si neimpozitarii corecte a firmelor straine(austriece de ex.), a multinationalelor , bancilor, care practica la greu „amenajarea fiscala” scotind profitul din Romania si platind aici taxe simbolice. De aici iata „nu sunt bani” pentru educatie, sanatate, politie….

  23. „Economia functioneaza pe datorie” ! Da, este strategia marii oligarhii financiare care indatoreaza „plebea”(statele nevoiase) stiind ca nu vor putea plati dobanzile uriase si vor fi fortati sa imprumute din nou si tot asa. Un cerc vicios ! ….2. Subdezvoltarea Romaniei se datoreaza si neimpozitarii corecte a firmelor straine(austriece de ex.), a multinationalelor , bancilor, care practica la greu „amenajarea fiscala” scotind profitul din Romania si platind aici taxe simbolice. De aici iata „nu sunt bani” pentru educatie, sanatate, politie….Amaratul de Dragnea a vrut sa rezolve ceva si uite ce a patit …deci este voita treaba.

  24. Nivelul de trai din Romania contine ,dincolo de statistici care nu fac nici cit doua parale ,o economie numita gri ce defineste adevarata situatie a veniturilor populatiei venituri ce sunt cel putin duble fata de situatia din scripte .Nu va lasati inselati de poanta cu leopardul si cu gardul decit daca intelegeti adevarul .Cetateanul roman are cel mai ridicat nivel de trai din intreaga lui existenta .

  25. Medicii, invatatorii , micii mestesugari si agricultorii , meseriasii de tot felul de la frizeri la instalatori si la cei care lucreaza in sistemul auto , micii proprietari de magazine ,case, sau altele asemenea ,avocatii , notarii , s.a.m.d. pina la ultimul cetatean roman are un venit cu mult mai mare decit cel declarat .Bunastarea este vizibila peste tot de la munte la mare si de la sat la oras .Greva profesorilor are drept scop punerea in valoare a obligatiilor de tip solidaritate motivind aparitia tuturor legilor salariale si pe cea a pensiilor speciale totul realizat conform principiului: loveste fundul ca sa te doara capul .Profesorii nici macar asta nu au inteles .

  26. „Niste sclavi se lauda cu averea stapanului,sau stapanilor.” EXCELENTA DESCRIERE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.