Ghinea, despre creşterea pensiilor şi PNRR: Manipulare

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a susținut, miercuri, că pensiile ar putea fi majorate cu până la 27%, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

El a adăugat că social-democraţii „se tot plâng” că PNRR nu le permite creşterea pensiilor, însă aceasta ar fi „o manipulare”.

„Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Şi totuşi nu măresc nici cu 10%, deşi PSD a promis 40%”, a scris fostul ministru al Investiţiilor şi proiectelor europene, pe Facebook.

Conform lui Ghinea, „una dintre cele mai mari manipulări politice din aceste luni” este legată de creşterea pensiilor. El a menţionat că PSD ar „putea creşte pensiile şi mâine, dacă vrea” şi dacă există bani suficienţi la buget.

Cristian Ghinea a invocat un calcul realizat de deputatul USR Cristian Seidler.

„Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR? Vorbim de PIB pe acest an şi calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele şase luni. La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate creşte pensiile, de mâine, cu 27% faţă de valoarea actuală. Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia – asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor”, a explicat Ghinea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Bai userristilor slinosi si mincinosi, pana la 11,5% din PIB e cale lunga. Cale pe care tradatorul Ghinea a blocat-o prin PNRR-ul ala sufocant.

  2. Pai , mai draga avem asa :
    1. care va sa zica 200.000 indivizi cu stea in frunte papa 10 miliarde lei/an din buget
    2. aproape 5.000.000 de oropsiti consuma , ATENTIE , 70 MILIARDE lei/an din propriile contributzii
    Misto , nu ?

  3. @gmbplay
    Sa incercam sa fim rationali. Din cei 10 miliarde lei/an pt cei 200.000 indivizi cu stea in frunte, doar 9,9 miliarde merg catre pensionarii din armata, servicii, interne si magistratura. Problema pensiilor speciale este artificial intretinuta intrucat aceste categorii de pensionari, enumerate mai sus, nu vor suferi nicicand o reducere a acestor beneficii ( unele meritate, altele nu!). Deci cand se va trece – in curand, se pare – la reducerea sau eliminarea pensiilor speciale, vor fi avute in vedere doar acele categorii – diplomati, aviatori, functionari CC sau instante judecatoresti – nesemnificative din punct de vedere al costurilor la bugetul de stat ( adica 100 milioane lei/an – atat reprezinta din cele 10 miliarde invocate, din care totusi acestia si-au platit 50% contributie proprie!). Va rezulta astfel ca am rezolvat problema pensiilor speciale – in vorbe doar – cu o economie la buget de 50 milioane lei anual!!.
    Intrucat insa nici aici- in domeniul pensiilor speciale -nu exista o infruptare generala pe beneficii nesimtite, nu inteleg de ce nu se adopta propunerea UDMR-ului de impozitare cu 90% a tuturor pensiilor ce depasesc veniturile dl presedinte??.Si o impozitare in scadere – pe o grila adecavata – a tuturor pensiilor pana la 5.000 lei?. Aud??. Asta da masura democratica si care ar genera ceva economii la bugetul de stat. Dar poti sa lovesti oare in aceste categorii de pensionari care s-au obisnuit sa traiasca bine??. Unii – daca vor, buninteles – isi pot cumpara lunar cate o masina, sau anual, cate un mic apartament. Este aceasta echitate. Cu siguranta, doar suntem in capitalismul romanesc dezvoltat.

  4. hai sa v-o dau si eu ca INS, daca totalul pensiilor este 8.4% iar 0.9% sunt pensii speciale, un calcul simplu ne arata ca 10% sunt pensii speciale. E mult sau putin. Si daca mai socotim ca astia cu pensii speciale, de servici sau cu le-o mai numi ei dar tot fara contributivitate, papa pensia asta de pe la 45-50 de ani atunci ne dam seama ca procentul asta va creste vertiginos in 3-4 ani!

  5. Asta-i vrajala ! Guvernul Romaniei incalca senin si fara sa-i fie teama , legile tarii ! LEGE izvorata din CONSTITUTIA tarii , spune ca pensiile se indexeaza anual cu rata inflatiei! Nici vorba de asa ceva ! De ce ?Pentru ca nici Parlamentul , nici Justitia, nici Institutia Avocatului Poporului, nici Presedentia nu cere socoteala Guvernului , pentru nerespectarea legilor tarii ! Concluzia este ca legile sunt facute , doar pentru amaresteni ! Cei care incalca legile, afectand milioane de oameni, sunt mai presus de lege si nu dau socoteala nimanui! Cam asta-i ROMANIA NORMALA a Presedintelui Iohannis ! „Desteapta-te romane…!”

  6. @ goguta -majoritatea specialilor dupa iesirea la pensie se anajeaza tot la stat cu salarii de bugetofag pe masura .

  7. @ goguta -majoritatea specialilor dupa iesirea la pensie se anajeaza tot la stat cu salarii de bugetofag .

  8. Nu dobitocul de Ghinea, cel care a pupat jegul de Macovei ca sa-l vada ma-sa e de vina, ci dobitocii de politruci care au permis ca acest neica-nimeni habarnist sa se amestece in PNRR!

  9. La fel de mincinos ca cei de la putere! Suntem condusi de indivizi cu caracter slab care nu realizeaza ca pe zi ce trece tara asta se scufunda si omul obisnuit ce sa faca,isi ia in spate traista si cauta un trai mai bun in alte tari unde nu trebuie sa se speteasca prea tare pentru lefurile si pensiile speciale ale alesilor!La noi aceste beneficii au depasit demult limitele bunului simt!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.