Greenpeace: Criza climatică loveşte mai repede decât s-a anticipat

Reprezentanții Greenpeace trag un semnal de alarmă și anunță că efectele crizei climatice sunt mai puternice și lovesc mai repede decât s-a anticipat inițial. Asta înseamnă că vor crește mortalitatea și riscul producerii unor cataclisme.

Potrivit Greenpeace, de la evaluarea anterioară, riscurile climatice se manifestă mai rapid și se vor agrava curând. Specialiștii constată că mortalitatea cauzată de inundații, secetă și furtuni a atins în ultimul deceniu o cotă alarmantă de 15 ori mai mare în regiunile extrem de vulnerabile, comparativ cu regiunile cu vulnerabilitate foarte redusă.

Raportul mai arată că schimbările climatice și evenimentele extreme asociate vor duce la o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor și a deceselor premature. Fenomenele meteorologice extreme, creșterea nivelului mării, insecuritatea alimentară, lipsa apei potabile și daunele societale asociate, precum și pierderile și daunele suferite de ecosisteme, vor crește cu fiecare fracțiune de grad de încălzire, au stabilit cercetătorii.

Războiul din Ucraina a ridicat o serie de chestiuni legate de securitatea energetică, pericolul energiei nucleare și dependența de combustibili fosili.

La o încălzire de 1,5°C, până la 14% dintre speciile ecosistemului terestru se vor confrunta, probabil, cu un risc foarte mare de extincție, consideră cercetătorii. Iar intervalul de timp în care se poate face ceva se tot micșorează.

„Intervalul de timp în care mai putem acționa se scurtează cu repeziciune. Ne apropiem de o perioadă decisivă. După 2040, în funcție de gradul de încălzire, schimbările climatice vor conduce la numeroase riscuri pentru sistemele naturale și umane. Alegerile societale implementate în deceniul următor vor fi decisive”, anunță cei de la Greenpeace.

Soluția este ca guvernele tuturor statelor să-și alinieze obiectivele și acțiunile climatice, în conformitate cu limita de încălzire de 1,5 °C, stabilită în cadrul Acordului de la Paris. Asta înseamnă, printre altele, renunțarea la combustibilii fosili și la planurile noi de investiție în petrol, cărbune sau gaz. Acesta este deceniul critic pentru asigurarea unui viitor locuibil, echitabil și durabil, spun specialiștii.

„Trebuie să privim realitatea cu onestitate brutală. Mai multă încălzire aduce mai multe probleme, mai frecvente și mai intense, atât pentru noi, cât și pentru toate celelalte specii de plante și animale. O spune un grup de lucru format din 270 de oameni de știință care au analizat peste 34.000 de lucrări științifice și au revizuit peste 62.000 de comentarii. Veștile cu care vine acest raport sunt extrem de alarmante și ar trebui să mobilizeze acum autoritățile din lumea întreagă să renunțe la arderea combustibililor fosili și să protejeze până la 50% din zonele terestre, de apă dulce și oceanică a Pământului”, a declarat Vlad Cătună de la Greenpeace România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Aha,.. Rusul e de vină, că-ți dă gaz pe țeavă cu hidrogen,. și la preț acceptabil.. pe când licuriciul aduce de la zeci de mii de km, de șist,.iar patru vapoare cu gaz consumă și poluează cât toate mașinile de pe glob. Deci curat murdar musiu..

  2. GreenPeace = prosteala politica

    din care Marile concerne profita copios pe spinarea Prostimii mondiale

  3. Mai duceți-vă (editat) cu organizația voastră nazistă!! …din cauza voastră (editat) a ajuns lumea în prag de război…sunteti (editat) de război exact ca ăla de la kremlin!!..

  4. Anu trecut Antarctica a avut cea mai rece iarna de cand se fac masuratori. Se pare ca si la noi incep sa revina iernile lungi. Specialistii nu is in stare sa prezica vremea pe zece zile

  5. e totul o masinatie de la Satanistii Mondiali.
    nu e nicio incalzire climatica, raportat la cum era vremea la 1900.
    fiecare sa evalueze cum crede.
    totul a fost creat pentru supunerea mondiala a oamenilor.
    totul e satanizat.

