Germania se întoarce la cărbune

Rusia a redus livările de gaz către Germania, iar nemții nu au altă soluție decât să tureze centrale pe bază de cărbune, unele dintre ele fiind oprite în trecut și, acum, repornite. Guvernul de la Berlin a anunțat, tot în același sens, că măsurile de urgență includ și reducerea utilizării gazului pentru producţia de energie şi industrie, notează AFP. Astfel,  reţeaua de centrale pe cărbune care fac parte din rezerva de energie electrică va fi recondiţionată pentru a putea fi activată „pe termen scurt”
”Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, explică Ministerul Economiei într-un comunicat…Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze”, a declarat ministrul, membru ecologist al coaliţiei guvernamentale de centru-stânga din Germania.
La începutul actualei legislaturi, guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a urmărit să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038, dar a anticipat încă din luna mai că ar putea fi necesară prelungirea perioadei de activitate în faţa crizei energetice. Conform noilor reguli adoptate după izbucnirea războiului din Ucraina, depozitele germane trebuie să fie pline în proporţie de 65 % până la 1 august, 80 % până la 1 octombrie şi 90 % până la 1 decembrie.
”Securitatea aprovizionării este garantată”, dar „situaţia este gravă”, a rezumat Habeck, care are şi rangul de vicecancelar.
Habeck a propus, de asemenea, măsuri de reducere a consumului de energie în sectorul privat, cum ar fi o plafonare a încălzirii casnice. Dar cancelarul Olaf Scholz a declarat vineri, într-un interviu acordat DPA, că nu este de acord să discute despre „măsuri individuale” fără a avea un plan general.
Gazprom Rusia a redus cu 60% livrările prin Nord Stream 1 din Marea Baltică, invocând o problemă tehnică. În pofida conflictului, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia. Această proporţie era de 55% înainte de februarie.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1088 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Si numai pentru asta si Tiriplicul de Popoescu ar trebui sa-si de-a demisia daca are demnitate ?
    Dar oare are ?

  2. nu vede si nu aude sau asa ii dicteaza Iohannis preocupat doar de prosperitatea austriecilor…ba unii spun ca guvernul antieconomie vrea sa inchida si in Oltenia CTE-urile, ca doar are balta peste kw in Germania si moment de ceva castig pe spinarea romanilor…

  3. Mai bine le roaga pe nemtoaice sa fie mai multe coalburners decat sunt deja si se rezolva problema

  4. In timp ce hotul de popescu închide toate minele și vinde energia roamaniei până în 2026vla preturi de nimic după care noi o cumpărăm de 4 ori mai scump

  5. Pe cât facem pariu că o parte din energia aia poluantă se va importa și în România. Pentru autovehicolele electrice nepoluante.?

  6. De fapt Germania face doua lucruri: unul, se intoarce la carbune si doi, se sterge fundul cu Europa. Ca Hitler.

  7. lol, astias aia cu global worming, sustainability si green energy. Ati vazut bataie de joc, tot mancare da chachat, pa banu poporului, popor ce trebuia subjugat cu alte taxe paste taxe.

    uitase sa precizeze ca toata energia folosita, in capitalism, venea defapt din EST, zona de care systematic asi batea joc. Tratand de ex romanau ca sclav, in mod deskis, „societate deskisa”, fara simt, fara bunacrestere, fara frica da Dumnezeu.

    sa speram ca poporul frate, bogat si vecin Rus nu uita.

  8. Numai în acest context,la decizia nemtilor privind energia pe carbune,ne dam seama ce indivizi de cacao are guvernul român.Să stai cu curul pe un munte de carbune ,și sa inchizi mine si termocentrale,mare tîmpit trebuie sa fi,dacă nu cumva se poate acuza de înaltă tradare națională !

  9. Trotineta Gretei de unde isi trage energia „verde” ?De la soare sau din energie electrica termica de centrala cu gaz sau carbuni.

  10. Ce bine-mi pare, c-ați luat iar țeapă! Voi ați distrus minele și centralele, noi le-am conservat și v-am vândut vouă certificate verzi! Să fiți sănătoși! Acum noi producem iar energie pe cărbuni și vă vindem și vouă! Ha-ha-ha! Ați venit la târg cu doi boi mari și ați plecat cu o pungă de hârtie!

  11. Acum să-i văd pe sindicaliști,să vină minerii în capitală,să sape rondurile de flori de la guvern !!!…pardon să-i pună pe Măciucă, Popescu, Pârțu,Iohannis la săpat de ronduri!!..După care să-i ducă în valea jiului în mine!!..La scos cărbune, morții ma-mii lor de bandiți!!.. au vrut energie verde ,să le dea numai verdețuri la masă..Miroane unde esti!!?

  12. Toata Europa era cu „clean energy” si biciclete atata timp cat rusii le dadeau gaz si petrol ieftine. In acest timp toti urlau ca nu vor sa mai depinda de rusi! Iata ca Putin le-a indeplinit dorinta, usor usor nu vor mai depinde ca le inchide robinetul. Acum propaganda verde s-a transformat in: exploatarea carbunelui si deschiderea minelor. Nu mai e cu reducerea carbonului si energii alernative? S-au bagat atatia bani in propagandele astea ca sa dam fuga la carbune? Trezirea la realitate va fi crunta.

  13. Cica si aia in Australia au facut la fel, dupa ce zeci de ani de zile au pompat banii contribuabililor in campuri solare, baterii, eoliene, acuma au ajuns sa le lipseasca vreo 14000MWh. Sunt mari exportatori de carbune la nivel mondial, iar acum au trebui sa reporneasca termocentralele, in regim de urgenta… dar tot vor sa investeasca in „regenerabile”, cica vor sa construiasca linii de tensiune de 12 milioane de km, o galagie de bani, si o si mai mare galagie de materiale… sa construaisca „baterii” alta galagie de bani la momentul asta… si sa construiasca baterii, prin pomparea de apa in baraje de inaltime, in conditiile in care propria lor presa remarca, Australia nu a mai construit un baraj in ultimii 50-60 de ani… plus ca la orice baraj, o sa se gaseasca 1000 de ONG-uri de mediu sa ghuitze ceva. DACA Mihai Soare avea ceva curaj, nu se multumea sa regurgiteze propaganda, si sa spuna ca motivele tehnice invocate de Gazprom sunt imposibilitatea companiei germane Siemens de a asigura returul turbinelor pe care le-a trimis la intretinere in Canada. In mod suspect, Canada nu face niciun fel de afaceri cu Gazprom, dar a pus compania pe lista de sanctiuni. Practic acuma, Canada sanctioneaza o companie germana, si economia germana (nu ca le-ar parea rau, asta e parte din planul SUA)

  14. In cazul unei ierni cu presiune scazuta din orice motiv tot asa cam asa ar fi. Industria si sistemele de incalzire ale oraselor nu sunt inca adaptate sa functioneze pe baza energie electrica. O solutie de avarie acceptabila pe termen scurt. Pe termen lung hidrogen, energie nucleara. Energia solara nu poate fi inca produsa vara stocata sub o forma sau alta utilizata iarna. Din acel moment ar avea sens sa scasa utilizarea energiei din alte surse, cum ar fi sub forma de aer comprimat in depozite subterane.

  15. Pragmatismul celor mari si tari care nu le pasa de acorduri climatice ci doar de interesele lor…asa ceva trebuia sa faca Romania in 1989, sa fi zis ca vesticii si sa fi facut dupa interesul ei national. Caci putea atunci cu zero datorii la FMI, cu resursele ei naturale si cu o economie care usor se putea retehnologiza si eficienza.
    Asa, azi noi ne indoim dupa cum sufla „Vantul.”

  16. Pentru conformitate, Germania nu a renunțat niciodată la energia produsă pe cărbune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.