  6. Mulțumim pentru invitația la sărăcie și foamete. Nu ar fi mai indicat și eficient să renunțăm la hainele moderne, la case, mașini, frigidere, televizoare, la energie electrică, gaz, petrol sau și mai sigur la foc sub orice formă și să ne întoarcem la comuna primitivă, cu frunze în jurul taliei și cu hrană numai sub formă naturală, adică crudă? Atunci boșorogii sclerozați care promovează măreața resetare ar dormi frumos în palate, pe grămezile lor de aur iar noi am consuma iarbă și carne crudă, ne-am adăposti în grote și ne-am înțelege între noi numai prin semne și mugete ca vitele, spre liniștea sclerozaților și slugilor lor.

  7. Omul trebuie sa traiasca in spaima si ascultare
    Credincioşii sunt habotnici, superstiţioşi, extremişti sau pur şi simplu proşti. Evanghelia ce se Duminica în Biserică afirmă exact asta : credinţa presupune cunoaştere, ascultare, stăruinţă si multa prostie .Virtuţi aflate astăzi în mare suferinţă. Dar răsplata este pe măsură: ajutorul lui Dumnezeu. De care alţii se plâng că nu-l mai primesc. Pentru că nici nu mai ştiu să-l ceară
    Pe oamenii prosti si ascultatori care sunt apropiaţi de Dumnezeu nu trebuie să-i sperie restricţiile climatice. Prostii se pot restricţiona cu voie bună, fără să facă un efort în acest sens Un om prost înseamnă un om care poate să îşi vadă limitele. Un om care are putina minte orientată spre Dumnezeu. Un om care trăieşte viaţa lui in prostie,are de partea sa credulitatea eternitătii.Orice minciună mizeră ,ca si astea a Greenpeace e inghitita pe nemestecată! Citesti de sute de ani si nu intelegi nimic,omule! Fericita zi,Peace Day !

  8. Greepace devine vocal la comanda. Cate proteste si sesizari au facut impotriva defrisarilor,chiar autorizate,cate proteste si sesizari au facut impotriva deseurilor importate,cate investigatii au facut unde ajung deseurile toxice si ce se intampla cu ele?Cand merg prin fumul din orase si inspira aerul toxic,au luat contact cu Garda de mediu,Agentia de tcu Protectia mediuluisa vada ce se intampla ?Cand merg ,prin orase si sate ,nu simt mirosul dejectiile din canalizari Cand se dau autorizatii pentru firme care polueaza aerul si deverseaza in rauri substante toxice unde sunt?Au targhet masinile ,carbunele , defrisarile,incalzirea climaterica ,sobele pe lemn si gaz. Energia verde.Articole peste articole si sadirea unor pomi. Draga GREENPEACE citeste definitia combustibililor fosili care cuprind : carbune ,gaze ,petrol.Ba spui ca renunti la ei ,ba spui ca trebuie sa investesti in ei.Iar cu CONVENTIA de la PARIS ,poti sa o citeste se refera si la spreyerea cu ajutorul avioanelor cu praf de creta,pentru a absorbi razele si a reduce incalzirea globala.Ori fara raze de soare ,nu cred ca plantele se vor mai dezvolta fara chimicale iar animalele din padure nu prea vor avea ce sa manance.Iar concluziile unor specialisti platiti,ne indeamna, la,,crede si nu cerceta.Spor in activitate!

  9. Nu uitati niciodată : Al Gore,care a lansat ‘la apa’ basmul cu schimbarile climatice, consumul de energie in viloiul său din Nashville a atins si de 25 – 34 de ori un consum lunar mai mult decât o casă tipică americană( Centrul Național pentru Cercetare în Politici Publice-USA)atat de mult isi dorea restrictiile pentru reducerea incălzirii globale:)
    Ceea ce este numită cu mult respect de media ‘poolimea’, trebuie sa facă sacrificii pentru la o casta de mizerabili sa se poată lăfăi in lux si distractii De cand e lumea si pămantul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.